Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Megszólal a menekülő soproni autós

Sopron - „Már eleve rosszul kezdődött az a napom, amelynek késői órájában a határon a gázra tapostam, semmint hogy alávessem magam egy újabb szabálysértési eljárásnak" – mesélte a Brenner Thomas (33) a Kisalföldnek.

– Amikor aznap reggel Ausztriába indultam, a soproni határon az előttem autózókat nem, de engem leállítottak ellenőrzésre. Alapos vizsgálatnak vetették alá a kocsimat, de nem találtak semmit – fogott történetébe Brenner Thomas soproni fiatalember, akit augusztus elején a késői órákban csak autós üldözés és kerékkilövés után sikerült a soproni rendőröknek megállítaniuk (Kisalföld, 2007. augusztus 3., Kilőtt kerékkel is menekült). – Így kezdődött a napom, amely üldözéssel és lövöldözéssel végződött.

– Késő este Drassburgból érkeztem a határra, s feldühített, hogy ezúttal sem intettek, haladjak tovább. Ráadásul, mivel nem használtam a biztonsági övet, szabálysértési ügyet kezdeményeztek velem szemben – folytatta a fiatalember. – Ekkor szakadt el nálam a cérna, a gázpedálra léptem és elhajtottam. Sopronban beültem vacsorázni, ahol csekély mennyiségben szeszes italt is fogyasztottam. Amikor éjszaka hazaautóztam, s megpillantottam a rendőrkocsit, menekülőre fogtam a dolgot. Azt állítják, a hajsza közben elsodortam egy rendőrt, pedig ez nem igaz. Az a járőr karjelzésekkel le akart inteni, én pedig lámpával villogtattam és dudáltam is neki, álljon félre, mert nem állok meg. A járőr emiatt ugrott az árokba.

– Azt mondja, a rendőrnek jogában áll megállítani? Én pedig azt mondom, nekem is jogomban áll továbbhaladni, mert aznapra elegem lett a hatóságokból – fejtegette Brenner Thomas. – Nem is akartam megállni, tudja, a nagy hajókra az van ráírva, hogy mi nem állunk meg senki kedvéért. Amikor lőttek a kocsimra, azt hittem, rám céloznak. Aztán leszorítottak az útról, én pedig lezártam az autóm ajtajait, s rá akartam gyújtani egy cigarettára, hogy kiértékeljem a helyzetet. A rendőrök azonban rám törték az ablakot, kinyitották a centrálzárat, s már ki is kaptak a kocsiból. Azonnal megbilincseltek, őrizetbe vettek. Ma már szabadlábon várhatom ügyem tárgyalását, jogosítvány, autó és forgalmi engedély nélkül.

Arra a kérdésre, megbánta-e a tettét, a fiatalember így válaszolt: – Nem bánok semmit, mit bánjak? Utólag ha belegondolok, jogos lett volna a félelmem, hogy akár meg is halhatok egy ilyen semmiség miatt. Már azt is tudom, körülbelül milyen büntetést kaphatok. Sok évvel ezelőtt tíz hónapig dolgoztam fegyőrként, tudom, mit jelent ez. Kirendelt ügyvédem szerint a jogosítványomat legalább hat hónapra bevonják, és mintegy százezres pénzbírságra, vagy két év felfüggesztett börtönre is számíthatok. Letöltendő börtönt még Császár Előd se kapott, pedig ő gyorshajtás közben, a szembejövő sávban, frontálisan ütközött egy rendőrautóval, amelyben egy rendőr meg is halt. Ennek tükrében hogyan kaphatnék letöltendő büntetést?

Ha vádemelés, akkor Győr

– Hivatalos személy elleni erőszak bűntette és közúti veszélyeztetés bűntette megalapozott gyanúja miatt zajlik a nyomozás – mondta dr. Riba Katalin, a megyei főügyészség szóvivője. – A nyomozás valószínűleg kora ősszel befejeződik, s elkészülnek a szakvélemények. A bizonyítékok tükrében, amennyiben vádemelésre kerül sor, a Győri Nyomozó Ügyészség az iratokat a Győri Városi Bíróságnak küldi meg. Dr. Riba Katalin mindehhez hozzátette: a KRESZ előírja, hogy adott helyzetben a közúti közlekedésben részt vevőknek kötelező a rendőri utasításoknak eleget tenni, így a megállj intésnek is. Akik figyelmen kívül hagyják ezt, azok szabálysértést követnek el. Az intézkedő rendőr az életét mentette, amikor a feléje száguldó autó elől az árokba ugrott. A fiatalember erre vonatkozó elmesélése ténybeli beismerő vallomással ér fel, hiszen ha nem ugrik el előle a járőr, akkor szándékosan elgázolja, ami büntetendő cselekmény. Ami pedig a lehetséges büntetést illeti, a Győri Városi Bíróság joga eldönteni, milyen tételeket alkalmazzon.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drasztikus gyógyszerárváltozás

Akad olyan vérnyomáscsökkentő gyógyszer, amelynek ára háromszorosára emelkedett augusztustól, ugyanakkor néhány gyógyszerért kevesebbet kell fizetnünk. Összességében nem a gyógyszerárak növekedtek, hanem a tb-támogatás csökkent drasztikus mértékben. Tovább olvasom