Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Megszépülnek a kastély díszkútjai

A fertődi Esterházy-kastély rehabilitációs programja keretében – összességében több tíz millió forintos költséggel – javában zajlik a műemlékegyüttes díszkútjainak a restaurálása.
A messze földön híres kastély díszkertjének szökőkútjai még az idén megszépülnek – tudtuk meg Besenyei Sándortól, az Esterházy-kastély műszaki vezetőjétől. A munkálatok során nemcsak a központi helyet ékesítő szökőkút, hanem a nyugati és a keleti épületszárnyakat díszítő kutak is újjászületnek. Az idők során a központi kút szoborkompozíciója viszont olyannyira tönkrement, hogy annak restaurálására már nincs mód. A Műemlékek Állami Gondnoksága művészeti szakértői ezért egy új, ám a korábbihoz teljesen hasonló, sőt, az időközben róla lekopott részleteket is megjelenítő alkotást készíttetnek.

Javában zajlik a fertődi kastély díszszökőkútjának a helyreállítása.
A újonnan megvalósuló szobor valószínűleg a jövő év tavaszán kerül a helyére. Remélik, hogy a következő turistaszezon kezdetére a három szökőkút a park éke lehet. Faragó János kőrestaurátor a most zajló helyreállítási munkákkal kapcsolatban elmondta: a főmedence eredeti köveit szétszedték, a soproni műhelyben megtisztították. Időközben elkészült a medence új, vasbeton- és vízszigetelésű része, valamint az új szűrőkavicságy. Ezekben a napokban már a fenékkövek újralerakása történik. A három kút restaurálási munkáival a tervek szerint még az idén végeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Caritas osztja, a rongyüzem mossa

A soproni Caritas konténereit a városban sok helyütt látni, gyűlik is bennük az adomány. A ruhák… Tovább olvasom