Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Megkergették a felvonultatót

Huszonöt szürkeszarvasmarha-tenyészbika országos szemléjét és vásárát tartották a hétvégén a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban.

– Édesapám téeszelnök volt, így gyerekkorom óta a vérembe ivódott a mezőgazdaság, az állattenyésztés szeretete. Hivatásos katona voltam, nyugdíjazásom után pedig átvettem apám háztáji gazdaságát. Egy légúti megbetegedést követően kellett felhagynom az istállóban lévő állatok gondozásával, ekkor kezdtem el foglalkozni a szabadon tartható szürke szarvasmarhával – fogalmazott a Kehidakustányból érkezett Takács Béla. – Két éve léptem be a Magyar Szürke Szarvasmarha Tenyésztők Egyesületébe, s az üszőimhez most vásárolok tenyészbikát. Középértékű állatot keresek, 400–450 ezer forintot szánok rá.

Huszonöt szürkemarha-tenyészbikát mutattak be a nemzeti parkban az országos szemlén és vásáron. Fotó: Gosztonyi
Huszonöt szürkemarha-tenyészbikát mutattak be a nemzeti parkban az országos szemlén és vásáron. Fotó: Gosztonyi


– Egy szürkeszarvasmarha-tenyészbika ára ugyanis minősítéstől függően 300–600 ezer forint között mozog – közölte lapunk érdeklődésére a szemlét és vásárt szervező nemzeti park igazgatója,
Reischl Gábor. – Hazánkban három helyen, a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban, a Hortobágyon és Apajpusztán nevelnek tenyészbika-növendékeket. A szemlék és vásárok célja, hogy biztosítsuk az országban lévő kilenc vérvonal genetikai sokféleségének a fenntartását. Mindezt a szakmai egyesület irányításával végezzük. Ez a hatodik ilyen jellegű rendezvényünk. Az évek folyamán több mint száz bikánk került különböző tenyészetekhez. Örülünk, hogy most is nagy érdeklődés övezte a szemlét, vásárt.

– A kilencvenes években, amikor országosan is elkezdtük a magyar őshonos fajta, a szürkeszarvasmarha-állomány fejlesztését, alig tizenöt cég, illetve magánszemély foglalkozott e szakterülettel. Mára igencsak kibővült a kör, a négyszázat is meghaladja a vállalkozások és a magántenyésztők száma – utalt az elmúlt évtizedek fejlődésére Koszta János, a nemzeti park állattenyésztési vezetője.

– Ezúttal huszonöt tenyészbikát mutattunk be, s akadt közöttük olyan állat, amely éppenséggel megkergette felvonultatóját. Szerencsére nem kellett közbeavatkozni, baj nem történt. A bikák zömében két és fél évesek, s miután megkapták a központi lajstromszámot, ettől kezdve természetes fedeztetésre alkalmas állatoknak minősülnek. Származásukat, „családfájukat" szigorúan nyilvántartjuk. A magyar őshonos, törvényileg védett háziállat valódi hungarikum, amely szépségével, szilajságával, őserőt sejtető impozáns megjelenésével világszerte ismert. A tenyésztők által legkedveltebb bikafejforma a majdnem egyenes profilvonalú fej, széles homlokkal és fejtetővel, kissé kiálló szemboltokkal.

Tapasztalatok szerint nagyon fontos a széles szarvtő, mert előnyös fejlődési erélyről árulkodik. A szokásokhoz híven a szemlét követő napokban, hetekben több visszatérő vásárló is lesz az érdeklődő gazdák közül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megcsapolták a GySEV tartálykocsiját

A Győr-Sopron Ebenfurti Vasút amiatt tett feljelentést a rendőrségen, mert egy Ausztriából indult… Tovább olvasom