Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Megkönnyítenék az ésszerű pályaválasztást a fiatalok számára

Sopron - Pályaválasztási kiállításon mutatkoztak be a régió oktatási intézményei tegnap. A munkaügyi központ és a kamara közös rendezvényén a fiatalok tömegesen vettek részt, hogy megtudják, milyenek a munkaerő-piaci lehetőségeik.
A nyolcadik osztályt végzők és a középiskolások döntését megkönnyítendő tegnap – immár hatodik alkalommal – pályaválasztási kiállítást tartottak a Hotel Sopronban. A rendezvényen szakképző iskolák, felsőoktatási intézmények, nyelviskolák és szakmák mutatkoztak be. A munkaügyi központ minden évben, minden megyében immár nyolc éve rendezi meg a kiállítást.

– A kiállítás célja, hogy megkönnyítse a diákok döntését – mondta el a Kisalföldnek Kiss Ambrus, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója.

– Vannak bizonyos slágerszakmák, amelyekben évek óta nehéz elhelyezkedni, mégis sokan választják. Ugyanakkor hiányszakmák sokasága – mint a fémipari munkák, a hegesztő, esztergályos, szerszámkészítő – évek óta munkaerőhiánnyal küzdenek. Kiállításunk célja, hogy a munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangba kerüljön. Kiss Ambrus hozzátette, korábban erős volt az a nézet, hogy a diákok menjenek egyetemre, főiskolára. – Sokan rossz döntést hoztak, hiszen számos területen nagy a túlképzés és ezek a fiatalok most kétségbeesetten próbálnak új szakmát szerezni. Én azt vallom, hogy azt érdemes tanulni, amivel el lehet helyezkedni.

A pályaválasztási kiállításon kiderült, az Európai Unióban a munkaadók 70 százaléka – szükség szerint – képzésben, átképzésben részesíti a dolgozókat. Nálunk ez az arány mindössze 30 százalék. Dr. Tarcsi Gyula, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára elmondta, Magyarországon a Start program keretében az állam segíti a munkaerő-piaci átképzést.

Vendéglátós bemutató: Valószínűleg megkönnyíti Horváth Lilla döntését is a pályaválasztási kiállítás. Fotó: Magasi Dávid

Szerdán több száz fiatal érdeklődött a különböző szakmák és továbbtanulási lehetőségek iránt.

Csak nézelődöm, de valószínűleg megkönnyíti a döntésemet a kiállítás, nagyon tetszik például a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző standja – mondta a fertőszéplaki Horváth Lilla (16).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatják a lakáshoz jutást

Sopron - Huszonhat felújításra szoruló önkormányzati lakásra lehet pályázni a hónap elejétől. A… Tovább olvasom