Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Megtörtént és beszélni kell róla

Holnapután lesz két éve annak, hogy az egész országot megrázta a soproni lőtéri gyilkosság. De miként, hogyan és legfőképp miért történhetett ez meg? A Kisalföld riportkötete erre keres választ. Aki már olvasta, meglátta a szándékot, amiért a könyv megszületett.

A kíváncsiság és a bátorság keveredett azokban, akik elolvasták már az Embervadászat a lőtéren című könyvet. Így például dr. Miskolczi Terézia győri pszichiáter anyaként is kézbe vette a könyvet. – A kötet az áldozatok emlékének adózik, de közben sokrétűen dolgozza fel a történteket. Érdekelt a gyász feldolgozásának folyamata. Fontos mondatokat mond ki a szociológus és a pszichiáter szak-
értő is, s ezek mindannyiunkhoz szólnak: a fiataloknak igazi kapaszkodók, példaképek kellenek. Tizenöt éves lányom van, a kisfiam tizenhárom, a megelőzés legfontosabb eleme nálunk a beszélgetés – az, amelyet az egyik elkövető édesanyja is számon kér saját magától. 
 
 
Dr. Miskolczi Terézia olvasta a könyvet. A pszichiáter szerint beszélni kell arról, ami történt – úgy, ahogy a riportkötet is teszi. Fotó: H. Baranyai Edina
Dr. Miskolczi Terézia olvasta a könyvet. A pszichiáter szerint beszélni kell arról, ami történt – úgy, ahogy a riportkötet is teszi. Fotó: H. Baranyai Edina

 
– Általában igaz, hogy a fiúknál nagyobb a veszély, hogy a kitűnni akarás, a versenyszellem  elviszi őket akár egy ennyire extrém szituációig is. Szerencsére nagyon-nagyon ritka, hogy ez megtörténhet. De megtörtént, és ezért igen: beszélni kell róla – szögezi le dr. Miskolczi Terézia győri pszichiáter.

Dr. Varga Éva jogász, három fiú édesanyja: – Ez a kötet nem az, mint aminek látszik. Sokkal többet ad, mint azt gondoltam, pedig eleinte még attól is ódzkodtam, hogy nekifogjak. A könyv nem bulvár, nem a véres részletekről szól. Persze, pusztán a tény, amit ezek a fiúk tettek, önmagában is borzalmas, de ahogy egyre több részletet megtudtam róluk, a körülményeikről, aztán a következményekről, úgy nőtt bennem az elképedés. Az a fő kérdés fogalmazódott meg –  iszonyú kimondani is –, hogy ez bármikor, bárkivel megtörténhet? Ezek a fiúk családban éltek, diákközösséghez tartoztak, rokonaik, haverjaik voltak, s bár a személyiségük jócskán rejtett veszélyes elemeket a társadalomra és az emberekre nézve, ez észrevétlen maradt a környezetük számára. Ez a döbbenet! Hol volt az a pont, az a pillanat, ahol bármilyen beavatkozással, odafigyeléssel megmenthetővé vált volna két élet és három sors?

„Nem a mentegetőzés az ok, amiért fiam is és én is vállaltuk ezt a beszélgetést. Nem. Van egy út, amelyen keresztül a fiam eljutott idáig; és van egy másik, amin keresztül visszatér a normális életbe. (...) Talán engem is meghallgatnak. Remélem, látják, mi is a cél: ne engedjük, hogy több fiatal élete törjön derékba. A csínyeket is komolyan kell venni. Álljunk meg, álljunk már meg figyelni, szeretni, vitázni. (...) A
fiatalok? Higgyék el, hogy nem azért kérdezünk, mert faggatózunk, elszámoltatunk. Nem megnyomorítani akarjuk az életüket! Bízzanak bennünk, »ha a világ is fordul néha ellenük«,  mi ott vagyunk" – T. Attila édesanyja a lőtéri gyilkosságot feldolgozó könyvben mondja ezeket. Fiával együtt – aki jogerős  büntetését tölti a börtönben – az anya is megszólal az interjúkötetben.

   Egy borzalmas délután eseményeit dolgozza fel a könyv, de az igazán megrázó mondatok a nyilatkozóknak jutnak. „Azóta sem nagyon jártunk a temetőben. Nekünk Szani nem ott van. Ott van, ahol mi, mindenhol" –  mondja Szántó Sándor özvegye. 

 „Az is jellemző erre a történetre, amit Merton fogalmaz meg: a fő probléma, hogy a huszadik századi társadalomban hirdetett értékek, és az emberek számára rendelkezésre álló törvényes utak között megnő a távolság. Opelre vágyik, akinek biciklire sem jut." – írja le a pontos diagnózist dr. Varga Gábor pszichiáter főorvos.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproniak a Nemzetiben: vastaps a Magyar Elektrának - fotók

Vastapsot kapott a Magyar Elektra című előadás a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán. Tovább olvasom