Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Megfellebbezett műemléki védettség

A soproni papréti zsinagóga ideiglenes műemléki védettséget kapott, de a határozatot megfellebbezte a tulajdonos, a győri Pannon TIT Egyesület.
A papréti zsinagóga szomszédságában építkezők nem tisztelik a hely szellemét.
– Részünkről teljesen érthető a lépés – mondta Káldiné Smidéliusz Judit, a Pannon TIT titkára –, hiszen a mi tulajdonunkat képezi a zsinagóga. Az esetleges műemléki védettség korlátozza értékesítését, hasznosítását. Mi nem ragaszkodunk mindenáron a zsinagógához, de ingyen nem mondunk le róla. A döntés joga és lehetősége az elnökségünké. Nem tudok arról, hogy konkrét lépések történtek volna eladása érdekében, és arról sem értesültem, hogy a város milyen lehetőségeket lát visszaszerzésére.

– Sopron valóban szeretné magáénak tudni az egykori zsinagógát – válaszolta érdeklődésünkre Kuslits Tibor főépítész. – Több megoldás is elképzelhető, de tudomásom szerint egyelőre nincs érdemi döntés. Amikor néhány hónapja napvilágot látott, hogy a jelenlegi tulajdonosa értékesíteni szeretné, lépéseket tettünk annak érdekében, hogy műemléki védettséget kapjon az épület. Erre azért volt szükség, hogy ne lehessen lebontani. Arról néhány napja értesültem, hogy az ideiglenes védettségről szóló határozatot megfellebbezte a Pannon TIT. Csak remélni lehet, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Hivatala nem vonja vissza határozatát, amely egy évre szól.

Egy év védettség

– Az ideiglenes védettség azt jelenti – fejtette ki Prekker Emma, a kulturális örökség hivatalának soproni munkatársa –, hogy elvben egy év áll rendelkezésre a végleges védelem alá helyezésre. A műemlékké nyilvánítás a miniszter joga, de a felterjesztést tudományos osztályunk végzi. Megjegyzem, az ideiglenes védettség – indokolt esetben – újabb egy esztendőre meghosszabbítható.
Mint megtudtuk, a városházán valóban komolyan veszik a zsinagóga kérdését. Walter Dezső polgármester már több konzultációt is folytatott az ügyben. Elvben két megoldás lehetséges: vagy a város szerzi meg a tulajdonjogot és hasznosítja a hely szellemének megfelelően, vagy külső tőke bevonásával mentik meg a zsinagógát.

Szász Endre is támogatta

Az egykori zsinagógát a TIT Sopron Egyesület is szeretné megszerezni. Hasznosítására már évekkel ezelőtt terveket készítettek és egy alapítványt is létrehoztak. Szász Endre festőművész – aki azokban az években Sopronban élt – kendőt és képeslapot tervezett, jellegzetes Szász-motívumokkal. Az ezek eladásából befolyt összeg is az alapítvány számláját gyarapította. Hogy mennyi pénz lehet napjainkban az alapítvány számláján, azt titokként kezelik a TIT-nél.
A művész, akit otthonában értünk utol, annak idején nagy reményeket fűzött az alapítványhoz. Ma már azonban – mint mondotta – más dolgok foglalkoztatják és az alapítvány sorsáról sem tud.

 „ Azt nem vitatom, hogy sürgősen tenni kellene valamit, mert félő, hogy előbb-utóbb összedől az értékes épület."
                                                          Káldiné Smidéliusz Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fertőn még kihúzzák a hálókat

A Győri Előre Halászati Szövetkezet többségében pontyot és busát szállít megrendelőinek a karácsonyt… Tovább olvasom