Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Meggyilkolt újszülöttek és a halál emlékei

Sopron - Megjelent a Soproni Szemle legfrissebb száma. A Soproni Városszépítő Egyesület helytörténeti folyóiratában Tölli Balázs – igazgató – emlékezik meg a Soproni Evangélikus Líceum 450 éves jubileumáról. A szemle mostani száma a születés és halál köré sorolható szokásokat, hagyományokat, írott és tárgyi emlékeket kívánja feltárni és bemutatni.
A kötetben Kovács József László tollából olvasható „A városbíró ítéletet hirdetett és pálcát tört – meggyilkolt újszülöttek és a gyermekgyilkos leányanyák Hans Giviczer soproni krónikájában" címmel. Domonkos Ottó Halotti arcképek Sopronban című írása a neves soproni személyiségek ravatalképeit mutatja be.

Kelemen István írása a temetéssel kapcsolatos rendelkezéseket mutatja be a vármegyei jobbágyvégrendeletekben. Csiszár Attila Halotti szokások Kapuváron és Gartán címmel a XX. század első felének szokásait ismerteti, Lovasné Szabó Ágnes pedig Kópháza utolsó bábájának – Payrits Sándorné Knull Ilonának – életét és munkáját.

A szemle Műhely-rovatában a Kossuth utca mutatkozik be. A Soproni arcok-fejezetben pedig a Mária Terézia-rend soproni lovagjai, valamint Németh Sámuel, a líceum igazgatója és a két világháború közötti meghatározó egyénisége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útfelújítás: Idén az Ady Endre élvez prioritást

Sopron - Gyalázatos állapotban van a soproni Ady Endre út legnagyobb része, lehetetlen rajta a… Tovább olvasom