Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Megoldódik a soproni Liszt-zenekar sorsa?

Hazánk egyik legrégebbi szimfonikus zenekara, az 1829-ben alapított soproni Liszt Ferenc Zenekar sorsa megoldódhat: a közgyűlés dönt majd arról, hogy működésüket a Pro Kultúra irányításával folytassák a jövőben.

A képviselő-testület következő ülésén az ország legelső szimfonikus zenekara, a soproni Liszt sorsának rendezését is napirendre tűzik. Mint ismeretes, a zenekar a működési feltételek katasztrofálissá válása miatt válságba jutott.

– Az új elképzelések szerint a zenekar működtetésével, valamint a szervezési feladatokkal a Pro Kultúrát bízza meg a városvezetés. A próbák tartása, a vendégművészek, karmesterek szerződtetése is a Pro Kultúra égisze alatt történne. Előzetes felméréseink szerint közel negyven aktív zenekari tagra számíthatunk a jövőben. Névváltoztatásra nem gondolunk.

– Amennyiben jóváhagyják, a szimfonikusok hárommillió forint támogatásban részesülnek a város költségvetéséből – nyilatkozta a Kisalföldnek Kóczán Péter, aki két évtizede tagja a zenekarnak, s aki a Pro Kultúra zenei referense.

A soproni zenekar fennmaradásának reményében a Pro Kultúra már kidolgozott egy 2013/14-es évadtervet.

Így például a kora esti hangversenysorozatban Kocsis-Holper Zoltánvezényli Händel Messiását és a Liszt-bérletben Somodari Péterrel, a bécsi filharmonikusok magyar származású szólócsellistájával is terveznek közös koncertet. A Liszt-díjas dirigens, Kamp Salamon vendégszereplésével pedig egy különleges karácsonyi koncertet szeretnének tartani.

Kóczán Péter elmondta még: amint megszületik a képviselő-testületi döntés, összehívják a tagokat, hogy részletezzék a jövő kilátásait. Mindenesetre bizakodnak abban, hogy megnyugtató módon rendeződik a zenekar sorsa.

Dárdai Árpád, aki harminchárom évig volt a zenekar karmestere, érdeklődésünkre elmondta: ha a zenekar vagy annak működtetője felkéri, továbbra is szívesen szolgálná a Liszt-szimfonikusokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem bírja a VOLT-ig? Bulizzon a Nova Rock Fesztiválon!

A szervezők 150 ezer látogatót várnak a június 14-én kezdődő fesztiválra Nickelsdorfban/Miklóshalmán. Tovább olvasom