Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Megújul a bánfalvi kolostor

Sopron - Eredeti formájában újul meg a sopronbánfalvi kolostor. Az egymilliárd forintos projekt beruházója szerint ősszel aláírhatják már a támogatási szerződést, ezt követően kezdődhet a kivitelezési munka.
– A sopronbánfalvi volt kármelita (eredetileg pálos) kolostor 2004-ben került a jelenlegi tulajdonos birtokába. Az épület értékeinek megőrzését célzó – s a mai kor kihívásaira is válaszoló – hasznosítási koncepció kidolgozása, az építészeti tervek elkészítése, továbbá a pályázati lehetőségek feltérképezése többéves munkát vett igénybe – tájékoztatott dr. Pecze Csaba, a projekt beruházó cégének vezérigazgató-helyettese. – A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal már kiadta az épületfelújítás engedélyezési terveit, jelenleg a kiviteli tervek készítésénél tart a projekt.
Befejeződött a kolostor építéstörténetének korai fázisait feltáró régészeti és művészettörténeti kutatómunka, amely a részletes tervezéshez szükséges adatokat is szolgáltatta. A kolostorépület ugyanis szinte eredeti formájában újul meg: az alaprajzi elrendezés minimális változtatása, korhű anyaghasználat, a művészettörténeti értéket képező részletek, így a XVII. századi refektórium stukkós, festett díszítésű mennyezetének eredeti pompájában történő helyreállítása része a hasznosítási koncepciónak. Ezt az teszi lehetővé, hogy nem kommersz idegenforgalmi vagy vendéglátó-ipari hasznosítást erőltettek a nagy múltú falak közé. A tulajdonos – a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal közösen kidolgozott koncepciója alapján – művészeti és meditációs központot kíván működtetni. A kortárs művészeti mecenatúra új alapokra helyezésében élenjáró alapítvány budapesti székhelye, a Kogart Ház működtetési tapasztalatai fognak hasznosulni a soproni projekt során. A műemlék épület felújításának költségeit részben pályázati forrás biztosítja. A 4,5 millió eurós (több mint 1,1 milliárd forintos) projektet első körben kiválasztották a Norvég Alap – Finanszírozási Mechanizmus pályázatán.

Jelenleg a második körös értékelés folyik, amelynek eredménye alapján kerül sor – remélhetően még az ősszel – a támogatási szerződés megkötésére. A kivitelezés érdemi munkája e szerződés aláírását követően indulhat meg.

A Norvég Alap

A nem uniós ország Norvégia, Liechtenstein és Izland díjat fizet az EU belső piaci részvételért. Ez a hozzájárulás képezi e támogatási forma pénzügyi alapját. A támogatás teljes összege öt éven keresztül évi 120 millió euró, ebből Magyarország részesedése 10 százalék, azaz 12 millió euró. Emellett Norvégia a tíz újonnan csatlakozott ország részére kétoldalú szerződésekkel létrehozta a Norvég Alapot, amelynek teljes összege öt éven keresztül 113 millió euró. Ebből hazánk részesedése 13 százalék, azaz évi 15 millió euró. A fenti alapokból hazánk öt éven keresztül összesen évi 27 millió euró (mintegy hatmilliárd forint) támogatást kap.


Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyben turnézik Sopron Város Fúvószenekara

Sopron– Erdélybe, a Sepsiszentgyörgy melletti Rétyre utazik ma a fúvószenekar – mondta… Tovább olvasom