Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Megjavítják a harangot

A soproni evangélikus gyülekezet presbitériuma hozzálátott a megrepedt harang megjavítattásához.
Mint arról  beszámoltunk, Sopronban repedést fedeztek fel az evangélikus templom tornyában lévő Hősök harangja nyakán. Az egyházközség azonnal az ország egyik legnagyobb harangja javításának megszervezéséhez fogott.

Négymillió forintba kerül

– Farkas Titusz monori harangöntő mester és fia a helyszíni szemlén ugyanazt a megoldást javasolta, mint a pécsi Gulácsiak: új koronát kell önteni, és azt csavarokkal rögzítenék a palásthoz. Ennek költségei meghaladnák a négymillió forintot – mondta Kebelei Ferenc, az evangélikus egyházközség gyülekezeti felügyelője. – Arra viszont nem tudtak garanciát adni, hogy a hangja ezután változatlan marad.

Másik eljárás

– Közben a budapesti nemzetközi harangkonferencián kapcsolatba kerültünk egy németországi céggel, amelynek képviselői más lehetőséget is felvetettek. Az ő technológiájukkal Európa több nagyvárosának meghibásodott óriásharangja kapta vissza eredeti hangját, köztük a kölni dóm 25 tonnás harangja. Ezzel a módszerrel nem szükséges új koronát önteni, a harangot egy kemencében felhevítik, és hegesztéssel a helyére kerül a régi korona. Mindez 3,1 millió forintba kerülne, amely kedvező lenne számunkra. Ugyanakkor a harangot Nördlingenbe kellene elszállíttatnunk. Így a kiadások összességében elérhetik a magyar cégek ajánlatát.

Gyűjtést szerveztek

– A szükséges pénz előteremtése érdekében gyülekezetünk általános gyűjtést indított – folytatta Kebelei Ferenc. – Bízunk abban, hogy a soproniak hoznak akkora áldozatot, mint tették azt elődeik 1926-ban, amikor városunk legnagyobb harangját elkészíttették. Folyamatosan érkeznek az adományok, de a szükséges pénznek csak egy része áll a rendelkezésünkre. Miklós Horváth István grafikus e cél szolgálatában készítette el a templomról és környékéről azt az alkotását, amelynek sorszámozott és feliratozott példányai értékesítésével a harangjavítás anyagi eszközeinek előteremtését segíti elő. Várjuk teherfuvarozók gesztus értékű, kedvezményes ajánlatait is. Hogy aztán melyik javítási mód mellett foglal állást a soproni evangélikus egyházközség, arról a csütörtöki presbitériumi ülésen határozunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhőszakadás és tragédia

Felhőszakadás zúdult hétfő délután Sopronra és a környékbeli falvakra. A hétfői viharok sajnos áldozatot is követeltek: Zsirán egy húszéves simasági fiatalembert sújtott agyon a villám. A bő égi áldás nyomán a soproni hegyvidékről széles patakokban hömpölygött a víz a lejtős utcákon, a víznyelők nehezen birkóztak meg a hirtelen jött áradattal. Tovább olvasom