Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Megjelent a Soproni Szemle idei, harmadik száma

A megjelent publikációk zöme mögött elméleti igénnyel megalapozott, több éves kutatások állnak.

Népszerűek lettek a személyes források. Persze mindig is érdeklődéssel forgattuk családtagjaink és mások megsárgult feljegyzéseit, leveleit, de mintha manapság másért övezné figyelem az ilyenfajta írásokat. Akármerre nézünk, lépten-nyomon jelennek meg folyóiratszámok, amelyek ego-dokumentumokkal foglalkoznak. A történetírás ún. narratív fordulata óta már nemcsak titokkal teli események megfejtését keressük bennük, hanem önmagukért váltak tanulságossá olvasható a sopron.hu-n.

Részben a korábban érdektelennek tartott információk halmaza értékelődött fel, részben az, ahogy a megélt történelem sokszínűsége bontakozik ki az egyéni ízű és zamatú személyes elbeszélések által. Szerencsére nem gyorsan múló divathullámról van szó.

A megjelent publikációk zöme mögött ugyanis elméleti igénnyel megalapozott, több éves kutatások állnak – írja Kövér György a legfrissebb Soproni Szemlében az Én-azonosság az ego-dokumentumokban. Napló, önéletírás, levelezés című tanulmányában.

A fenti gondolatsor köré csoportosulnak a kiadványban olvasható írások, mintegy keresztmetszetét adva a soproni társadalom, közélet, kulturális élet, életérzés világtörténelmi események által is meghatározott vetületeinek különböző korokban és élethelyzetekben.

Így, a Soproni Szemle 2011. évi harmadik számának első fejezete Magán-történelem (Naplók, visszaemlékezések) cím alatt közli Tóth Imre, Csekő Ernő, Turbuly Éva, Winkler Gábor és Novotny-Török Katalin írásait. Tóth Imre írásában Simon Elemér visszaemlékezéseiből a két világháború közötti életforma elevenedik meg, és ugyancsak Simon Elemér visszaemlékezései alapján kapunk képet a 2. cs. és kir. Hadsereg mellé rendelt Magyar Vöröskereszt-főmegbízott és helyettesei tevékenységléről Csekő Ernő tanulmányából. Turbuly Éva Becht Rezső önéletrajzi munkája nyomán a régi századfordulós soproni hétköznapokhoz közöl hiteles adalékokat, Winkler Gábor írása pedig Winkler Oszkár építész 1980-ból származó visszaemlékezéseinek alapján a híres soproni építésznek a pályakezdéstől az 50-es évekig tartó időszakát mutatja be. Szemléletes, olvasmányos, ugyanakkor megrázó erejű Novotny Török Katalin személyes visszaemlékezése a család határon át való menekülésére.

A Soproni arcok fejezetben Varga Imréné Kleeblatt Hermannra, a Líceum egykori tanárára emlékezik, Hegedűs Elemér Kő József tábornok életútjáról ír.

A Soproni könyvespolc fejezet ebben a számban Hárs József: Szemelvények Johann Karl Schuster feljegyzéseiből (1827?-1867) című munkáját ajánlja Németh Ildikó recenziójával, míg Dominkovits Péter Margit Kopp- Stefan Körner Margit Esterházy hercegnéről megjelent könyvét ajánlja az olvasóknak - írta a portál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai befektetők tárgyaltak Fertődön

Fertőd felkeltette a távol keleti befektetők érdeklődését. Tovább olvasom