Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Megszűnik a kirendeltség

Térségünkben a határőrség által indított 100 eljárás közül 99 esetben a magyar oldalon fogják el az elkövetőket, vagy derítik fel a bűncselekményt. Fél év múlva viszont megszűnik a Soproni Határőrizeti Kirendeltség.

Idén január elsejétől közös irányítás alá vonták a Fertődi, a Kópházi, valamint a Soproni Határőrizeti Kirendeltséget. Sopronba került a vezetőség és az ügyelet. Halász Imre alezredes, a kirendeltség vezetője az elmúlt fél évet értékelve lapunknak elmondta, az átalakítás miatt senkinek sem szűnt meg az állása.

– Az eredményességünk az elmúlt időszakban folyamatosan javult, most ott tartunk, hogy száz határőrségi bűncselekményből kilencvenkilencet a magyar oldalon derítenek fel, illetve fogják el a bűnelkövetőt – vont mérleget a vezető. – Az első fél évben három embercsempész ellen indult eljárás, míg közel hatvan tiltott határsértőt fogtak el a kollégák. Újdonság, hogy nő azok száma, akik érvényes vízum nélkül, vagy annak lejárta után is hazánkban tartózkodnak és sok esetben bűncselekményt is elkövetnek.

A határőrség a közeljövőben jelentős átalakulás előtt áll. Még ebben a hónapban szavaz az Országgyűlés a rendőrség és a határőrség összevonásáról szóló törvénytervezetről. Így várhatóan 2008. január elsejétől megszűnik a Soproni Határrendészeti Kirendeltség. A mostani határőrök a közeli rendőrkapitányságokon szolgálhatnak majd. Arról nincs szó, hogy az ország keleti részére vezényelnék át őket. Szakmai körökben már régóta téma a kirendeltség Táncsics Mihály utcai épületének jövője. Felmerült, hogy esetleg itt alakítanának ki egy rendészeti központot, ahol helyet kaphat a kibővített létszámú rendőrség, az ügyészség, valamint a tűzoltóság.

Jól működnek az átlépési pontok
Az eddigi tapasztalatok szerint alaptalanok voltak azok az ausztriai félelmek, mely szerint az átlépési pontok megnyitásával nő az illegális határsértők száma. Az osztrák szervek mindezek ellenére a schengeni övezethez való csatlakozásunk után is fenn kívánják tartani ezek fokozott ellenőrzését.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobiladóvevők: veszélyes(?) sugárzás

Életveszélyes sugárzást bocsátanak ki a mobiltelefonok működéséhez szükséges antennák – véli… Tovább olvasom