Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Megkezdődött az őzbakszezon

Április derekán elkezdődött, s szeptember 30-ig tart az őzbakvadászat. A soproni és környékbeli vadásztársaságok szerint a kemény tél miatt sok az idő előtt elhullott vad.
Április derekán elkezdődött, s szeptember 30-ig tart az őzbakvadászat. A soproni és környékbeli vadásztársaságok szerint a kemény tél miatt sok az idő előtt elhullott vad.

– Tavaly ősztől idén tavaszig 1,8 millió forintot fordítottunk vadvédelemre, vadetetésre, villanypásztorok kialakítására. A hatezer-háromszáz hektárunkon a kemény tél miatt mégis elhullott negyvenkét őz. Ez már önmagában közel félmilliós kárt jelent, ugyanis ez a szám az idén kilőhető kontingens rovására megy – mondta Shmilliár Tamás, a Fertő-táj Vadásztársaság elnöke. – Társaságunk száz sutát és ötven őzbakot lőhet ki az idei szezonban, ez utóbbiból negyvenet a külföldi vadászoknak tartunk fenn. 2005-ben egy ezüstérmes – 450 gramm fölötti súlyú – trófeával büszkélkedhettünk, 1100 eurót (270 ezer forintot) fizetett érte a vadász. Több mint tíz volt a bronz kategóriás, 400 gramm feletti agancsunk. Reméljük, idén is szép eredmények születnek. Osztrák és német vadászokat fogadunk, ők már visszatérő vendégek.

– Háromezer-négyszáz hektáros területünkön – többek között – négyszáz mázsa kukoricát, legalább kétszázötven mázsa lédús takarmányt helyeztünk ki az állatok áttelelésének megkönnyítésére, de mi is találtunk elhullott őzeket – tájékoztatott Gergácz Gyula, a Hubertus Vadásztársaság vadászmestere. – Pzbakvadászatra elsősorban osztrákokat várunk, a héten már érkeznek is az elsők. Az őzbak kilövésére a földművelésügyi és vidékfejlesztési hivatal által elfogadott kilövési terv szerint van lehetőség. Mi húszra kaptunk engedélyt.

Megyénkben tavaly összesen 6618 őzet – ebből 2449 őzbakot – ejtettek el. Évente 10–15 aranyérmes bakot lőnek ki nálunk.
– Ezen túlmenően 700–800-ra tehető az elgyengülésben és más okokból – a kemény tél, a kóbor állatok, ragadozók, illetve járművek – miatt elhullott őzek száma – tudtuk meg Pintér Csabától, a megyei földművelésügyi és vidékfejlesztési hivatal vadászati-halászati osztályvezetőjétől, aki elmondta: a köztudatban nagyon leegyszerűsített kép él a vadászatról. – A vadgazdálkodás tervszerű és sok pénzbe kerülő tevékenység, amelynek eredményeként egyáltalán lehetővé válik a vadászat. Talán kevesen tudják, hogy megyénk 54 vadászterületén 2005-ben másfél milliárd forintra rúgott a vadgazdálkodással kapcsolatos munka költsége, a vadvédelem, a vadetetés, a kerítésépítés és így tovább. A statisztikai adatokból kiderül: ha a bevételeket összevetjük a kiadásokkal, az 54 vadászterületre összességében alig 43 millió forint aktívum jutott 2005-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés a Fertő tóért

Aláírást gyűjtenek és levelet juttatnak el a nemzeti parkhoz, a vízügyi igazgatósághoz, a Fertő tavi… Tovább olvasom