Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Mégis lesz ipari park

Sopron mégsem mond le az ipari parkról, a különböző híresztelésekkel szemben nem lesz lakó- vagy látványpark az Aranyhegyen – válaszolta Hruby József alpolgármester a Kisalföld érdeklődésére.
Amióta Walter Dezső polgármester megszakította a tárgyalásokat Fritz Péterrel, azzal az ausztrál vállalkozóval, aki szerepet vállalt volna a tervezett inkubátorház felépítésében, számos mendemonda kelt szárnyra az ipari park jövőjéről. Egyesek tudni vélték, hogy lakóparkot építenek a szép panorámájú területre, mások pedig látványparkot álmodtak ide. Nos, Hruby József alpolgármester szerint sem lakópark, sem pedig szórakoztató központ nem épül az ipari és innovációs park területén. Marad a korábbi elképzelés.
– Ezen a területen továbbra is ipari parkot szeretnénk létesíteni – vázolta a jelenlegi elképzeléseket az alpolgármester. – Nem tehetjük meg, hogy visszafizetjük a Phare-pénzeket, a mintegy 600 millió forintot.

– Ugyanezt tesszük a gazdasági minisztériumtól kapott ötvenmillióval is. Nemcsak azért, mert a város rendkívül nehéz pénzügyi helyzetben van, hanem elsősorban azért, mert ha így tennénk, olyan presztízsveszteséget szenvednénk, amelynek beláthatatlan következményei lennének. Brüsszeltől talán egy forintot sem kapnánk többet. Tehát nincs más választásunk, mint megvalósítani az ipari parkot, legfeljebb kissé módosított koncepcióval.
Hruby József alpolgármestertől megtudtuk, a közelmúltban Sopronban járt a Phare megbízottja, és rendkívül elcsodálkozott azon, hogy gyakorlatilag két évig nem történt semmi érdemleges az ipari parkban. Nagy baj azonban még nincs, és remény van arra, hogy a Phare nem bontja fel a várossal kötött szerződését.
– A brüsszeli megbízottal abban állapodtunk meg, hogy március 31-ig elkészítjük a park komplex üzleti és marketing tervét – folytatta az alpolgármester –, együttműködve a Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht.-val. – Mint ismeretes, a

Phare további 2,5 millió eurót biztosít az inkubátorház megépítéséhez, egymilliót pedig a város vállalt. Erről sem mondunk le. Az önrészt további pályázatok segítségével vagy pénzintézeti közreműködéssel teremtjük elő. Ha a márciusban elkészülő új koncepcióra rábólintanak Brüsszelben, akkor megkezdődhet a kis- és középvállalkozások betelepülése a város ipari és innovációs parkjába, amelyben az inkubátorház üzleti alapon működik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvilágítják a Tűztornyot

A soproni várostorony felújításra szorul – szögezik le a szakértői vélemények, amelyek az… Tovább olvasom