Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Megszületett a költségvetés

Sopron - Megszületett a 2008-as költségvetés, amit közel ötórás vita előzött meg a csütörtöki képviselő-testületi ülésen Sopronban. Hosszas vita kísérte az idei költségvetés egykörös tárgyalását a soproni városházán. 2007-re utalva a szocialista és szabad demokrata frakció pazarló gazdálkodást említett, mint elhangzott, a városüzemeltetésre fordított összeg szerintük 1,2 milliárd forint.
Havas András alpolgármester cáfolta ezt az állítást, kifejtette, a nevezett összeg 600 millió forint. A költségvetési vita előtt az alpolgármester előadást tartott a makrogazdaság aktuális feltételrendszeréről, majd a képviselők kérdezhettek az egyes sorok tartalmáról. Kerekes Attila főmérnök válaszában többek között a határon átvezető utak állapotáról beszélt.

Mint elmondta, a gazdasági minisztérium arról tájékoztatott, hogy erre a célra alapot hoznak létre, így államközi egyezmények függvényében később – felújításra – pályázatok beadására nyílik lehetőség. A főmérnök az Ady Endre út rekonstrukciójáról is szólt, melynek tervezése megkezdődött. Kérdésekre válaszolva Kerekes Attila kifejtette, díszkivilágítást terveznek a Mária-szobornak, a Pócsi utca műszaki átadása pedig a jövő héten várható. – Elkészült az úttest és a járda aszfaltozása, a térkövezés még tart – fogalmazott a főmérnök.

Varga Szabolcs, Kocsis János és Mágel Ágost megszavazta a költségvetés rendeletét csütörtökön. Fotó: Magasi Dávid

– Melyik költségvetési sorból pótolnák a népszavazás után esetlegesen kieső vizitdíj és kórházi napidíj bevételét? – kérdezte Kóczán Zoltán, utalva a költségvetésben a kórház számára elkülönített összegre. Simon István alpolgármester azt felelte: a díjakat a kormány vezette be, tehát a kormány feladata lesz megoldani a finanszírozási különbözet okozta hiányt.

Biczi László hozzászólásában elemezte a költségvetés-tervezetet és a növekvő költségvetési hiányra hívta fel a figyelmet. Szekeres Csaba feltette a költői kérdést: lehet-e, szabad-e hitelből fejleszteni? – Tudom, hogy erre a célra más forrás nem áll rendelkezésre. Be kell látni, hogy a működési hiány lefaragása érdekében politikai okokból senki nem tesz semmit. Ezek ugyanis nem népszerű döntések, valószínűleg ezért egy ciklusban sem vállalta fel eddig senki.

Pedig meg lehetne nevezni azokat az intézményeket, amiken tudna spórolni a város – fogalmazott Szekeres Csaba, majd hozzátette, az elmúlt 10–15 év költségvetéseinek egyaránt ez volt a hibája. Mint mondta, paradigmaváltásra lenne szükség.

Kalmár István szavazás előtt felajánlotta, hogy a későbbiekben – a városvezetés és ellenzék – közösen dolgozzon ki egy új szerkezetű költségvetést. A szocialista frakció több módosító indítványt is benyújtott, többek között a jereváni Ibolya-tó revitalizációjának megkezdésére, pihenőpark kialakítására, az Arany János utca burkolatának kijavítására, illetve játszótér-korszerűsítésre. Az ötórásra nyúlt vita végén valamennyi módosító indítvány elutasításra került. Viszont 17 igen, 8 nem, 1 tartózkodás mellett – félrenyomás is történt – elfogadták a rendelettervezetet.

Olvasóink írták

 • 10. csabazs 2008. március 04. 06:52
  „Egyet nem értek, éspedig azt, hogy miért kell kommunistázni!
  Walter Úr annak idején a szocik támogatásával lett polgármester, de nem volt MSZP-s!
  felesleges mocskolódni, senki nem csinál semmit, ezt értem az ellenzékre is!
  Folyik a város pénze csak azt kellene tudni, hogy hova?”
 • 9. kendermagos 2008. március 03. 15:41
  „2006 októbere óta csökkent az szja helyben maradó része, csökkent a szoc otthoni normatíva, csökkent az oktatási normatíva, megvonta a szoci kormány a TRFC-t, cél-címzett támogatásokat, csökkent az szja helyben maradó része. Szóval a fejlesztésekhez szükséges pénzt elvonta a szocialista kormány. Ezek után furcsa dolog a városvezetést hibábáztatni és látványos nagyberuházásokat hiányolni.”
 • 8. látó 2008. március 03. 08:20
  „6.-nak Amiket írsz tökéletesen, megállják a helyüket!! Annyival kiegészítve, hogy mindez az Önkormányzat összes intézményére és cégeire is kiterjed..”
 • 7. Joshua 2008. március 02. 18:59
  „Teljesen igazad van!”
 • 6. JOBBRÓL 2008. március 02. 09:21
  „Reálisnak! Na álljunk meg kedves "reális" inkább irreális. Ne légy amnéziás az első polgármesterünket még a közgyűlés választotta Fidesz segédlettel. 1998-2002 között a Fidesz igenis vezette vezethette volna a várost( Ágota Gábor és társai...) de arra is képtelen volt, hogy egy kommunista jegyzőt eltávolítson! Most szintén vezethetnék de most is mit látunk a kommunistáktól örökölt jegyző és hivatal uralkodik! Most nevezték ki kórház igazgatónak Walter úr barátját...
  Ember ne hivatkozz a folytonosságra Debrecennel kapcsolatban légyszíves! Ezek egész egyszerűen ALKALMATLANOK!!! És ezt nagyon sokan így gondoljuk méghozzá jobbról!”
 • 5. realis 2008. március 01. 19:50
  „3.
  Ott már a kezdetektől ők vezetik a várost, és nem kell mások után rendet rakni”
 • 4. Somogyi 2008. február 29. 21:33
  „A városvezetés PR munkája kiváló /öntömjénezés, perlekedések. / A felesleges pénzköltéshez is értenek. De hova fogunk így jutni?”
 • 3. Sopron a nyugat Titanicja 2008. február 29. 20:21
  „Nézzétek meg Debrecent új piacot avattak és az ország egyik logisztikai központjává akarnak válni. Mintha ott egy másik Fidesz vezetné a várost! Itt meg a kultúrmajomkodás meg a konferencia negyedes ábrándok mennek!”
 • 2. soproni 2008. február 29. 18:25
  „Nem lenne növekvő a költségvetés hiánya,ha a város pénzét nem hülyeségekre szórnák el! A spórolást kezdhetné a polgármester úr is,hisz sok milliót elherdált már.”
 • 1. papesz71 2008. február 29. 12:18
  „Én azt látom,hogy ebben a városban nem történik semmi.nincsenek beruházások(kivétel az egyetem),az utakat nem csinálják ,legalábbis én nem látom őket,a várkerület siralmas a fő tér szintén.valamit már tenni kellene tisztelt illetékesek,nem csak pofázni,mert abban már nagyon jók.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a Tűztornyot

Sopron - A város jelképének rekonstrukciója során – többek között – kibontják a… Tovább olvasom