Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Megszűnnek a rossz szagok

A meghatározott ütem szerint épül az új szennyvíztisztító és folytatódik a csatornaépítés Sopronban.
Másfél éve kezdődtek Sopronban a csatornabővítési és -felújítási munkálatok. A lakosság hol bosszankodva, hol megértéssel fogadta-fogadja az útfelbontásokat, az eltereléseket. A jó idő beköszöntével újabb lendületet vesznek a kivitelezők – ráadásul folytatódnak az útfelújítások is –, ezért újabb forgalomelterelésekre, korlátozásokra lehet számítani. Eddig 35 kilométer hosszan cserélték ki és korszerűsítették a csatornahálózatot, a házi bekötések 55 százaléka készült el. A csatornázási munkákból még mintegy 6800 méter van hátra a teljes befejezésig, ennek nagy része a város területére esik.

Új telep épül

Ami nem érinti közvetlenül a lakosságot, az a Győri úti, gyakorlatilag teljesen új szennyvíztisztító telep építése, amely a ma ismert legkorszerűbb technológiát képviseli és amely arra lesz hivatott, hogy kiváltsa a sopronkőhidai, a fertőrákosi és a nagycenki szennyvíztisztítót is. A kőhidait elbontják, a fertőrákosit átalakítják és szennyvíz-előkezelő lesz belőle, a nagycenki terhelést pedig csökkentik, mert Harkát és Kópházát is a soproni rendszerre kötik.

Hasznosítják a biogázt

Az új szennyvíztisztító telepen megvalósul a mechanikai, a biológiai tisztítás, az iszapkezelés és a komposztálás is. A keletkező biogázt az új rendszerrel már a próbaüzem ideje alatt is hasznosítani lehet, erre korábban nem volt lehetőség. A telep egyes műtárgyai már hatvan százalékban elkészültek. Folyamatosak a víztartási próbák és a gépészeti szerelések. A megújult és kibővített – napi 21 ezer köbméteres kapacitású – szennyvíztisztító a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően fog működni. A korszerű eljárások eredményeként teljesen megszűnik a korábban sokszor bírált szaghatás.

– Egyelőre nincs fennakadás a szennyvíztisztító telep építésében – tudtuk meg Biczó Jenőtől, a kivitelező cég programfelelősétől. – A szennyvíztisztító telep átadására hat hónapos próbaüzemet követően kerül sor, várhatóan 2007 nyarán.

A csatornahálózat a számok tükrében

A csatornahálózat-fejlesztés keretében 1631 telket kapcsolnak be a rendszerbe, 9000 folyóméter nyomóvezeték, 10 átemelő, 26.000 folyóméter gravitációs csatorna és 6800 folyóméter gyűjtővezeték átépítésére kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák fuvar csak engedéllyel

Egy 1998-ban született rendeletet „ástak” elő az osztrákok, és ez alapján büntetik… Tovább olvasom