Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Megszépül a Tűztorony és új burkolatot kap a Fő tér

Aláírták azt az európai uniós támogatási szerződést, melynek keretében komplexen megújul a soproni belváros, többek között megszépül a Tűztorony és új burkolatot kap a Fő tér.

Fontos mérföldkövéhez érkezett a soproni belváros felújításának pályázata, csütörtökön ugyanis aláírták az Európai Unió támogatási szerződését. A projekt összköltsége 1 milliárd 78 millió forint, melyből a megítélt uniós támogatás összege hatszázmillió forint. Sopron a megvalósításhoz 478 millió forintos önrészt biztosít. A belváros-rekonstrukció első ütemében többek között megerősítést kap a Tűztorony szerkezete, múzeumi információs és fogadóközpontot alakítanak ki, új burkolatot és közműveket kap a Fő tér.

A tegnapi aláírás nyomán elkezdődhet a belváros-rekonstrukció, megújulhat többek között a Tűztorony is.
Az aláírás nyomán elkezdődhet a belváros-rekonstrukció, megújulhat többek között a Tűztorony is.

Fodor Tamás a csütörtöki eseményen elmondta, Sopron a többi megyei jogú városnál 300 millió forinttal kevesebb támogatást kapott a belváros megújítására, de az önkormányzat „kipótolta" a hiányzó összeget. Ennek köszönhetően fordulópontjához érkezett a projekt.

Balogh József, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke kifejtette, méltányolják a soproniak igyekezetét – a polgármester mellett az RFT képviseletében a korábbi városvezető: Walter Dezső, illetve Kránitz László országgyűlési képviselő is kiállt a város mellett – ezért a következő program kiírásakor „visszaadják" Sopronnak az említett 300 millió forintot.

– Reményeim szerint egy-másfél év múlva már a teljesen megújult belváros fogadja az ide látogatókat – tette hozzá Horváth Jácint, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. aurin 2009. július 22. 14:12
  „ccc”
 • 30. sme 2009. július 21. 19:40
  „T. Polgármester úr! Inkább az óváros töredezett régi aszfaltútjait burkolnák le. (Templom u., Szt. György u. Várkerület........) A fő térről fölösleges felszedni a macskakövet.”
 • 29. Ikoza 2009. július 21. 07:50
  „Beaubo!

  Ezeknek mondhatod... 13. bejegyzésemre sem érkezett megértő hang... A soproni olvasókat nem érdekli a Fő tér burkolatának anyaga. Őket kizárólag a politika érdekli. Kezdem azt érezni, hogy az elégedetlenségnek nem észérvekkel adnak hangot, hanem cirkuszi politikai parádék és a pénz körül forog minden. Mindig arról beszélünk, hogy kik, sosem arról, hogy hogyan...”
 • 28. Beaubo 2009. július 20. 10:26
  „A macskakö tartozik a soproni Fö tér hangulatához mint a téjszínhab a Somlói galuskára !
  Miért akarják ezt kicserélni? Kevés ilyen történelmi fö tér van Közép-Európában ahol még található az eredeti macskakö. Nagy veszteség lenne, ami talán most még nem vesszük észre - csak utána, ha egyszer már nincs ott. Inkább újítssátok fel a mostani burkolatot vagy csináljátok egy részt járható burkolattal , és azok az óriási összegek használjátok a Várkerület korszerüsítésére, forgalom lassításra, sétáló utcák kialakításra ! Ez kellene Sopronnak, nem egy olyan luxus mint a történelmi macskakö eltüntetése....
  És még egy javaslatom az Önkormányzatnak: vegyétek már új kukák (esetleg recycling funkcióval) a belvárosnak, mert a mostaniak (a narancsok) egy nagy szégyen !”
 • 27. Zsoké 2009. július 20. 08:18
  „Tűztorony felújítását pártolom,mert ráfér,de a macskakövet minek felszedni??
  Ennyire rossz állapotban van??
  Ami jó azt minek megbontani??
  Mostanában nagyon "menő" lett a térköves járda is.. Kíváncsi leszek a sok sózás,és esőzések után mi marad belőle..
  Sajnos a tapasztalatom,hogy a mai szakik nem a régiek..
  Arról meg nem is beszélve ismét szerepelni akarunk a Fábriba,hogy Sopronba ismét több kocsi macskakő eltűnt?”
 • 26. FűzfaVessző 2009. július 18. 21:11
  „24.otromba!
  Csak egy kérdésem van , a macska kell, vagy a kő? Esetleg mind a kettő együtt.
  F.V”
 • 25. 1soproni 2009. július 18. 10:52
  „Remélem a köveket nem kell harmadolni/negyedelni, mint a Balfi utcában...”
 • 24. otromba 2009. július 18. 08:35
  „Megint kell valakinek a macska kő?Szerintem ez egy pénzkidobás,ha felszedik!Mi van ebben a városba?Egyet
  gondolnak,és még ami jó azt is fel akarnak újítani?A Jereván lakótelepen a gödrök sokasága,a locsolót meg
  csak a belvárosban látni!”
 • 23. Beaubo 2009. július 18. 00:51
  „Szép - nagyon jó - örülünk neki.
  De az új burkolat a Fö téren meg a Tüztorony felújítása nem fogja rehabilitálni a soproni belvárost és nem oldja meg a mostani problémáit:
  - Kulturális rendezvények hiányossága
  - Szép éttermek, teraszok, jazz-bárok hiányossága - Katasztrófa ami van a Fö téren, a Gambrinus meg a Corvinus Étterem. Mint egy idöutazás a 60-os évekbe (bútorok, felszolgálás, kinálata....stb...)
  - Szociális lokások a legszebb polgári palotákban, házokban (láss a Templom utcában, ahol Liszt Ferenc zenelt, most szegény roma családok laknak).
  - A soproni belváros "bezárt terület", töltenni kellene igényes rendezvényekkel, és nem csak a Fö térre gondolom

  Itt egy intelligensebb koncepció kellene - NEM ELÉG BURKOLATOT KICSERÉLNI, MEG EGY TORNYOT FELÚJÍTANI !”
 • 22. patriot 2009. július 17. 19:09
  „moderálva off”
 • 21. TancsKaszabell 2009. július 17. 18:55
  „16.-ra !

  Igen,így van.Szemérmetlen módon kisajátítják a sikerek nagy részét,ezzel gyengítik a város sikeres képviseletét.Teszik mindezt sanda politikai okokból.Ez a tettük is a szükséges városi összefogásra képtelenséget bizonyítja a részükről.
  Emlékszem a Deák tér "ünnepélyes" átadására.................,emlékszem annak az emberkének a kitüntetésére aki mindezt meg akarta akadályozni.,....ő a városért kitüntetést kapta,csak azok nem voltak ott akiknek ez köszönhető volt !
  Nem csak a hozzáértés kérdéses szerintem de az emberi tisztességük is.”
 • 20. látó 2009. július 17. 18:39
  „478 milla Önrész+előfínanszírozás! Hmmm, érdekes, meglehetősen érdekes...”
 • 19. LACEE 2009. július 17. 18:12
  „Hát nem tudom, szerintem annyira nem könyörtelen a Petőfi tér burkolata”
 • 18. idurboy 2009. július 17. 17:36
  „üdv!azért bizunk aban hogy nem lesz olyan szar a tér burkolat mint a petöfitéren az már nagyon durva lenne ha ezt is csesznék a városnak!”
 • 17. 13.István 2009. július 17. 17:31
  „Akkor heten lettek volna képen és megint menne ...
  ki ,mit, mennyiért,lobbizott jobban,ált közelebb a húsosfazékhoz?
  Szép a város híréhez méltó teret kívánok Sopronnak,akkor is a HŰSÉG VÁROSA marad!!
  Legkésőbb 2010- ben eldől az EMBEREK mit is akarnak!”
 • 16. fcsoproni 2009. július 17. 17:00
  „Nagy presztizs veszteség lett volna ha odahívják Walter Dezsőt és Kránitz Lászlót. Annyi közük van az előkészítéshez és a pénzszerzéshez mint a jelenlegi vezetésnek. Nagy baj történne ha Fodor Úr EGYSZER nem foglalkozna az elődeivel? Mikor kész lesz oda is futnak avatni mint a Deák térre? Arra már nem lesznek hatalmon.”
 • 15. BsBe 2009. július 17. 14:46
  „Előre bocsájtom. Elmúltam ötven, nem járok 10 cm-s tűsarkú cipőben. De tegnap délelőtt végigmentem a Várkerületen lerakott köves úton, a Mária szobortól a Fest-közig. Az ostoba én voltam, hogy ezt tettem. A cipőm sarka kb. 50-szer akadt el a kövek között. (mondom, nem magassarkú, egy két cm magas két cm széles cipősarok, melyet egy hete 1.000,-Ft ellenében csinált meg a cipész) kétszer akartam a bokámat törni, pedig igazán csámpás sem vagyok.
  Csak azok a követ nem úgy vannak larakva, ahogy azt kell, hanem csak úgy odatéve. Még két (egy) év, és már azt fogjuk látni, hogy lyukak lyukak hátán. Nem érdemes ebben a városban addig ilyet készíteni, amíg nincs olyan hozzáértő, aki képes normálisan, emberek által is használhatóan lerakni, illetve ellenőrizni, átvenni az ilyen munkát.
  Kikérem magamnak (és gondolom nemcsak én) hogy nyári 35 fokban bakancsban,, sportcipőben kelljen a városba menni.
  A Petőfi tér is egy ilyen hasonló el... arra már nem is megyek, azt is egy cipőm bánta. Nem tudom a színházlátogató hölgyek hogy érik meg, míg a parkolótól a bejáratig eltipegnek.
  Szóval kérdésem: ha kitöröm a bokám kitől kérhetek kártérítést? A cipőm ismételt sarkalását ki fizeti meg???
  Elfelejtettem: az járda elején nincs figyelmeztető tábla, hogy balesetveszély, csak bakancsban járható, mert ha lenne, ok, én vagyok a hülye, miért megyek arra.”
 • 14. Ikoza 2009. július 17. 13:30
  „Továbbá van pár dolog, amit nem értek. Például az Előkapuban áll egy ház. 1735 körül épült emlékeim szerint. Egy órásmesteré volt. A ház homlokzatán egy barokk óraszerkezet működött, melyet feltehetőleg a tetőtér beépítéskor távolítottak el. Állítólag az óramű a múzeum raktárában porosodik. Véleményem szerint ideje lenne már visszatenni a helyére. A Csehek tépnék a hajukat, ha ilyen kincs lenne a birtokukban és valaki hagyná elenyészni... Ezeket a dolgokat kellene már végre rendbe tenni a belvárosban... Nomeg ott van az a betonkocka a tűztorony lábánál, szégyen ahogy kinéz!”
 • 13. Ikoza 2009. július 17. 12:57
  „Határozottan tiltakozom az új burkolat lerakásával kapcsolatban. A Várkerületi kövek abszolút nem illenek egy barokk térre, mert azok műkövek. Persze XVIII. századi burkolatot nem kívánhatok rá, de véleményem szerint tökéletesen megfelel a jelenleg látható XIX. századi bazalt. Az illik a hangulatához, nem más, ez adja a patináját!
  Nyugaton már belátták sok helyen, hogy elpazarolták a macskakövet, ezért Magyarországról nem győzik vásárolni az itt felbontottat, amivel visszaadhatják meggyalázott óvárosaik fényét.”
 • 12. patriot 2009. július 17. 10:56
  „Ugyan már!
  Annak sincs értelme ha azok akiknek készülnek az ilyen burkolatú utcák nagy ívben elkerülik,mert használhatatlanok.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisított csekket akart beváltani

Első látásra is hamisnak tűnő, 4000 euró értékű utazási csekket akart beváltani egy osztrák férfi az… Tovább olvasom