Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Megszabadulhatunk a szemetünktől

Sopron - Új rendszerben, a tervek szerint gyorsabban és hatékonyabban szabadulhatunk meg az év közben felhalmozódott lomoktól. A héten indult akcióban táblák jelzik, hová rakhatják le a soproniak a szemetüket.
A korábbi években a kihelyezett konténerekbe rakhatták feleslegessé vált holmijaikat a soproniak. Idén ne várjanak a nagy méretű szemetesedényre, táblák jelzik majd, honnan szállítja el az STKH a hulladékot.

– Április 7-én indítottuk a tavaszi lomtalanítási akciót, ami várhatóan május végéig tart – mondta el a Kisalföldnek Kosztka László, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezetője. Meghatározott rend szerint járják körbe munkatársai a várost. Egyszerre 14 ponton szúrják le a táblákat, ami köré bárki kiteheti a szemetét. A tavaly vásárolt, tömöríteni is képes autó másnap reggel gyűjti össze a hulladékot és viszi ki a szeméttelepre.

A hatékonyságnak köszönhetően míg a korábbi években négy hónapig tartott a tavaszi lomtalanítás, most két hónap alatt mindenhová eljutnak a városban, ősszel pedig megismétlik az akciót.
A hatékonyságnak köszönhetően míg a korábbi években négy hónapig tartott a tavaszi lomtalanítás, most két hónap alatt mindenhová eljutnak a városban, ősszel pedig megismétlik az akciót.


– Ez a megoldás gyorsabb és hatékonyabb. A konténerek hamar megteltek, a guberálók sokszor szét is szórták a tartalmukat, és egyszerre csak néhány edény volt forgalomban. Most egyszerre tizennégy helyen gyűjtünk, az autó hatalmas mennyiséget tud kiszállítani, így gyorsabbak is vagyunk – magyarázza a részleteket Kosztka László.

A hatékonyságnak köszönhetően míg a korábbi években négy hónapig tartott a tavaszi lomtalanítás, most két hónap alatt mindenhová eljutnak a városban, ősszel pedig megismétlik az akciót.

Az azonban továbbra is fontos, hogy elektronikai vagy veszélyes hulladéktól nem lehet a lomtalanítás ürügyén megszabadulni, ahogy ömlesztett anyagot sem tudnak elvinni. Az eletronikai szemétért – legyen az vasaló vagy mosógép – az STKH előzetes bejelentés után minden hónap utolsó szerdáján házhoz megy és el is szállítja.

Olvasóink írták

 • 15. Feri 2008. április 17. 09:58
  „Ha jól tudom, akkor a konténeres szállítás jóval drágább volt. Itt ugyanis a konténert el kell vinni kiüríteni függetlenül attól meddig van. Ha az "égig" pakolták, akkor még egyszer vissza kellett jönni újra megpakolni.
  A mostani rendszerben a lomisok egy részét elviszik, a többit pedig az erre alkalmas gépkocsi elszállítja. Ha nem telik meg, akkor több helyről is elviszi. Szerintem egyértelműen olcsóbb megoldás.”
 • 14. bácsbokodembrió 2008. április 17. 07:22
  „Az ötlet szerintem is jó, régebben a konténereket művészi módon az égig pakolták, aztán a konténeres autó majdnem hanyatt esett. A lomolók legalább látják, mi a felhozatal, ha kell nekik vigyék, mi már úgyis kidobtuk.”
 • 13. zso 2008. április 16. 21:34
  „Ez egy jó ötlet!!”
 • 12. FREDDY/S 2008. április 16. 20:51
  „Ha gyakrabban raknának ki konténereket és mindig máshova, nem lenne ennyi probléma, nemde...”
 • 11. aha 2008. április 16. 20:10
  „Minek konténert kirakni, a sok lomis "ember" ugyis kiszorja belőle 1ből,utána meg ujra vissza kell rakni bele a cuccot,meg legalább addig azokat is bérbe tudják adni, arról nemis beszélve h reggel nem kell kirakni őket teherautoval, ezzel is spórolnak talán..”
 • 10. Hajni.. 2008. április 16. 18:32
  „Akit érdekel
  "Elektronikai hulladékgyűjtés:
  Az akció célja,hogy a működésképtelen hűtőszekrények,t.v. készülékek,konyhai elektronika berendezések,híradástechnikai eszközök ne kerüljenek a szemét közé,alkatrészeik újra felhasználhatók legyenek. A fent említett hulladékokat előzetes telefonbejelentés alapján minden hónap utolsó szerdáján a házak elől ingyenesen elszállítjuk. Bejelentés munkaidőben(6-14 óráig) az 505-485-ös telefonszámon.A 315-283-as tefonszámon várjuk a bejelentéseket a városunk területén illegálisan lerakott szemétről."
  Kár,hogy ezt nem tudják azok,akik az utcára dobálják a megunt,használhatatlan műszaki cuccaikat és így csúfitják városunkat!
  Tényleg ingyenes a szállítás,csak ki kell tenni a ház elé. Nekem már szállították el működésképtelen műszaki cikkemet.”
 • 9. csabazs 2008. április 16. 17:02
  „Én nem láttam, hogy az Újteleki utcán v. a környékén kilenne rakva valamilyen tábla!

  Tegnap reggel meg a Szélmalom utcán hordta a szemetet a szél!Később konténereket szállítottak oda, s abba pakoltak a szemétszállító munkások. nem lett volna egyszerübb előtte lerakni a konténereket?”
 • 8. soproni nő 2008. április 16. 15:51
  „az igaz, hogy az üzletek visszaveszik a régi gépeket, csak éppen 1000 ft-ért viszikel.tapasztalatból tudom mert ma vásároltam mosogépet”
 • 7. viiktor 2008. április 16. 15:36
  „Szerintem az a gond hogy ez nem megoldás meert mindent csak kiraknak az emberek, a lomisok meg mindent szétturnak és az egész utca egy szemét!
  Meg ettől még az erdök meg a kisebb gazdaságí utok csurig vannak szeméttel!
  Szerintem ez ellen is kéne tenni nem is kevesset!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. papesz 2008. április 16. 14:38
  „egyébként most ez a megoldás mennyivel jobb,mint a konténerek voltak??”
 • 5. ficsúr 2008. április 16. 14:14
  „lehet hogy hatékony meg gyors, de szerintem gusztustalan ahogy le van b..szva néhány helyen az úttest szélén a tábla köré a szemét!
  nem igaz hogy ezt nem lehet máshogy, máshol lebonyolítani....belvárosban az útak mentén szeméthalom?! szép látványosság az idelátogató turistáknak”
 • 4. Cerwin 2008. április 16. 13:57
  „Amúgy is, mint a cikkben írják:
  "Az azonban továbbra is fontos, hogy elektronikai vagy veszélyes hulladéktól nem lehet a lomtalanítás ürügyén megszabadulni, ahogy ömlesztett anyagot sem tudnak elvinni"”
 • 3. Cerwin 2008. április 16. 13:55
  „FJózsi

  Amikor az ember háztartási gépet cserél, akkor az új készülék vásárlási helyén kötelesek a régit átvenni. Tavaly év elejétől ezt törvény szabályozza...”
 • 2. yoyoy 2008. április 16. 11:03
  „Sajnos táblával nem jelölt helyeken meg gyűlik a szemét.
  A Deák téren lévő panelház előtti parkolóban lassan egy hete halmozódik a mindenféle lom. Gyerekek, guberálók, szél stb.. hordja és parkolni sem lehet tőle. 5-6 autó helyét elfoglalja.
  A Király Jenő utcában, a tíz emeletes háznál lassan másfél hónapja áldatlan állapotok vannak. Itt a FOTON KFT végez (végzett?) ablakcserét. (Legalább is az ő autójuk állt a ház előtt mindig.) A konténerben álló bontott ablakokat hosszú napokig nem szállították el. Körülötte halmozódott a törött üveg. Több napig konténer sem volt, csak a ház falánál letámasztva álltak az ablakok, gyerekek, idősek, részegek számára veszélyes helyzetben. A környék "lurkói" ide jártak üveget tördelni. Azóta mindenféle hulladék lerakása is megtörtént (pl.: monitor, ágy, rossz fénycső stb.).
  Más esetekben az egész házat érintő ablakcseréknél ez nem volt tapasztalható. Ott mindent 1-2 nap alatt folyamatosan lerendeztek, különösebb balesetveszély és járulékos hulladékok nélkül.”
 • 1. FJózsi 2008. április 16. 10:12
  „Ma szerettem volna egy számomra felesleges gáztűzhelyt kitenni a szuperinfóban megjelölt lomtalanítási helyszíneken. Sehol nem találtam a meghírdetett utcákban lerakó táblát. Ennyit a kitűnő szervezésről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi halálának évfordulójára készülnek

Nagycenk - Turisztikai központot terveznek kialakítani Nagycenken Széchenyi István emlékére. Ennek… Tovább olvasom