Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Megszűnt a balfi iskola önállósága

Új igazgatója van a Gyermek- és Ifjúsági Központnak, a Pro Kultúra Kht. vezetője pedig újabb öt évre kapott bizalmat.
Talán a fáradtság, talán a nyomott idő miatt, de tény, a képviselők tegnap nem a legjobb formájukat hozták a nyári szünet előtti utolsó önkormányzati ülésen, amely lapzártánk után is tartott. A megszokottnál későbbi kezdés plusz a szokásos késés, hosszúra nyúlt ebédszünet, felcserélt napirendek, téves szavazások és persze komoly döntések. Így summázható a közgyűlés tegnapi napjának krónikája.

Nyerges Ferencet, a Pro Kultúra Kht. ügyvezető igazgatóját ugyan nagy többséggel (17 igen) választották meg – titkos szavazással – ismét az intézmény vezetőjének, de az SZDSZ és a Szövetség Sopronért Egyesület nem vett részt a szavazáson. Az előbbi képviselői azért, mert nem láttak garanciát arra, hogy az ügyvezetőnek sikerül jobb pénzügyi helyzetbe hoznia az intézményt, az utóbbiak pedig azért, mert szerintük komolytalan egy jelölt közül „választani". A GyIK igazgatói posztjára négyen is pályáztak. Zárt ülésen tárgyalták a napirendet. Az ugyancsak titkos szavazásból Rozsonits Tamás került ki győztesen. A szavazás eredményét ugyan nem hozták nyilvánosságra, annyit azonban sikerült megtudni, hogy ellenfelei nem, illetve alig kaptak szavazatot.

A képviselők hosszasan vitáztak az inkubátorház beruházási többletköltségéről, az önkormányzat költségvetési rendeletének módosításáról, amelyet ugyan az ellenzék nem, de a többség megszavazott. A város gazdaságfejlesztési koncepcióját is hosszasan elemezték, elsősorban Havas András (Fidesz–Polgári Összefogás) tett fel kérdéseket a jelenlévő szakembereknek, végül azonban majd mindegyik kérdésben konszenzus született.

A Táncsics utcában tervezett kedvezményes lakásépítés is nagy vitát váltott ki. Végül zöld utat kapott az elképzelés, a részletekre még visszatérünk lapunkban.
Támogatták a képviselők az Európa Kulturális Fővárosa címre benyújtandó pályázatot, és igent mondtak a sportcentrum üzemeltetési jogának átadására is.

Nem kis bonyodalmat okozott az az előterjesztés, amely a közoktatási intézmények átszervezéséről szólt. Ennek legfontosabb eleme a balfi iskola és óvoda önállóságának megszüntetése volt. A lépésre azért került sor, mert csökkent a gyermeklétszám. Ezzel azonban – mint azt Kóczán Zoltán (SZDSZ), a balfi részönkormányzat vezetője kifejtette – a részönkormányzat nem ért egyet. Téves szavazások és ügyrendi vita következett, az iskola azonban nem kerülhette el a sorsát. A jövőben az intézmény a Petőfi-iskola tagintézményeként működik tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Réti héjakat mérgezték meg

A Fertő–Hanság Nemzeti Park területén ragadozó madarakat mérgeztek meg ismeretlen tettesek a… Tovább olvasom