Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Megkerüli a Földet az óceánt átevező páros - galéria!

Rakonczay Viktória és férje, Gábor egy vitorlással a földet kerüli meg. Az egykori soproni egyetemisták annak idején az Atlanti-óceánt evezték át.

Viktória és Gábor egy hónap múlva felveszik a horgonyt, és kihajóznak Spanyolországból a nyílt vizek felé. A hónap végén bepakolnak és jó esetben augusztus elején nekivághatnak a nagy útnak.

A legújabb vállalkozásuk, hogy egy vitorlással megkerülik a Földet. Úgy vélik, egy év alatt teljesíthető a mintegy ötvenezer kilométeres táv. Menet közben pedig 10-15 kikötést terveznek.

Az útvonal különlegessége, hogy a Déli óceánokon halad és nem az egyenlítő mentén. Ez gyorsabb utat tesz lehetővé, ugyanakkor jóval nehezebben teljesíthető, sokkal nagyobb felkészülést igényel.

A Tűzhangyával már szelték a habokat

A páros nem lehet ismeretlen portálunk olvasói számára, hiszen a két egykori soproni egyetemista 2007-ben evezte át Tűzhangya nevű hajójával az Atlanti-óceánt. Amely útért Washingtonban az Év kalandja, Londonban pedig Guinness World Records díjat kaptak.

Még a Tűzhangyával. Szorgos munkával valóra váltja álmát a két fiatal
Még a Tűzhangyával. Szorgos munkával valóra váltja álmát a két fiatal.


Akkor a hajójukat saját maguk tervezték és építették, amit itthon a Magyar Formatervezési Díjjal tűntettek ki.

Közben eltelt három év, s közben Pálos Andreából Rakonczay Viktória lett. Megházasodtak, és ezt a nevet vette fel.

- A fővágyunk a Föld megkerülése, az óceán átevezés közbeiktatódott - mesélte Viktória. - Nyolc éve készülünk erre, és most már a célegyenesben vagyunk. Tavaly, Spanyolországban vásároltuk meg a vitorlást. Teljesen felújítottuk, és az elmúlt hónapokban sokat voltunk a nyílt vízen.

Konyha, fürdő és bárpult

Így kerülik meg a Földet - a tesztút képei


Mint megtudtuk, a vitorlás kényelmesebb a Tűzhangyánál. A hajóban van két kabin, konyha, fürdő és egy tálaló. Ám az út jóval nagyobb odafigyelést igényel, mint az evezésnél. Ügyelni kell a szélirányra, a vitorlázatra.

- Úgy érezzük, az átvezetés során és a korábbi években jól megismertük egymást Gáborral. Az út során biztosan lesznek köztünk fesztültségek, de ezt kezelni tudjuk. Bár, Gábor szeret főzni, azért odafigyelek majd rá, hogy milyen ételeket készít el a hosszú út során - bukik ki Viktóriából az ifjú és büszke feleség.

Felhívják a figyelmet

Az út azonban nem csupán egy hobbi, a fiatalok együttműködnek a WWF Magyarországgal. A Föld körülvitorlázásával a bolygó természeti értékeinek megőrzésére és ennek fontosságára hívják fel a figyelmet.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. mera 2010. szeptember 22. 21:50
  „Jó szelet, jó utat a fiataloknak! Nagyon szimpatikus pár, tiszteletre méltó, ahogy a Tűzhangyát építették sk, kitartó munkával. Kívánom, hogy épségben, szerencsésen hazaérjenek. Mert kellenek az álmok, a példák, akik helyettünk is nagy tetteket hajtanak végre:-)”
 • 42. dzsi 2010. július 14. 22:26
  „meksz

  Te egy igazán beteg ember vagy...az a tipikus Magyar betegség amelyet úgy hívnak IRIGYSÉG,téged is megfertőzött!Sürgősen fordulj orvoshoz...
  Ezek után lesem merem írni hogy CSAK idén hány helyen voltam...:)”
 • 41. Kukac40 2010. július 11. 18:11
  „Ők már bizonyítottak! Nem dolgoznak? Mi ez a baromság? Sose keljen annyit dolgoznom. Ketten lesznek egy hajón. Aki irigyli próbálja ki, maradjon kettesbe egy hónapot az asszonnyal egy szobába. :) Mindent bele és sok sikert!!! Ügyesek vagytok meg tudjátok csinálni!!!”
 • 40. Truder 2010. július 10. 20:59
  „39. hozzászólás Agent 2010.07.10. 17:25
  Igazságod van!”
 • 39. Agent 2010. július 10. 17:25
  „36.
  "akik keményen dolgoznak és néha úgy érzik semmi eredménnyel"

  tegyél ellene, ne a szánalmas "dögöljön meg a szomszéd tehene", elvet dédelgesd itt az adóhatóságozásoddal.

  "Mi idén például nem nyaralunk mert nem jut rá.Máskor sem tengeri hajókázásokra mentünk, hanem megfelelt a jó öreg Balaton.És hidd el keményen dolgozom és nem napi 8 órát."

  Ez pedig a személyes problémád, mondom, a saját zsebedet nézegessed, vagy jelentsd fel a szomszédodat, ha jobban megy neki "miből?" ugye, szánalmas barátom, szánalmas!”
 • 38. SC 2010. július 10. 11:55
  „33. hozzászólás máris
  Zsivány barlang,ilyenkor is 14 fokos a barlangban a levegő!:-)))”
 • 37. SC 2010. július 10. 11:54
  „Emberek,kinek így megy, kinek úgy,lehet sok munkával keveset keresni,és nagyon sokat is.
  Gondolom vannak szponzoraik,segítik őket a szüleik,rokonaik és spóroltak is az útra.
  meksz,hajókázni mennek? Hm...Lehet hogy 2 napot nem bírnál ki velük a tengeren? :-)
  Az irigység és a mások zsebében turkászás nagyon gusztustalan dolog!
  Én még egyszer sok szerencsét kívánok nekik,szeles,de nem viharos utat!!!”
 • 36. meksz 2010. július 10. 11:24
  „Nahááát

  Itt arról van szó, hogy akik keményen dolgoznak és néha úgy érzik semmi eredménnyel azokat igenis irritálja , hogy vannak akik egy évre el tudnak menni hajókázni ráadásul ezalatt nem is dolgoznak.Miből?Ilyenkor hol az adóhatóság?Mi idén például nem nyaralunk mert nem jut rá.Máskor sem tengeri hajókázásokra mentünk, hanem megfelelt a jó öreg Balaton.És hidd el keményen dolgozom és nem napi 8 órát.”
 • 35. Nahááát 2010. július 10. 11:07
  „34. de valószínű Te sem... Tapasztalatom szerint akik egész életükben keményen dolgoznak, azok nem foglalkoznak mások "zsebével", ellentétben azokkal akik csak "szóban" dolgoznak...”
 • 34. meksz 2010. július 10. 11:03
  „Agent.

  És neked mi közöd hozzá ha valakinek más a véleménye.Szerintem is teljesen jogos a kérdés.Valószinüleg sosem dolgoztál keményen a megélhetésért.”
 • 33. máris 2010. július 10. 09:16
  „30-as BOCSI! KIHAGYTAM KÉT BETŰT A CIVILIZÁCIÓ-ból! AZ ÖTLETED NEM IS OLYAN ROSSZ! 32fokos MELEGBEN, EGY HŰS BARLANG, SOPRONBAN! KERESS NEKEM LÉGY SZÍVES, ÉS ÉRTESÍTS!!!”
 • 32. Agent 2010. július 09. 22:48
  „31, hjahh, a más zsebében turkálás is hungarikum ... "közöd?" :):)”
 • 31. accelerator 2010. július 09. 19:04
  „És melózni ezalatt ki fog? Miből lehet ezt kivitelezni, ha Szeged-Győr között 7000Ft a diákjegy?!?”
 • 30. Agent 2010. július 09. 17:42
  „29, hát, szerintem most is kereshetsz egy kényelmes barlangot valamely erdőben, igaz onnan bajos lesz kommentelni:)Te visszavágysz az őskorba? Én nem:)

  "EGYSZERŰBB, PROBLÉMAMENTESEBB , ÉS MINDEN KÁROS, CIVILÁCIÓ MENTES BOLDOGABB ÉLET LEHETETT"

  LOL, egyszerűbb volt tuti, levadászni a kaját, nem ám megvenni a boltban:) tüzet csiholni, kikergetni a barlangból a barlangi medvét, hogy legyen hol aludni, menekülni a kardfogú tigris elől, egymás hajából élősködőket vadászni, lábtörés esetén örökre sántának maradni, megfázásba belehalni, hajhh, micsoda idilli is lenne:) Az tuti, hogy "civilizáció mentes" volt akkoriban az élet:)”
 • 29. máris 2010. július 09. 14:04
  „ELŐTANULMÁNYOK NÉLKÜL GONDOLOM ,HOGY AZ ŐSKORBAN, EGYSZERŰBB, PROBLÉMAMENTESEBB , ÉS MINDEN KÁROS, CIVILÁCIÓ MENTES BOLDOGABB ÉLET LEHETETT”
 • 28. Agent 2010. július 09. 10:27
  „27, szerintem bármely kijelentés előtt olvass utána az állításodnak, adok támpontot: átlagéletkor alakulása az emberiség történelme folyamán.”
 • 27. máris 2010. július 09. 08:53
  „22-es Agent... HA MÉG MOST IS A BARLANGBAN ÜCSÖRÖGNÉNK? TALÁN EGÉSZSÉGESEBBEK LENNÉNK??!! AZ A GYÖKÉR AMIT ETTEK, AZ IS JOBB VOLT---TALÁN--- MINT A SOK MŰANYAG KAJA!!!”
 • 26. Truder 2010. július 08. 20:41
  „:D”
 • 25. Agent 2010. július 08. 19:02
  „"sőt az életbe bele lehet halni."

  100%os beválással:)”
 • 24. Truder 2010. július 08. 18:42
  „21. hozzászólás villámcsapás 2010.07.08. 17:56
  Neked mi bajod ezzel?
  Mindenki azt csinál, amit akar! Ha nekik ez a legfőbb vágyuk...ám legyen. Erőss Zsolt se szorult senki sajnálatára, nagyszerű ember!
  Náluk sokkal "rozzantabb" hajóval is kerülték már meg a Földet, ráadásul egyedül...sőt 16 évesen is.
  Ha így vesszük az utcára kilépni is veszélyes, sőt az életbe bele lehet halni..”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Firtl a határon átvezető utak fejlesztéséről

A határon átvezető utak fejlesztésének szükségességét hangsúlyozta Firtl Mátyás napirend előtti… Tovább olvasom