Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

Megkezdődött a Globex-ügy újabb tárgyalása

A korábbi ítéletek valamint szakértői vélemények, leltárak, nyomozati iratok ismertetésével megkezdődött a Globex-ügy új másodfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán kedden.

A tárgyaláson ismertették a soproni önkormányzattal, a XI. kerületi önkormányzattal, valamint a Hotel Rózsadombbal kapcsolatos  iratokat. Elhangzott: írásban vallomást tett a német tulajdonos, ezt  a csütörtöki tárgyaláson fogják ismertetni.

 Itt olvashatnak a Globex-ügy előzményeiről!


Vellai Györgyike elsőrendű vádlott (a Globex egykori  vezérigazgatója) a bíróság kérdésére jelezte: írásban mind az  ismertetett iratokra reagál, mind a kisbefektetőkkel kapcsolatban  nyilatkozik; nyilatkozatát a csütörtöki tárgyalásra készíti el.  Vajda László másodrendű vádlott (a cégcsoport egyik tulajdonosa)  ugyanakkor nem kívánt sem az elhangzottakra észrevételt tenni, sem a  kisbefektetőkkel kapcsolatban nyilatkozni.   

A megismételt másodfokú eljárásra azt követően került sor, hogy  a Legfelsőbb Bíróság 2009. januárjában hatályon kívül helyezte a  Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét, amelyben az ítélőtábla Postáné  Vellai Györgyike büntetését 7 évre, Vajda Lászlóét 6 évre emelte.  Vellai Györgyikét sikkasztásban és hűtlen kezelésben találta  bűnösnek az ítélőtábla, Vajda Lászlót sikkasztás miatt marasztalta  el.    

A büntetőügy eredeti vádja szerint a Globex két egykori vezetője  1996 és 1998 között értékpapírok kibocsátása, portfólió-kezelés,  illetve más ügyletek révén sikkasztást, hűtlen kezelést és  tőkebefektetési csalást követett el, mellyel összesen több mint  hatmilliárd forintos kárt okozott sok száz kisbefektetőnek és több  önkormányzatnak.   

Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót nemzetközi elfogatóparancs  alapján hozták haza Németországból 1999-ben, ezután két és fél évet  töltöttek előzetes letartóztatásban.   

Az első Globex-céget 1989-ben Németországban alapította Vajda  László. A cég 1991-ben alakult részvénytársasággá, majd 1993-ban  holdingot is létrehoztak; a cégcsoport luxusházak építésével és  értékpapírok forgalmazásával, kezelésével foglalkozott.  

Kötvényeik mesés hozamot ígértek, de a Globex jelentős vagyona  mellett veszélyesen eladósodott. A beruházásokat hitelből fizették,  és az önkormányzatoktól kezelésre átvett részvények után sem  fizettek, és felélték a kisbefektetők által rájuk ruházott  értékpapírokat is. A cég vezetői szerint a pénzügyi nehézségek nem  voltak előre láthatóak, reális esély volt a követelések  visszafizetésére, az összeomláshoz az akkoriban a Postabanknál  történtek és a sajtóban megjelent híresztelések vezettek. 1998  októberében a rendőrség zár alá vette a Globex vezetőinek  tulajdonában lévő ingatlanokat.  

A 2006 decemberében kihirdetett elsőfokú ítéletében a Fővárosi  Bíróság kimondta Postáné Vellai Györgyike és Vajda László bűnösségét  60 rendbeli sikkasztásban, egyebek között a kisbefektetőkkel  kapcsolatos vádpontban, továbbá Vellai Györgyike bűnösségét hűtlen  kezelés, csalás és magánokirat-hamisítás miatt is. Postáné Vellai  Györgyikét két év hat hónap, Vajda Lászlót egy év nyolc hónap  letöltendő börtönre ítélték, azonban mivel büntetésbe az előzetes  letartóztatásban töltött időt is beszámítják, ezért az elsőfokú  ítélet szerint sem az első-, sem pedig a másodrendű vádlottnak nem  kellett börtönbe vonulnia.   

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2008. februárjában  jelentősen súlyosbította a büntetéseket, arra hivatkozva, hogy az  elsőfokú büntetés túl enyhe volt. Postáné Vellai Györgyike  büntetését 7 évre, Vajda Lászlóét 6 évre emelte az ítélőtábla, a két  vádlott kezére még az ítélethirdetés után, az ítélet indoklása előtt  rákerült a bilincs.   

Ez ellen azonban a jogerős szabadságvesztésüket töltő vádlottak  és védőik felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, amely alapján az  Legfelsőbb Bíróság 2009. januárjában hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet és elrendelte a gyanúsítottak szabadlábra helyezését. Egyúttal lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el velük  szemben.   

Indoklásában az LB tanácselnöke elmondta: a Fővárosi Ítélőtábla  eljárásában esetenként "törvénysértőnek tűnik a terheltek  bűnösségének a megállapítása". Az új másodfokú eljárásban az  télőtáblának egyebek mellett vizsgálnia kell majd az elkövetői minőséget, és azt is, hogy mekkora kárt okozott Vellai Györgyike és Vajda László - jegyezte meg akkor az LB tanácselnöke.   

Az LB szerit az ítélőtábla nem volt alapos a kisbefektetőkkel  kapcsolatban, elmulasztotta a szerződések részletes vizsgálatát és a  kisbefektetők veszteségéből indult ki. Az LB szerint a sikkasztás  tárgya sem volt tisztázott.

Olvasóink írták

 • 5. taktam 2010. január 28. 13:12
  „A Globex ügy egy tipikusan újdemokratákhoz köthető esemény volt. Az újdemokratát nevezheted újgazdagnak is, akik ma annyira védik/féltik a magyar demokráciát. Azok félnek, akiknek van félnivalójuk, mert bűnt követtek el a társadalmunk/gazdaságunk/erkölcsünk ellen. Féljenek, mert el fogjuk számoltatni őket a törvények szabta keretek között. Ez már is elkezdődött. Nekünk, akiknek nem tetszett az újgazdag/újdemokrata GyF és bandája, azt kiabálta felénk, hogy ha nem tetszenek nekünk, akkor akár el is mehetünk, mármint az országból. Most mi számon fogjuk ezeket a parazitákat kérni viselt dolgaikról, ha kell megbüntetjük, s ha ez nem tetszik nekik, most ők mehetnek már is világgá. De a szajrét itt kell hagyniuk...
  A Globex urak parazitaságát városunk is megszenvedte...
  Tisztelettel és barátsággal köszöntöm olvasóimat!”
 • 4. józanparaszt 2010. január 27. 08:28
  „hát akár...,nekem enyhén szólva fura, de ha ez a hivatalos, ám legyen....ha csak ennyi baj lenne vele!”
 • 3. Pártatlan 2010. január 26. 15:23
  „ez a hivatalos, anyakönyvezett neve: Györgyike
  Gondolod, hogy becézik?”
 • 2. józanparaszt 2010. január 26. 13:07
  „lehet, hogy tudatlan vagyok, de mondja meg valaki: a Györgyike anyakönyvezhetö név, vagy kicsinyítöképzös? ha az utóbbi akkor....”
 • 1. szocdem 2010. január 26. 11:47
  „Gratula kedves LB!
  A hajléktalan esetében, aki ittas vezető lett mert "aszonták a rendőrök" nem volt iylen aggűly - voltaképp pénze se volt a szerencsétlennek mint a LAcikának és a Györgyikének.
  Undor! Ha nincs pénzed nincs jogod, ha van pénzed, a kifosztottak ellen fordíthatod a bíróságot is bármikor. Miféle észak-balkán ez itt emberek???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres rablót keresnek

Fegyverrel rabolta ki a soproni határhoz közeli Unterpetersdorf diszkont benzinkútját egy ismeretlen férfi tavaly szeptemberben. A rendőrség szemtanúk jelentkezését várja. Tovább olvasom