Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Megkezdődtek a XII. Nagycenki Művészeti Napok

Madarassy István szobrászművész kiállításával szombaton megkezdődtek a XII. Nagycenki Művészeti Napok. A program a kamarazene kedvelőinek is tartalmas kikapcsolódást biztosít.

Gazdag képzőművészeti és zenei élményt kínál a XII. Nagycenki Művészeti Napok eseménysorozata a Széchenyi István Emlékmúzeumban. A szervező Sonare Ifjúsági Kamarazenei Alapítvány a helyszínválasztással segíteni kívánja Széchenyi István örökségének ápolását.

– A fiatal nemzedék mutatkozhat be a történelmi emlékhelyen, hiszen a Sonare alapítvány programjaival elsősorban a tehetségeknek kíván lehetőséget nyújtani. Számukra is maradandó élmény, hogy kiforrott, kész művészekkel állhatnak egy színpadon. Nagy öröm, hogy ismét Nagycenken láthatók annak a Madarassy Istvánnak az alkotásai, aki még 1999-ben az első kiállítónk volt – mondta Meizl Valéria, az alapítvány elnöke.

Madarassy István a legnagyobb magyart ábrázoló szobor mellett, amely ideiglenesen a kiállítóteremben látható. Fotó: Lakner
Madarassy István a legnagyobb magyart ábrázoló szobor mellett, amely ideiglenesen a kiállítóteremben látható. Fotó: Lakner

A szobrászművész főként az utóbbi egy év munkáiból álló kiállítással látogatott el Nagycenkre. A tárlat idejére a kiállítóteremben kapott helyet Széchenyi szobra is, amely az év többi részében az emlékmúzeum auláját díszíti.

– Nagy megtiszteltetés és öröm, hogy tizenkét év után visszatérhetek és újra kiállíthatok Nagycenken. Széchenyi Istvánt mindig is tiszteltem és csodáltam, nemrég kisplasztikát is készítettem emlékére. Először láthatja a magyar közönség a szardíniai kiállítására készült, Tenger című, nagyméretű vörösrézlemez-képem, amelyet Claude Debussy ihletett. A tárlatot európai utazásaimat megörökítő rajzok egészítik ki – fogalmazott Madarassy István.

A koncertek sora a kiállítás megnyitóját követően a Spengler Trió előadásával kezdődött. A Spengler hármas ikrek hatéves koruk óta zenélnek együtt, ma már a Bartók Béla Konzervatórium diákjai. A tizennégy éve alakult Ewald Rézfúvós Kvintett játszik augusztus 4-én a kastélyszálló különtermében, két nappal később az Akadémia Vonósnégyes ad hangversenyt a múzeumban. Az augusztus 7-i zárókoncerten Jandó Jenő Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, valamint Környei Zsófia hegedűművész játszik az Akadémia Vonósnégyes közreműködésével. Megszólaltatják egyebek között Liszt Ferenc Magyar történelmi arcképek sorozatából azt a zeneművet, amelyet Széchenyi István szellemi nagysága ihletett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomszédok közötti műhelyvita Kópházán

Wild Róberték évek óta képtelenek pihenni, mert otthonuk szomszédságában egy autószerelő… Tovább olvasom