Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Megmenekülhetnek a gólyafiókák

Harka - Apróságnak tűnik, de mégis példaértékű gesztust tett az E.ON áramszolgáltató Harkán. Igaz, jó pár telefon és levelezés kellett hozzá, de megérte a kitartást, így megmenekülhetnek a gólyafiókák.
– Az elmúlt években a házunk előtti fészekben a kisgólyák sorra elpusztultak – mesélte lapunknak Nagy Sándorné. – Az ok az volt, hogy amikor repülni tanultak, az első szárnycsapások közepette hozzáértek a magasfeszültségű vezetékekhez. Volt olyan év, amikor három fiókát rázott meg az áram. A szolgáltató azonban a közelmúltban áthelyezte a fészket és leszigetelte a vezetékeket. Kis unokáimmal, az ötéves Ákossal és a háromesztendős Noémivel várjuk már, hogy megláthassuk az első fiókákat. Tavaly is figyeltük őket, néztük, hogyan etetik a szüleik. Sajnos, az egyik a modern technika áldozata lett. A gólyapár a napokban már megérkezett, azonnal nekifogtak a fészeképítésnek.

Nagy Sándorné és unokái már nagyon várják, hogy megláthassák az első fiókákat a gólyapár biztonságossá alakított fészkében. Fotó: Magasi
Nagy Sándorné és unokái már nagyon várják, hogy megláthassák az első fiókákat a gólyapár biztonságossá alakított fészkében. Fotó: Magasi

Győr-Moson-Sopron megyében összesen 229 gólyafészek található, ebből 169 van hálózati elemeken és oszlopokon. Az áramszolgáltató az elmúlt két évben huszonöt kilométeres szakaszon végezte el a madárbarát átalakításokat. Emellett a Kerecsensólyom LIFE EU pályázati program keretében – a Fertő–Hanság Nemzeti Parkkal közösen – közel kétszáz oszlop szigetelése történik meg 2009–2010-ben. A cél, hogy 2020-ig az összes veszélyes részt átalakítsák.


A társaság idén is folytatja a költőládák kihelyezését, valamint olyan egyedi madárvédő akciókat is támogat, mint például a gólyafióka-gyűrűzést, illetve minden olyan esetben segítenek, amikor a fészekből kiesett gólyafiókát kell biztonságosan visszahelyezni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvétváró programok várják a családokat

Sopron - Az újonnan nyílt Belvárosi Sport és Szabadidő Központ ingyenes húsvétváró családi napra… Tovább olvasom