Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Megkeseríti az ágfalviak életét az ingázók áradata

Mind elviselhetetlenebbnek tartják az ágfalviak, hogy feléjük rövidítenek az Ausztriában dolgozó ingázók. Igaz, az autósok ezzel forint ezreket takarítanak meg.

Kifakadt Thomas Hoffmann Somfalva (Schattendorf) polgármestere. Mint azt a burgenland.orf.at-nak elmondta, az egykori kavicsos utat 2010-ben a kerékpáros turizmus számára újították fel, mára azonban a gépkocsis ingázók fő útvonalává vált.

A felmérések szerint Ágfalva és az ausztriai település között óránként átlagosan 300 autó halad át. Reggel hét és délután négy óra körül ennél sokkal több. A két település lakói szerint egyre elviselhetetlenebb a helyzet.

A somfalvi polgármester most az illetékes szervekhez fordult. Ebben Christian Illedits, szocialista párti politikus személyében támogatóra is talált. A tervek szerint a közeljövőben helyszíni bejárást is tartanak.

Nem lett útdíj

Talán még emlékeznek rá, Ágfalván néhány évvel ezelőtt felvetette, hogy díjat kér az áthaladóktól. Akkor ki is dolgozták ennek a rendszerét, lett volna napijegy, tíznapos, hónapos, vagy éves bérlet. A befolyt pénzt pedig az utak felújítására fordították volna.

Egy autó a sokból. Ágfalva felé sokat lehet rövidíteni. Fotó: kisalfold.hu archívum
Egy autó a sokból. Ágfalva felé sokat lehet rövidíteni. Fotó: kisalfold.hu archívum


A terv azonban nem valósulhatott meg, mondván egy önkormányzatnak erre nincs joga, miként arra sem, hogy sorompóval korlátozza a forgalmat.

- Az elmúlt évben, amely hatóságtól csak lehetett, segítséget kértünk, de magunkra maradtunk - közölte a kisalfold.hu megkereséséreGaál István, Ágfalva polgármestere.

Felújításra nincs pénze a településnek

- Korábban ígéretként elhangzott, hogy felújítják Sopron és Ágfalva között az utat. Ám ez nem történt meg. Hiába van kint a sebességet korlátozó tábla, ezt a tapasztalatok szerint kevesen tartják be. Beljebb, a településünkön pedig már életveszélyes az út minősége. A költségvetésünkben azonban nincs pénz a javításra.

A polgármester szerint Ágfalva különösen megszenvedi, hogy erre rövidítenek az Ausztriában dolgozó ingázók. Továbbá azt is, hogyha baleset történik a soproni határ felé vezető 84-esen, akkor feléjük terelik el a forgalmat.

Tízezer forintok maradnak meg

Gaál István rövid számítást végez. Azon autósoknak, akik Bécsújhelyen (Wiener Neustadt) dolgoznak, és Ágfalva felé közlekednek, akkor naponta mintegy 50 kilométerrel kevesebben kell megtenniük.

Ez havi szinten ezer kilométer. A végeredmény, azaz a spórolás a tankolásnál pedig tízezer forintokban mérhető.

- Teljes mértékben egyetértünk a somfalvi polgármester kezdeményezésével. Lépni kell kell. Azt vesszük észre, hogy a településünk hátrányt szenved, miközben ez előnyöket mások fölözik le - zárta Gaál István.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Targonca alatt szakadt be egy csatornafedél Sopronban

A soproni tűzoltók szabadították ki a járművet szerdán délelőtt. Tovább olvasom