Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Megmenekülhet a soproni Liszt-szalon

A belváros egy szégyenfoltja válhatna újra vonzóvá. A döntés a közgyűlésé.

Évek óta üresen áll az egykor Liszt-szalonként működő értékes műemlék ingatlan a belvárosban. Az önkormányzat többször próbálta meg bérbe adni, eddig sikertelenül. Utolsó bérlője kilenc évig üzemeltette a teaházat, ahol kulturális programokkal, állandó Liszt-kiállítással várták a betérőket. 2011 óta azonban lakat van az ajtókon.

Újra élet töltheti be a volt Liszt-szalon gyönyörű barokk udvarát. Fotó: Magasi Dávid
Újra élet töltheti be a volt Liszt-szalon gyönyörű barokk udvarát. Fotó: Magasi Dávid


A közgyűlés csütörtökön megoldhatja a szebb napokat látott Eggenberg-ház földszinti helyiségeinek sorsát. A tavaly önállóvá vált Soproni Múzeum, ami 2013 januárjától városi fenntartásúvá vált, részletes programot dolgozott ki a volt Liszt-szalon hasznosítására.

A hátsó helyiségekben múzeumpedagógiai foglalkoztató és egy gyermekmúzeum kapnak helyet, az utcafronti helyiségekben pedig közösségi teret alakítanának ki. Mindennek költségét pályázatokkal elő is teremti a múzeum.

A rég várt hasznosítási ötletet minden bizonnyal támogatni is fogja csütörtöki ülésén a képviselő-testület, hiszen mindössze az ingatlan ingyenes használatba adásáról kell határozniuk és a múzeum dolgozói létszámát kell emelniük. A belváros élettel való megtöltése egyébként is régi célja a városvezetésnek...

A gyermekmúzeum ötlete is megnyerheti a döntéshozókat, hiszen újdonság a kulturális palettán. Óvodás és kisiskolás csoportok számára találták ki az ismeretszerzésnek egy játékos formáját. Itt Sopron történetét életkoruknak megfelelő eszközökkel ismerhetnék meg a gyerekek.

A program készítői nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy érdekesen, a kicsik kíváncsiságát felkeltve adjanak át ismereteket, ezt szolgálják majd a korhű ruhák vagy éppen az a vitrin is, amibe a kicsik belépve saját „kiállításukat" is megteremthetik.

Az épület története is érdekes. Névadója Eggenberg János herceg özvegye, aki 1674-ben vásárolta meg az egyemeletes, lodzsás udvarú lakóházat. Az épület fontos szerepet kapott a soproni evangélikus gyülekezet életében. Mivel a hercegné közeli rokonságban állt a brandenburgi választófejedelemmel, engedélyt kapott arra, hogy házában evangélikus istentiszteletet tarthasson.

Ezért készült az udvari emeleti árkád közepén a díszes szószék is, alsó részén a Hohenzollern-címerrel. Két éven át innen prédikált a lelkész a lent egybegyűlt híveknek. Erre az időszakra emlékezve ünnepi alkalmakkor máig tartanak a helyszínen evangélikus istentiszteletet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minket is `crazy`-vé tett – A soproni Crazy Garage-ban jártunk

Azt sem tudtuk, mire számítsunk, de azt gondolom, így a legjobb a Crazy Garage-ba érkezni. (x) Tovább olvasom