Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Megfélemlítő erődemonstráció: Ivánba menetel a Magyar Gárda

Iván - A helyi cigányságot megfélemlítő erődemonstrációt szervez Ivánban a Magyar Gárda. A helyi polgármester nem akarja kommentálni az ügyet, a megyei és a helyi cigány kisebbségi elnök viszont a rendezvény súlyos következményeitől tart.


A Magyar Gárda január 31-én a helyi cigányságot megfélemlítő erődemonstrációt szervez Ivánban, 24-én, szombaton pedig az iváni kultúrházban mutatkoznak be a gárdisták – jutott a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat tudomására. Horváth Attila elnök tájékoztatást kért az üggyel kapcsolatban Linter Tibortól, Iván polgármesterétől, mert úgy tudja, hogy a demonstrációt az önkormányzat is támogatja.

– A cigány kisebbségi önkormányzat tiltakozik a Magyar Gárda és az önkormányzat képviselő-testületének antidemokratikus eljárásával szemben, mivel ezzel mindkét szervezet kivonja magát az alkotmányos intézményrendszer tisztelete alól. Ha az adott településen problémák merülnek fel, akkor annak megoldását a rendőrségre kell bízni, hiszen a rendőrség az egyetlen olyan szervezet, amely erre jogosult. Azzal, hogy ezt a feladatot a helyi önkormányzat polgármestere és képviselő-testülete egy félkatonai szervezetre bízza, nem ismeri el a rendőrség kizárólagos jogát a bűncselekmények felderítésében, a bűnmegelőzésben – állítja az elnök. – A helyben elkövetett bűncselekményekről nem bizonyosodott be az, hogy azokat cigány származásúak követték el, ezért ez az eljárás alkalmas közösség elleni izgatásra, illetve az etnikai feszültség további növelésére.

A kisebbségi önkormányzat nem söpri szőnyeg alá az esetleges helyi problémákat – hangsúlyozza Horváth Attila, aki egyeztetett a megyei rendőr-főkapitánysággal a helyi bűnügyek mielőbbi felderítése érdekében, illetve kérte a rendőrség segítségét. Az elnök szerint ugyanis félő, hogy a demonstráción felbuzdulva, etnikai összetűzések is kialakulhatnak Ivánban.

Linter Tibor polgármester nem kívánta kommentálni sem a rendezvényt, sem a megyei elnök aggodalmait, csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy a demonstrációt nem az önkormányzat szervezi.

A helyi romák felháborodásáról számolt be Vas Tibor, az iváni cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, aki szintén azt hangsúlyozza, nincs bizonyíték arra, hogy a községben elkövetett bűncselekményeket romák követték volna el. – Ha tényleg megengedi a falu, hogy itt erődemonstrációt tartson a Magyar Gárda, akkor a roma szülők kiveszik gyermekeiket a helyi iskolából és oda viszik, ahol nem kell félniük – nyilatkozta Vas Tibor.

A rendőrség tud az Ivánban tervezett rendezvényről – tudtuk meg Farkas Gábor rendőrkapitánytól, aki a részleteket még egyeztetni fogja a rendezőkkel.

 Eldurvult, személyeskedő hangnem miatt átmenetileg felfüggesztettük a kommentelési lehetőséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pestieket mentett az UniversiTeam a Szaharában

Budapest-Bamako rali - Már a Szaharában jár a Budapest-Bamako rali egyetlen egyetemi csapata, a… Tovább olvasom