Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Megszépülhet a soproni botanikus kert

A Nyugat-magyarországi Egyetem nemzetközi hírű botanikus kertje pályázati úton 125 millió forintot nyert a gyűjtemény megőrzésére és helyreállítására. A támogatás nagysága egyedülálló a kert történetében.

A Nyugat-magyarországi Egyetem botanikus kertjét utoljára a múlt század hatvanas éveiben bővítették, az utolsó komolyabb felújítást pedig a növényházban végezték el a nyolcvanas években. Ezért is nagy öröm az egyetem és a kertet gondozó erdőmérnöki kar számára, hogy pályázati úton mintegy 125 millió forintot nyertek az élőnövény-gyűjtemény rekonstrukciójára.

A munkálatok hamarosan elkezdődnek a 17,2 hektáros területen, és a tervek szerint 2012. június 30-án adják át a megszépült botanikus kertet. A beruházást felügyelő szervként a Fertő–Hanság Nemzeti Park és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség segíti.

A botanikus kert medencéje is teljesen megújulhat a rekonstrukció során. Fotó: Magasi
A botanikus kert medencéje is teljesen megújulhat a rekonstrukció során. Fotó: Magasi

– Igazi mérföldkő ez a rekonstrukció a botanikus kert életében, hiszen ekkora támogatásban eddig soha nem volt részünk – fejezte ki örömét Ezerné Lóth Annamária, a botanikus kert igazgatója. – Nyolc elemből áll a programunk, a felújítások mellett az inváziós és pionír – tehát nem odaillő – növények visszaszorítására is nagy hangsúlyt fektetünk. Megújulnak többek között a vizes élőhelyek, a sziklakertek, az üvegház és a madáretetők is. Egyensúlyi állapotot szeretnénk kialakítani, hiszen ennek fenntartása hosszú távon jóval kisebb költséget jelent az egyetem számára.

Prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora hozzátette, a megújult kert amellett, hogy maradéktalanul kiszolgálja az oktatást és az ismeretterjesztést, méltó esztétikai környezetet teremt az oktatáshoz is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lecsúsztak a dobogóról a fakitermelők

Sopron - Hétfőn érkezett haza válogatottunk Zágrábból a 29. fakitermelő-világbajnokságról. Tovább olvasom