Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Megszűnt a Fertő tó szennyezése

Sopron és térsége - Hat település hatvanezer lakosának naponta 21 ezer köbméter szennyvizét kezeli a tegnap átadott soproni szennyvíztisztító telep. Az üzem része a városban zajló 4,4 milliárd forint összértékű csatornázási és szennyvíztisztítási programnak.
Nagyszabású csatornázási és szennyvíztisztítási program indult el négy évvel ezelőtt Sopronban és a város környékén. Ennek keretében egyes városrészeken kicserélték a csatornahálózatot, valamint olyan részeken is kiépülhetett a csatorna, hol korábban ilyen nem volt.

A 4,4 milliárd forint összértékű program részeként egy új szennyvíztisztító telepet is építettek.

Az üzemet tegnap adta át hivatalosan Szájer József európa parlamenti képviselő, Murányiné Krempels Gabriella, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese, valamint Fodor Tamás, Sopron polgármestere. A telep hat település – Sopron, Sopronkőhida, Ágfalva, Fertőrákos, Harka és Kópháza – szennyvíztisztítását oldja meg. Az üzem kapacitását a korábbi napi 15 ezer köbméterről 21 ezerre növelték.


A beruházás végeztével a sopronkőhidai és a fertőrákosi szennyvíztelep megszűnt, az előbbit teljesen elbontották, az utóbbiból szennyvíz-előkezelőt létesítettek. Így megszűnt a Fertő tó szennyezése, oda még tisztított szennyvíz sem kerül. Harkáról és Kópházáról a nagycenki helyett szintén Sopronba vezetik és az új telepen tisztítják a szennyvizet. Fontos, hogy míg négy évvel ezelőtt Sopron csatornázottsága hetvenszázalékos volt, ez az arány majdnem százszázalékos lesz majd.

A soproni szennyvíztisztító telep mindenképpen rekonstrukcióra szorult, a megnövekedett tisztítási feladat ellátásához a kapacitása nem volt elegendő, és a szennyvíziszap-kezelési eljárást is korszerűsíteni kellett. Az elkészült soproni telepen zárt rendszerben oldották meg a szennyvíztisztítást, az iszapkezelést és a komposztálást is, vagyis a szennyvíz ártalmatlanításának teljes folyamata egy telephelyen megy végbe. Az iszapkezelés során stabilizálás történik, ez azt jelenti, hogy nem kell a büdös, kellemetlen szagú iszapot szállítani. A műtárgyakat lefedték, a szellőzést biofilteren keresztül valósították meg. A komposztálás zárt épületben történik. Mindezek következtében a kellemetlen szagok megszűnnek. A telep védőtávolsága a biztonságos technológiával csökkent, a felszabadult területek hasznosíthatóvá válnak majd. A fejlesztések minden tekintetben megfelelnek az európai uniós előírásoknak. A beruházás részeként a szennyvíztisztító telep fele részben az Európai Unió, 40 százalékban a magyar állam támogatásával, 10 százalékban Sopron önrészével valósult meg.

Kötelező lesz a csatornázás

A tervek szerint 2015-re hazánkban a hálózattal összegyűjtött szennyvíz 100 százaléka kizárólag biológiai tisztítás után kerül a befogadóba, a csatornaellátottság pedig országos szinten a jelenlegi 69,8 százalékról 89 százalékra nő majd. A 15 ezer főnél nagyobb településeken 2010-től, a kétezer lélekszámú községekben pedig 2015-től lesz kötelező a csatornahálózat kiépítése.


Olvasóink írták

 • 3. matriné 2008. november 12. 07:22
  „No akkor,most búvárszivattyú nagyhatalom lesz Magyarország? Mert ugyebár a lakósságot rákényszerítik arra, hogy a saját áramfelhasználásával nyomassa ki a gyűjtőcsatornába a fürdővizét!Ne csak a csatornapatkányok fürödjenek tejbe-vajba a díjazások emelésétől,hanem az áramszolgáltató is!Nem is beszélve a arról,hogy ha a szivattyú elromlik és nem veszi észre időben a gazda, akkor akár napi 20kw áram fogyasztás is előfordulhat! No meg ott a javítási és esetleg egy új szivattyú vásárlás! Lényeg az e rendszerben a lakosság lenyúlása a silány kivitelezések miatt! Persze ez senkit nem fog érdekelni!”
 • 2. joco 2008. november 12. 05:37
  „1-es itt is meg lehet irni - fidesz után szabadon,.hogy -komcsi ösökkel rendelkezö ficsur mit is keresett ott, és miért is pont ö adta át? ja utalás a szennyre.”
 • 1. TancsKaszabell 2008. november 11. 22:24
  „Tisztelettel érdeklődöm miért van feltéve eltérő cím alatt
  ugyan az a tudósítás,azonos tartalommal ?
  Csak nem azért mert ott komoly vita alakult ki ,és ez nem tetszik
  valamilyen illetőnek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 milliós uniós támogatás a Kapocsra

Sopron - Közel 14 millió forintot nyert a József Attila Gyermekvédelmi Központ dolgozói szakmai… Tovább olvasom