Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Megkezdődött Sopronban, a belvárosi kerékpárút-hálózat kivitelezése

Az elmúlt időszakban szakmai egyeztetéseket és lakossági fórumot is tartott a soproni önkormányzat a belvárosi kerékpárút-hálózat kialakításáról.

A városi adottságokat és a későbbi fejlesztési terveket is figyelembe véve jött létre az a koncepció, amely egyszerre biztosítja a kerékpárosok, a gépjárművezetők, és a gyalogosok számára a biztonságos közlekedés feltételeit.

A nagy mérethez kattintson a képre
A nagy mérethez kattintson a képre


Ezt a célt szolgálják azok a nyitott és zárt kerékpársávok, új kerékpárutak, kerékpáros nyomok és kerékpározás céljára kijelölt utak, amelyek munkálatai már megkezdődtek, és várhatóan néhány héten belül befejeződnek. A kivitelezési ütemtervet szerint:

I. ütemben az Állomás utca 11-től, a Mátyás király utcán át a Várkerület 85-87-ig lévő szakaszt készítik el várhatóan szeptember közepéig.

II. ütemben a Várkerület 87-től indulva, a Széchenyi tér, az Erzsébet utca és Állomás utca 11-ig tartó szakasz következik, melynek munkálatai szeptember közepén kezdődnek és a hónap végén fejeződnek be.

III. ütemben készül el a Várkerület 87-től a Mária szoborig terjedő szakasz. Kezdés szeptember vége, befejezés október közepe.

IV. ütemben következik a Mária szobortól a Széchenyi térig tartó szakasz, amelyet várhatóan október közepén kezdenek el és a hónap végéig fejeznek be.

Mit kell tudni az új kerékpárhálózatról?

Amennyiben az út mellett található kerékpárút, akkor kötelező ott kerékpározni. Csak abban az esetben lehet az úttesten is kerékpározni, ha oda kerékpáros nyom van felfestve. Fontos, hogy a kerékpárút kereszteződéseiben nem mindig a kerékpárosoknak van elsőbbsége!

Az úttestre festett kerékpáros nyom a kerékpárosok számára jelzi az úttesten javasolt pozíciót, egyúttal a többi járművezetőt figyelmezteti a kerékpárosok jelenlétére. Amennyiben ilyen nyom van felfestve az úttestre, akkor a párhuzamos kerékpárút, illetve gyalog-kerékpárút használata nem kötelező. Természetesen az úttesten elfoglalt pozíció csak javaslat, tehát el lehet térni tőle, valamint más járművek is ráhajthatnak, mivel nem jelent külön sávot.

A kerékpársáv egyirányú közlekedésre szolgál! Szabálytalan és veszélyes a forgalommal szemben tekerni. A nyitott kerékpársávra ugyanazok vonatkoznak, mint a kerékpársávra, de attól eltérően letérhetünk róla. (Például balra kanyarodás előtt. Illetve más járművek is ráhajthatnak, például jobbra kanyarodás előtt.)

A kerékpározás céljára kijelölt út jelzése a kerékpárosok helyét jelzi, vagyis figyelmezteti a kerékpárosokat és a gépjárművezetőket is az adott útszakaszon a megfelelő távolság megtartására, ugyanis a közlekedési sávok gyakran túl keskenyek a kerékpárosok és a gépjárművek biztonságos egymás mellett közlekedéséhez.

Az önkormányzat a szakmai és lakossági egyeztetésen is azt hangsúlyozta, hogy a kerékpárhálózat kialakításakor egyaránt figyelemmel kell lenni valamennyi közlekedésben részt vevő érdekeire. A beruházás hozzájárul a város közlekedési kultúrájának további javulásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mutogatóst fogtak a rendőrök Szombathelyen - diákra is rátámadt

Egy iskolába tartó lányra támadt egy mutogatós férfi Szombathelyen, az iskolából azonnal hívták a rendőröket. Tovább olvasom