Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Megszólalt az áldozat - Gyerekek akarták kirabolni az idős soproni asszonyt

Az igazihoz hasonló játék pisztolyt szegeztek tizenéves gyerekek egy idős asszony homlokához fényes nappal és pénzt követeltek tőle Sopronban az Erzsébet utcában.

– A főpostáról mentem az Erzsébet utcai buszmegállóhoz délután fél kettő tájban, amikor a fodrászat előtt három gyerek beszélgetett. Mielőtt elmehettem volna mellettük, felém fordultak, s a középső rám emelte a pisztolyát. Azt mondta: „Ide a pénzt!" – emlékezett az ijesztő esetre a 72 éves nyugdíjas asszony.

– Nagyon megrettentem a váratlan támadástól, viszont nem hittem el, hogy ha igazi az a pisztoly, le fognak lőni. Inkább azon aggódtam, a csövével ki ne bökje a szememet. Amikor félretoltam a pisztolyt tartó kezet, és mondtam, „Nem!", egy fiatal férfi jött oda segíteni rajtam.

„Mit képzeltek, mit csináltok?" – szólt a gyerekekre, s mivel épp arra ment egy járőrautó, leintette őket, az egyenruhások pedig bevitték a gyerekeket a rendőrségre. Nem haragszom a fiúkra, inkább sajnálom őket, talán föl sem fogták, hogy amit csinálnak, az már nem nevezhető csibészségnek, vagányságnak. Nem is akartam rendőrségi feljelentést tenni, ám a rendőrök azt mondták, hivatalból foglalkozniuk kell az üggyel. Úgy vélem, jó lenne, ha a szülők, pedagógusok, pszichológusok többet foglalkoznának ezekkel a gyerekekkel, hogy tudatosítsák velük, miért helytelen, amit műveltek.

Fényes nappal, az Erzsébet utcában történt az, ami már nem tartozik a vagányság kategóriájába. Fotóillusztráció: Nyikos Péter
Fényes nappal, az Erzsébet utcában történt az, ami már nem tartozik a vagányság kategóriájába. Fotóillusztráció: Nyikos Péter


Mint megtudtuk, családban élő soproni gyerekekről van szó, akik a történtek előtt elköltötték minden pénzüket, háromszáz forintot. Hirtelen jött az ötlet, hogy ilyen módon szerezzenek pénzt.

Aranyos Gábor alezredes, a rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta, a gyerekkorú elkövetők – a két 13 éves fiú és 12 éves társuk – ellen fegyveres rablási kísérlet miatt indítottak büntetőeljárást. (2013. július 1-jétől a büntethetőség korhatárát 14 évről 12 évre csökkentették. A szerk.)  Az ügyészséggel konzultáltak, s a tettesek korára tekintettel nem kezdeményezik az előzetes letartóztatásba helyezést. A rendőrség kéri annak a fiatalembernek a jelentkezését, aki a 72 éves asszony segítségére sietett.

– Napjainkban a tíz év körüli gyerekek is igen sok erőszakos filmet látnak, ráadásul rengeteg agresszív jelenetekkel tarkított számítógépes játékkal töltik idejüket. Mindez még nem nekik való – fogalmazott Frühwirthné Payrits Marianna klinikai szakpszichológus.

– Ez felveti a szülői felelősség kérdését is, hiszen a nevelés egyik fontos szempontja lenne, milyen hatások érik a gyerekkorúakat és a tinédzsereket. Míg az iskolában a pedagógusnak, odahaza a szülőknek a kötelessége odafigyelni a gyerek tevékenységére, valamint a pozitív, értékteremtő példa felmutatására. Úgy vélem, ilyen fiatalon az érintett gyerekek csak részben foghatták fel tettük súlyát, mi lesz a következmény, s milyen lelki terhet okoztak a nyugdíjas asszonynak.

Fontos tehát elmagyarázni nekik, miért nem helyes az, amit csináltak, s a büntetés mellett azt is számba kellene venni, miképpen lehet mindezt jóvátenni – zárta a soproni pedagógiai szakszolgálat igazgatója.ELőzmény:

A Soproni Rendőrkapitányság április 14-én 13 óra 30 perckor elfogta azt a két 13 éves fiút és 12 éves társukat, akik a megalapozott gyanú szerint fegyverrel vagy annak utánzatával akartak kirabolni egy idős asszonyt Sopronban.

A nyomozás adatai alapján a kamaszok a sértett útját elállták, egyikük a homlokához fegyvert szegezett és felszólította, hogy adjon pénzt. Az idős nő ezt megtagadta, a fenyegetőző fiú kezét félretolta és a buszmegállóhoz ment. Egy szemtanú sietett a néni segítségére, aki a támadókat feltartóztatta és a rendőröket értesítette.

A játékpisztoly. Fotó: police.hu
A játékpisztoly. Fotó: police.hu


A helyszínre érkező járőrök a három fiút igazoltatták és bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállították. A fenyegetéshez használt műanyag játékpisztolyt egyikük hátizsákjában az intézkedők megtalálták és lefoglalták.

Gyanúsítotti kihallgatásukon a fiatalok a terhükre rótt bűncselekményt beismerték.

A Soproni Rendőrkapitányság rablás bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a három gyermekkorú fiút őrizetbe vette és előterjesztést tesz előzetes letartóztatásukra - közölte a rendőrség.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben a nemzeti park önállósága - Időt nyertek a zöldek

Nem kapott többséget kedden a kormány kétharmados javaslata a parlamentben, így az állami… Tovább olvasom