Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Megkezdődött a Tűztoronymozi

Kezdetét vette a Tűztoronymozi-programsorozata Sopronban. A pénteki megnyitóra a szakadó eső is elállt. A nézők nemcsak filmeket, de különleges plakátkiállítást is láthatnak. A Tűztorony lábánál augusztus 2-ig minden este a jó hangulaté a főszerep.

A kapunyitáskor zuhogó eső az ünnepélyes megnyitóra alábbhagyott és a Tűztoronymozi vendégei már zavartalanul szórakozhattak a rendezvénysorozat pénteki, első napján.Bakos Piroska műsorvezető és Klaus Sommer főszervező együtt nyitották meg a hagyományteremtőnek szánt programsorozatot. A nyitónap műsorai között összeállítás szerepelt Richly Zsolt legszebb rajzfilmjeiből, és maga az alkotó is tiszteletét tette a rendezvényen.

A soproniak számára talán legérdekesebb azonban az 1921-es népszavazás idején készült film, mely a korabeli életet, közhangulatot és a szavazás menetét ismertette dr. Tóth Imre múzeumigazgató kommentálásában.Emlékfilmet vetítettek dr. Friedrich Károly, egykori moziigazgatóról, valamint levetítették Szalay Péter Odaát című filmjét, de bemutatták Kárpáti György Határtalan történet című összeállítását is.A követlező napok programjai is tartalmasnak ígérkeznek, szombaton például "gyereknap" lesz a Tűztorony pincéjéban. A Kockásfülű Nyúl személyesen adja át ajándékát a gyerekeknek.

Részletes program: www.tuztoronymozi.eu

Előzmények:

A Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóságával együttműködve megrendezésre kerülő Tűztoronymozi nem akármilyen nyári mozi, hiszen a bemutatott filmek elsősorban Ausztria és Magyarország kultúrtörténeti érdekességeiről szólnak „Idő képekben – Zeit in Bildern“ mottóval. A két ország filmkultúrájának múltja és jelene, valamint a helyszín jelentőssége állnak a fesztivál középpontjában. Időtlen klasszikusok, az osztrák és a magyar mozi legújabb csillagai éppúgy bemutatásra kerülnek, mint némafilmek és eddig még sohasem vagy ritkán látott filmkincsek a két ország archívumainak mélyéről. A középkori városfal mentén húzódó kulinárium-ösvény egészen éjfélig gondoskodik lukulluszi élvezetekről és romantikáról.  

Minden este más tematika
Az egyes fesztiválnapok tematikája a Sopron és Burgenland Incognitótól a „Vissza a gyökerekhez“ (némafilmek) és az „In Vino Veritas“ (a bor és a film kapcsolata), valamint az új magyar és osztrák mozin keresztül, a népcsoporti „Kiüzetés a paradicsomból“ témaestig és a „Volt egyszer egy kétfejű sas“... monarchia napig terjed. Olyan neves rendezők jelezték jövetelüket, mint a magyar Oscar-díjas Szabó István, Ausztria legújabb Oscar-díjasa, Stefan Ruzowitzky, Burgenland leghíresebb rendezője Wolfgang Murnberger, illetve a román rendező Radu Gabrea („A lefejezett kakas“). A filmek szereplői is érdekes történeteket mesélnek majd a vetítések előtt. A filmek eredeti nyelven, valamint német, magyar, vagy angol feliratozással kerülnek levetítésre.

Olvasóink írták

 • 3. r_19 2008. július 28. 14:42
  „Az enyém csak 1 vélemény, de ez a programsorozatot nagyon eltalálta a szervező! Igényesen és nagyszerű tematikával felépített programokról van szó. Bánhatja aki nem látja; és nagyon hangulatos a környezet, jó "megvilágítással"; igen, a Tűztorony is "szebb" lett: Egyik ismerősömtől lopom a mondatot: az ´öreg Bácsiból´ egy fiatal fiú lett :)”
 • 2. csd 2008. július 27. 02:57
  „fma: egyetértek. pl gyula városban és sok más helyen a szökőkutakat is változó fényekkel világítják.
  (amugy volt szerencsém a ny-i e.s. buildingről 4-én fotót csinálni ejszaka:)”
 • 1. fma 2008. július 26. 09:45
  „A tűztorony a tegnapi színekben sokkal izgalmasabb volt, mint az uncsi sima kivilágításban... Átvehetnénk New Yorkból azt a szokást, hogy az Empire State Building kivilágítása is változik (Július 4-én pl piros-kék /a nemzeti színeik/). Lehetne egy kicsit modernebb a város ilyesformán! Szerintem a turisták, vagy az esti sétálgató helyiek is izgalmasabbnak találnák, ha nem ugyanolyan lenne mindig a színe :) Lehet gondolkodni rajta az illetékeseknek, egy támogatója van az ötletnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorosbaleset súlyos sérülttel

Fertőd - Frontálisan ütközött egy motorkerékpár és egy személyautó Fertőd belterületén. A motort… Tovább olvasom