Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Mégis van parlagfű a városban

Sopron - Parlagfű nő a Petőfi téren, s ez az ünnepi hetek és a VOLT-fesztivál ideje alatt, az idegenforgalmi főszezonban különösen szégyenletes – ezekkel a szavakkal keresték meg az elmúlt napokban többen is a szerkesztőséget.

A Kisalföld mindig partnere olvasóinknak és a hivataloknak is, ha a környezet megóvásáról vagy szépítéséről van szó. Tudják ezt a soproniak is, valószínűleg ezért telefonáltak annyian az elmúlt napokban, jelezve, egyre látványosabb a Petőfi téren a parlagfű. Korábban is írtunk gazos, az allergiásokat bántó területekről, amelyek kapcsán azonban kaptunk olyan telefonhívást is, melyben egy szakértő hölgy kijelentette: Sopronban nincs parlagfű.

Cserpes Tamás kertészmérnök a Petőfi téren beazonosította a növényt: ez bizony parlagfű. Fotó: Magasi Dávid
Cserpes Tamás kertészmérnök a Petőfi téren beazonosította a növényt: ez bizony parlagfű. Fotó: Magasi Dávid


Hát van. Ezt erősítette meg Cserpes Tamás, a Nyugat-magyarországi egyetem botanikus kertjének kertészmérnöke, akit megkértünk, nézze meg a Petőfi tér növényeit. Nos, a belváros frekventált területén minden kétséget kizáróan a veszélyes allergén növény él.
Kuslics Balázs, az önkormányzat sajtóreferense ezzel kapcsolatban elmondta, a Petőfi tér még mindig a mélygarázshoz kapcsolt munkaterület, ott nem a városnak s nem a holdingnak a feladata a virágágyások rendezése. A gondozás terhe is azé, aki a területet még nem adta át a tulajdonosnak, vagyis az SPT Mélygarázs Kft.-nek kellene gondoznia a teret. Ennek ellenére a hivatal és a holding intézkedik – ígérte a sajtóreferens, hozzátéve, az önkormányzat akcióját elsősorban a nagy területen burjánzó gyomnövények ellen hirdette, a hatóság nem léphet fel minden szál parlagfű ellen.

 A Kurucdombon is
„Naponta a Mikes–Rodostói úton lévő önkormányzati bérlakások előtt vezet el az utam. Megdöbbenve tapasztalom, hogy a házak előtt már szinte az ablakig ér a parlagfű és a gaz. Miért nem irtják ezen a területen a parlagfüvet, vagy az ott lakókat miért nem kényszerítik arra, hogy a környezetüket ugyanúgy ápolják, mintha a sajátjuk lenne? Már írtam az önkormányzatnak is" – küldte tegnapi e-mailjében olvasónk, Somogyi Attila.

Olvasóink írták

 • 15. karoly 2008. július 17. 18:48
  „jo vagy fiam”
 • 14. /joco1 2008. július 05. 15:12
  „és a Petöfi téren "beazonositott" parlagfü kinek a sara?”
 • 13. Egy másik soproni 2008. július 05. 09:59
  „soproni!

  Csak annyi köze van az Önkormányzati lakásokban élőknek a parlagfűhöz - hogy, ha nem fizetnek lakbért (pl.: többek között Schárffy úr, a Rendőrkapitányság volt bűnügyi osztályvezetője, a Sopron Holding közzé tett listája szerint ) -akkor a város pénzügyi eszközeit, lehetőségeit csökkentik -s lehet, hogy éppen a parlagfű írtásrahiányzik a pénz!

  BÁR A PARLAGFŰ ÍRTÁS TÖRVÉNY ÁLTAL ELŐÍRT KÖTELESSÉG!”
 • 12. hehe 2008. július 04. 23:58
  „Szarnak gaznak nincs gazdája.... :D:D vagy valami hasonló :D:D
  Érdekes, hogy amikor gyerek voltam a 80-as években is bizonyára létezett már a parlagfű..... és jééééé alig volt allergiás..... akkor most mi van?????

  Sajnos az emberek mindig megvárják amíg valaki más megcsinálja a piszkosmunkát..... én is rendben tartom a szomszédom "portáját" mertkülönben elkap a gyilkos hév hogy ilyen igénytele környezetben vagyok kénytelen élni.....”
 • 11. soproni 2008. július 04. 20:28
  „Hege!
  Még mindig nem értem,miért kell személyeskedni és azt sem,hogy mi köze az önkormányzati lakásokban élők anyagi helyzetének a parlagfűhöz? :)))Vagy nem arról szólt a cikk?

  egy soproni! Egyetértek a véleményével és én sem tudnám elviselni,ha a környezetem és a kertem rendezetlen,gazos lenne.Sajnos nem vagyunk egyformák és sokan érzik jól magukat akkor is,ha már a gaztól nem látnak ki az ablakukon.”
 • 10. egy soproni 2008. július 04. 19:22
  „Nekem soha nem jutna eszembe hogy a kertem elöt más vágja le a füvet,gazt.Ezt mindig a fűnyírással együtt teszem.Hogy ez miért okoz nagyon sok embernek gondot, nem értem.Ha kerten belül levágja,-ha levágja- a füvet akkor miért nem teszi ugyanezt a kert elött is ?Csak azt nem értem hogy ez a sok elvadult kert minek kell a tulajdonosának ha nem gondozza?A lakótelepeken is vannak nagyon szép előkertek, de vannak elhanyagoltak is .A renszeresen szemetelők mindig a szép előkertet teszik tönkre,gondolom éjjel mert akkor ö a menő a hasonló fajtája között.A Jerevánon is van sok szép előkert, de ha vandál úr éjszaka szinre lép meglátszik a keze nyoma”
 • 9. Hege 2008. július 04. 15:54
  „Azt hiszem a tisztább városért nekünk is kellene tenni !!!!!”
 • 8. Hege 2008. július 04. 15:51
  „soproni!
  De, akik ezekhez a lakásokhoz jutottak, azért elég kedvező feltételekkel laknak ott, mi lenne, ha albérletet kellene fizetniük ? És érdekes dolog, én is arrafele közlekedem, Bercsényi utcában lakom. Az Ő házaik előtt mindig újabb kocsik állnak... ha azokat meg tudják venni vagy lizingelni, akkor nyugodtan mehetnek albérletbe is, csak ők biztos nem a saját nevükre vették a kocsit, igy kijátszava az önkormányzati elbirálást - persze van, kivétel is aki tényleg szegény körülmények között él - de hány olyan nem jutott ilyen lakáshoz, aki tényleg megérdemelte volna. Ha én ott laknék, annyit legalább megtennék, hogy lenyirom a gazt, nem várom meg mig a városüzemeltetés v. kicsoda kiküld oda egy embert....ja jobb dolog a közeli vendéglátóhelyeken üldögelni.....én is kibirnám, ha a házam előtt paragfüvet találnak, engem megvágnak keményen.....neki meg belóghat az ablakon....”
 • 7. soproni 2008. július 04. 15:18
  „5 és 6. Jobb,ha tudjátok,hogy az "ingyenélőkből" van a legkevesebb Sopronban,viszont gazos területet láthattok a nem ingyenélők közelében is bőven! Nem értem miért kell személyeskedni?
  Gaz-nak! "Szemetes, gazos, koszos a város..."Szerinted kik miatt?”
 • 6. Gaz 2008. július 04. 11:02
  „Örülök, hogy végre valaki felfigyelt a Kuruc dombon lévő helyzetre!
  Érdemes lenne kijönni a városvezetésnek megnézni a bérlakások környékét, csodálom, hogy az utcába lakók elnézik!! Ott a szép park, lakások és akkor mint egy szemétdomb olyan a bérlakások környéke, sok "ingyenélővel" , mezőgazdasági eszközöket nem ismeri. Nincs igényük szép környezetre ? Szemetes, gazos, koszos a város...”
 • 5. Vladár Zsolt 2008. július 04. 10:51
  „Én is a Kuruc dombon lakom, és ami az önkormányzti bérlakások előtt van, tényleg felháborító ! Ott laknak elég kedvező feltételekkel, és arra nem képesek az ott lakók, hogy azt a gazt, ami már szinte az ablakukon belóg lenyírják. Nem kellene hozzá semmi, csak egy kasza, fél óra munka. Kapják a lakásokat, közben pedig vadonatúj autókkal ott parkolnak. Kicsit érdekes. Jó lenne a bérleti szerződés a terület rendbetételére is vonatkozna, úgyanúgy, mint a privát lakásokra, házakra!”
 • 4. Hozzászóló 2008. július 04. 09:06
  „Sokkal szebb volt, amikor a Széchenyi tér felőli oldalon virágzott a repce.”
 • 3. Egy Soproni 2008. július 04. 07:51
  „EZ SOPRON!

  IT A VÁROSI ÖNKORMÁNYZATNAK SEMMIHEZ SINCS KÖZE!!!!

  ILLETVE LENNE, DE MÉGSE!!!!!

  (az újságnak pedig ennyire nem kellene fényeznie magát-MERT HÁT......!!!!)”
 • 2. matriné 2008. július 04. 07:40
  „Miért nem rendelik el,hogy a szegfő helyett az MSZP s-ek tűzzék a kalapjuk mellé logónak, sőt a szimpatizánsaik is adjanak hamar el is fogyna e parlagfű!”
 • 1. szmötyi 2008. július 04. 06:10
  „A kórházban is érdemes megnézni a nővérszálló és a szociális foglalkoztató közti részt.Nem tudom,miért nem adják azt a részt a mentőknek?Ők az árpád utcában egy parkot csináltak a területükön,itt is szebbé tennék,mint a kórház!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodáknak ajándékozták a közösen épített házakat

Sopron - A Handler Nándor Szakképző Iskola és a nürnbergi szakképző iskola tanulói közösen építettek… Tovább olvasom