Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Megkörnyékezte Sopront a lakásmaffia

A lakásmaffia egyre több gyanútlan lakástulajdonost próbál megkörnyékezni. A módszerek igen változatosak.
– Sopronban élénk az ingatlanpiac, sokan vesznek bérbe lakásokat, illetve az adásvétel is gyakori. Az ország más tájáról részben itt bérelnek lakásokat az Ausztriában dolgozók, másrészt a külföldiek részéről is egyre nagyobb a soproni és városkörnyéki ingatlanok iránti érdeklődés. Mindez sajnos a lakásmaffia felbukkanásához is vezethet – kezdte intelmeit Nagy Ernő, a Soproni Rendőrkapitányság megbízott bűnügyi osztályvezetője. – Akadnak olyan lakossági bejelentések, amelyek ha nem is merítik ki még a bűncselekmény fogalmát, de a gyanús momentumok miatt kapcsolatba hozhatók a lakásmaffiával. Az egyik gyakran alkalmazott módszer, hogy hamis iratokkal több hónapra bérbe vesznek egy frekventált helyen lévő lakást, amit aztán több személynek is eladnak.


– Tanácsoljuk, hogy a vásárlók az adatok egyértelműsítése céljából feltétlenül keressék fel a földhivatalt – mondta Nagy Ernő alezredes. – Másik jellemző módszer, hogy a bűnözők hosszabb ideje üresen hagyott építési telkeket kutatnak fel, amelyeket hamis okmányok felhasználásával sajátjukként értékesítenek. Ez esetben is a földhivatali nyilvántartás megtekintését ajánljuk. Bevált gyakorlat az is, hogy olyan egyedülálló, idős embereket keresnek fel, akiknek jelentős közüzemi díjhátralékuk van. Lakáscserét kínálnak fel nekik, s azt, hogy ezzel egyidejűleg rendezik az adósságai-

kat. Megígérik, hogy felújítják cserelakásukat, s amíg az elkészül, egy szükséglakásba ingyen beköltöztetik őket. A kényszerhelyzetben lévő idős ember még örül is a kedves embereknek, persze hogy aláír minden papírt, amit csak az orra alá dugnak. Csak később értesül róla, hogy a dokumentumok között adásvételi szerződés is lapult – a lakás vagy a ház már nem az övé.

Fenntartással fogadjuk az előnyös ajánlatot!

– Megtörtént az is, hogy a rászoruló, idős, egyedül élő embereket jól öltözött, megnyerő külsejű személyek keresték fel. Azt mondták, az önkormányzattól jöttek, szociális segélyt hoztak. Át is adtak egy-két hónapon keresztül havi 35–50 ezer forintot, de az összegek kézbesítésekor papírokat írattak alá az idős emberekkel. Akik nem is vették észre, hogy eközben a lakás adásvételi szerződését, vagy éppen ajándékozást, öröklési szerződést hitelesítettek.

Éppen ezért felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy mindig fenntartással fogadják az előnyösnek tűnő ajánlatokat, másrészt ellenőrizzék le azokat, akik „szociális segéllyel" próbálják meg behízelegni magukat. Ne dőljenek be alkalmi ismerőseiknek se, akik pénzügyi helyzetük megoldására lakáscserét kínálnak. Javasoljuk, hogy az érintettek minden esetben beszéljék meg családtagjaikkal az ingatlanjukra vonatkozó jogügyleteket. A szerződéseket, papírokat pedig aláírás előtt mutassák meg nekik, de a legjobb, ha átnézetik ügyvéddel. Továbbá mindenki jól fontolja meg azt is, milyen jogügyletben vállal kezességet – zárta Nagy Ernő alezredes.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt használják ki a vízbázist

Még 2005-ben vetődött fel annak a lehetősége, hogy az észak-burgenlandi vízmű Fertőzug (Seewinkel) térségének ivóvízellátását úgy tenné biztonságosabbá, hogy a tavat délről megkerülve, magyar területen építene új vezetéket. Az elmúlt időszak alatt a folyamatos egyeztetések eredményeképpen egy új megoldás körvonalazódott. Tovább olvasom