Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Megnyílt a határ, de felemás az út

Fertőrákos - Lekerült a behajtani tilos tábla, így a személyautók előtt is megnyílt az út Fertőrákos és az osztrák Szentmargitbánya (St. Margarethen) között. Igaz, a magyar oldalon még fel kell újítani az út egy részét.

Igaznak bizonyult a Kisalföld információja, az osztrák tartomány betartotta ígéretét, és május elején lekerült a behajtani tilos tábla Fertőrákos és az osztrák Szentmargitbánya (St. Margarethen) között. Idén április 18-án arról számolhattunk be (Enyhül az osztrák szigor), hogy megkezdték a határ és az osztrák település közötti útszakasz felújítását. A mintegy háromszázmillió forintos költséget a burgenlandi tartomány fedezte. Most, hogy elkészültek a munkákkal, okafogyottá vált a korlátozás, s már a személyautók előtt is szabaddá vált az út.

Igaz, a határhoz vezető úton az ötven kilométeres sebesség-, valamint a 3,5 tonnás súlykorlátozás érvényben maradt.

Az osztrák félnek gazdasági szempontból is lényeges volt a határ megnyitása. A szentmargitbányai szabadtéri operett-előadásra ugyanis idén is több tízezer nézőt várnak. Emellett jogi tényezők is hátráltatták a nyitást. Tisztázni kellett, kinek a kezelésében legyen az út, miként azt is, hogy a tartomány, az állam vagy a település feladata a fenntartás. A döntés megszületett, a burgenlandi tartomány felel az útért. Igaz, Ausztriában elvégezték a felújítást, ám a magyar oldalon a huszonnyolc méteres szakaszon még nem.

– Jövő héten hétfőn tartunk bejárást az érintett szakaszon, s napokon belül elvégeztetjük a felújítási munkákat – közölte a Kisalfölddel Palkovits János, Fertőrákos polgármestere. – Igaz, a határnyitásról hivatalos értesítést még nem kaptunk, ám ennek ellenére is örülünk a tiltás megszüntetésének. Ez az út egykoron a szabadság útja volt, ezért erkölcsileg is fontos, hogy szabaddá vált a közlekedés. Az sem mellékes szempont, hogy Ruszt (Rust), valamint Fertőmeggyes (Mörbisch) települések akár húsz perccel hamarabb is elérhetővé váltak.

Olvasóink írták

  • 2. xen 2009. május 11. 21:13
    „??? ennyi?”
  • 1. xen 2009. május 10. 17:52
    „Tegnap Fertőrákoson jártam a határnál. Az egész cikk zagyvaság. Tessék pontosítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vissza kell szorítani az iskolai erőszakot

Sopron - "Széles körű összefogásra van szükség, hogy a napjainkban elszaporodott iskolai agressziót… Tovább olvasom