Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 15°C Még több cikk.

Megkapják a tűzoltók a túlmunkapénzüket a megyében is

Az államkincstár a megyei tűzoltóságoknak is átutalta a túlmunkáért járó pénzeket. A tűzoltók átlagosan bruttó 7-800 ezer forintot kapnak.

Eddig összesen 81 hivatásos önkormányzati tűzoltóságnak kezdték kiutalni a munkatársaik után visszamenőlegesen járó túlmunkadíjat. A parancsnokságok közel 4,5 milliárd forint támogatásban részesülnek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A megyei tűzoltóságokra is megérkezett már a pénz, az állomány hamarosan megkapja a jogos járandóságát.

– A tőkeösszeg esetében egyértelmű a helyzet, az adott parancsnokságoknak egyenként kell kiszámolniuk a késedelmi kamat összegét – tájékoztatott Csuka Zsolt alezredes, a soproni tűzoltóság parancsnoka. – Amint ezzel megvagyunk, egy összegben szeretnénk kifizetni a járandóságot. Esetünkben hatvan tűzoltó számíthat erre a pénzre.

Sopronhoz hasonlóan Győrben is jól haladnak a dolgok. Igaz, a megyeszékhelyen az önkormányzat már megelőlegezte a túlmunkáért járó bér egy részét, így az ottani tűzoltók most kevesebb összegre számíthatnak. Dr. Kuti Rajmund őrnagy, a tűzoltóság parancsnoka azt közölte, hogy Győrben összesen 144 főt érint a kifizetés. Ebből kilencvenen most is aktívak, ötvennégyen pedig már vagy nyugdíjba vonultak, vagy nem tagjai az állománynak.
A tűzoltók átlagosan 7-800 ezer forint körüli összegre számíthatnak. Igaz, ebből még le kell vonni a közterheket.

– A szakszervezet üdvözli a lépést, ugyanis a kormányzat végre betartotta az ígéretét – jelentette ki Gyenge Koppány, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének alelnöke. – Az utolsó pillanatban jött az pénz a tűzoltóiknak. Sopronban, az állomány nyolcvan százaléka devizában jelentősen eladósodott. Ők most kis lélegzethez jutnak és ki tudják fizetni a törlesztő részleteket.

Az alelnök hozzátette, megdöbbentő módon ebben az egy ügyben a bíróságok több mint tízféle jogerős döntést hoztak. Esetenként egymástól merőben eltérő módon. Vannak olyan bíróságok, ahol egy-egy tűzoltóság ügyét, hetven darab perre bontotta szét, személyenként külön-külön tárgyalva az ügyet. Miközben a pert egyben adták be.

A Legfelsőbb Bíróság 2009-ben hozott határozata szerint a tűzoltók jogosan követelik a Magyarország uniós tagságával megváltozott, a korábbi 54 óra és a későbbi 48 óra szolgálati idő közötti különbözetre járó túlóradíjat. Ezt a késlekedő jogharmonizáció miatt 2004 májusa és 2007. december vége között nem fizettek ki.

Olvasóink írták

 • 9. vlajos43@gmail.com 2011. szeptember 11. 17:24
  „Ezt is elintézték 2004-től Gyurcsányék és a többiek. Akkor kellett volna reklamálni, vagy akkor nem mertünk?”
 • 8. espace72 2011. szeptember 09. 10:05
  „Remélem, kamatos kamattal kapják meg!”
 • 7. matuskaszilveszter 2011. szeptember 08. 07:57
  „hiszem ha látom ! olvastam már itt a kisalföldben , "600 ezer forintot kap a jövő hónapban minden tűzoltó"dehogy kap!7-800 ezer átlagossan? vicc! A töredékét kapjuk,nem is értem hogy jön ki ilyen szám átlagban ? 2004 óta tartoznak vele a kamatokkal eggyütt, a bankok már rég vitték volna a házat-lakást, ha mi nem fizettünk volna.egyébbként most is tologatják a fizetés időpontját mindenféle bürokratikus kifogásokra hivatkozva...... közben telik az idő”
 • 6. TGX 2011. szeptember 07. 20:08
  „Majd akkor hiszem el hogyha a kezembe lesz.
  Vajon még mennyit fognak leharácsolni belőle az önkormányzatok,vagy aki?”
 • 5. ujidok 2011. szeptember 07. 19:46
  „Persze valamit kell adni, hogy a tüntetéseken ne legyen baj!
  Ettől remélik, hogy sokan otthon maradnak...
  Tévednek!”
 • 4. bali00004 2011. szeptember 07. 18:45
  „1. klotzild
  mivel elvileg ki sem akarták nekik fizetni. de most kifizetik, hát ezért van HÍR értéke:-) semmi másért. bár amíg nem kapták kézhez, ez sem biztos, hisz ez Magyarország! :-)))) kitudja, melyik okos talál ki valamit, fent a Duna partján.”
 • 3. Vincent_Hana 2011. szeptember 07. 16:50
  „Nem sajnálom a tűzoltóktól.
  De azt viszont igen, hogy honnan van erre most "hirtelen" pénz...”
 • 2. Tapmancs 2011. szeptember 07. 15:33
  „1. klotzild

  Csak nem Magyarországon, haver!”
 • 1. klotzild 2011. szeptember 07. 14:59
  „De ez miért hír? Ha megdolgoztak érte, akkor ez az alap...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három tonna szemetet vittek el a Terv utcából - fotók

Az erdőgazdaság jelzésére a hulladék kommandó tisztította meg a Terv utca környékét. Három tonna… Tovább olvasom