Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Meghibásodott a szünetmentes technika

"A soproni Erzsébet-kórházban még részlegesen sem fordulhat elő áramkimaradás a legfontosabb egységekben".
"A soproni Erzsébet-kórházban még részlegesen sem fordulhat elő áramkimaradás a legfontosabb egységekben" – nyilatkozta lapunknak Tiborcz Sándor gazdasági igazgató annak kapcsán, hogy nemrég meghibásodott a kórház osztrák gyártmányú szünetmentes áramforrásának vezérlőegysége.

– A kórház négyszeres biztonsági hálózattal rendelkezik, így akkor sem forgott veszélyben az áramellátás, amikor nemrég meghibásodott az osztrák gyártmányú szünetmentes áramforrás vezérlőegysége – mondta Tiborcz Sándor, a kórház gazdasági igazgatója. – A technikai vezetők azonnal telefonáltak a gyártó osztrák cég szakembereinek, s két órán belül kiderítették, egy speciális alkatrész szorul cserére, amelyet másnap Bécsben be is szereztek.

A tiroli céggel folyamatos kapcsolatban állva, hazatérve alig húszpercnyi szerelés után ismét zölden villogott a kritikus jelzőlámpa, megoldódott a probléma.

– Szeretnénk megnyugtatni a soproniakat, hogy az Erzsébet-kórházban négyszintű az áramellátás biztosítottsága. Ez annyit jelent, hogy semmiképpen nem fordulhat elő – még részlegesen sem – áramkimaradás műtőben, szülőszobában, intenzív osztályon – folytatta a gazdasági igazgató.

– Ezen túlmenően egy percre sem válhat működésképtelenné életmentő készülék, például a lélegeztetőgép. Azt sajnos nem tudjuk garantálni, hogy egy-egy meghibásodás ne következzék be – esetünkben tizenkét éves berendezés első ilyen jellegű problémájáról volt szó –, de azt igen, hogy a működésképtelen áramellátási rendszert

automatikusan felváltja a következő energiabiztosítási szint. Az első szintet az áramszolgáltató jelenti. A kórház két külön kábelen kapja az elektromos energiát, ennek köszönhetően ha a városban áramellátási zavar keletkezne, a kórházban nem lenne fennakadás. A második szintet a saját földkábeles rendszerünk képezi. Aggregátoros áramfejlesztőnk ugyanakkor csak a legszükségesebb területeket – műtőt, intenzív osztályt, szülőszobát, vér- és gyógyszerhűtőt, életmentő berendezéseket – látja el árammal. Harmadik biztonsági elemünk az a szünetmentes áramforrás, amely akkumulátorokkal működik.

Ennek a vezérlőegysége hibásodott meg, amelyet egy nap alatt sikerült kijavítanunk. A negyedik szintet a saját szünetmentes áramforrásokkal ellátott műszereink adják, amelyek akkor is üzemképesek, ha mind a három előző rendszer csődöt mondana. Ennek bekövetkeztétől gyakorlatilag nem kell tartanunk, szakembereink állandóan ellenőrzik a kórház áramellátásának zavartalanságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyítás, tudományos munka, oktatás

Egyetemi tanulmányainak helyszínén, a Debreceni Orvostudományi Egyetemen vehette át a közelmúltban prof. dr. Baranyai Tibor, a soproni Erzsébet oktató kórház főigazgató főorvosa a címzetes egyetemi tanári címet igazoló oklevelet. Egy évvel ezelőtt a Nyugat-Magyarországi Egyetemen már megkapta ugyanezt az elismerő címet. Tovább olvasom