Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Megszűnik az iskola Fertőendréden

Szeptembertől már felső tagozatos oktatás sem lesz Fertőendréden. Az 1993-ban átadott iskolában megszűnik a gyermekzsivaj.


A település számára fájdalmas, de elkerülhetetlen döntést hozott a közelmúltban a fertőendrédi képviselő testület: szeptembertől nem lesz tanítás.

Az alsósok már Petőházára járnak

- Három évvel ezelőtt, amikor az alsó tagozatos oktatás megszűnt nálunk, már láthattunk, sokáig nem tudjuk működtetni az általános iskolát - állapítja meg szomorúan Rádler István, Fertőendréd polgármestere. - Most jött el az idő, amikor a testületnek ki kellett mondania: nincs tovább. Az élet akarta így. Korábban kötöttünk egy megállapodást Agyagosszergénnyel. Ennek az volt a lényege, hogy a mi alsósaink járnak oda, a szomszéd falu felsősei pedig hozzánk. Sajnos, ez elsősorban a fertőendrédiek hibájából nem működött. Máshova íratták be ugyanis a gyermeküket.

A polgármester gyors számolást végez. Csaknem húszmillió forint kellene ahhoz, hogy helyben tartsák a felső tagozatot. Ennyi pénzt pedig képtelenség előteremteni.


- Odafönn már eldöntötték a kistelepülések sorsát – kesereg a polgármester. - Az akkori kormányzat megszabta, hogy egy osztályba legkevesebb hány diák járhat. Társultunk, tagintézmény lettünk (Fertőendréden a felső tagozatos oktatás a fertődi általános iskola tagintézményeként működik - a szerk.), próbálkoztunk, de sehogy sem ment. A végén nekünk kellett kimondani: bezárjuk az iskolát.

Odafönn már eldöntötték a kistelepülések sorsát
Rádler István: A végén nekünk kellett kimondani: bezárjuk az iskolát.
.


Pályázat: Egyelőre nincs iskolabusz

A fertőendrédi alsós diákok szeptembertől továbbra is Petőházára, a felsősök pedig Fertődre járnak majd át. Egyelőre a Kisalföld Volán járatos autóbuszaival, ugyanis a fertődi központi általános iskola nem indulhatott az iskolabusz pályázaton. Az ok prózai és oly édesen magyar: a társult intézményeket kizárták a programból. Pedig józan ésszel arra gondolnánk, éppen a bejáró diákok utazását könnyítené meg a busz.

Fertőendréden szeptembertől nem lesz iskolai oktatás. Az óvoda viszont megmarad.
Fertőendréden szeptembertől nem lesz iskolai oktatás. Az óvoda viszont megmarad.


- A változást legjobban a diákok szenvedik meg, éppen ezért igyekszünk maximálisan melléjük állni - fogalmazott Garab Gáborné, a fertődi általános iskola igazgatója. - A tanév utolsó hetében a fertőendrédi tanulók átjöhetnek Fertődre. Igaz, a tanárok és a leendő osztálytársak sem ismeretlenek egymásnak. Számos ünnepséget tartottunk már együtt.

Újkori iskolatörténet 
A fertőendrédi általános iskolát 1993-ban adták át. Akkor úgy tűnt, van jövője az intézmények, hiszen ide jártak tanulni a petőházi diákok. Ám az élet közbeszólt, a tanulók elmaradtak, az épületben szeptembertől a gyermekzsivaj helyét a néma csend vesz át.


Maguk választhatnak osztályfőnököt

Az igazgató hozzátette, Fertőendrédről 30 tanuló jár majd át. Így elkerülhetetlen az osztálybontás. Ám mindezt úgy oldják meg, hogy a barátok a jövőben együtt maradhassanak. Sőt, az osztályfőnököt is maguk választhatják majd meg.

- Az összevonás miatt a létszámleépítés is elkerülhetetlen - folytatta Garab Gáborné. - Moszt azon vagyunk, hogy kevésbé legyen fájdalmas az elválás. Jelen pillanatban, csak abban bízhatunk, hogy az új kormányzat jobban mellénk áll.

Olvasóink írták

 • 5. Lárika 2010. május 11. 15:29
  „Én sem anyagi támogatásra gondoltam, hanem erkölcsire: arra, hogy oda írassák be a gyerekeiket.”
 • 4. SZILAJ 2010. május 10. 21:25
  „Nem támogatni kellett volna....Hanem gyermeket szülni....”
 • 3. Lárika 2010. május 10. 20:49
  „Úgy nehéz, ha a falu sem támogatja a saját iskoláját... :-(”
 • 2. tornacipő 2010. május 10. 14:46
  „nem arrólsvolt szó, hogy a fidesz azt is kinyitja amit korábban becsuktak?”
 • 1. Mankapunka 2010. május 10. 14:34
  „Jön a Fidesz,még várjatok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törzszászlós – A Magyar Írószövetség tagjává választották

Látogatód jön címmel immár második verseskötete látott napvilágot a Magyar Írószövetség kiadójának… Tovább olvasom