Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Megfékezték a petőházi cukorgyárban keletkezett tüzet

Petőháza – A riasztás 13.46-kor érkezett, s mi értünk ki elsőként a helyszínre – mondta el a Kisalföldnek Varga István százados, a kapuvári tűzoltóság tűzmegelőzési osztályvezetője.
– Időközben Sopronból, Csornáról, Sárvárról érkezett a segítség, s a petőházi önkéntesek is kivonultak. Akkora füst keletkezett, hogy a közeli vasútvonalon azon a szakaszon sebességkorlátozást rendeltek el. Délután fél háromra sikerült eloltani a tüzet, az utómunkálatokkal négy órára végeztünk.

– A két szerelőnek nem sikerült az egyik elem rögzítőcsavarját kilazítani, ezért használták  a lángvágót – tudta meg lapunk  Mikó-Németh Zita főhadnagytól, a soproni tűzoltóság tűzmegelőzési osztályvezetőjétől. – Hiába vittek munkájukhoz egy vödör vizet és poroltó készüléket, esélyük sem volt, hogy a huzatos, nyitott helyen lévő begyulladt port, majd a lángra kapott fa- és műanyag szerelvényeket eloltsák.

A bontást végző sarkadi  cég csoportvezetője hozzátette: a hűtőtorony lebontásához szerdán fogtak s a gépészeti munka során korábban is alkalmaztak szükség esetén lángvágót.


A petőházi hűtőtoronyban lángvágót használtak a berendezések leszerelésénél, ez okozta a tüzet. Tíz tűzoltóautó legénysége küzdött a lángokkal. Fotó: Magasi Dávid

 
– Mintegy tízmillió forintos kárunk keletkezett – összegzett Majtény Miklós, a cukorgyár főmérnöke. – A hűtőtorony jó állapotban lévő s most leszerelésre került berendezéseit – szivattyúkat, csővezetékeket, ventilátorokat, hűtőelemeket – egy horvát cégnek értékesítettük, ám a tűz az eladásra váró anyagok legalább hatvan százalékát megsemmisítette. Mivel a szerződésben az áll, hogy csak az áru megérkezésekor fizet a vevő, kárunk valójában a kieső  bevételből származik.

Olvasóink írták

 • 14. Rolo 2008. május 25. 09:35
  „Igy járt a tulaj!
  Ahejett, hogy arra használná a berendezéseket amire kitalálták.
  Pl. cukorgyártásra”
 • 13. Bubi 2008. május 23. 20:43
  „A benzinkútra átterjed!? Még a 10 méterre lévő fára sem terjedt át, nemhogy a 600 méterre lévő benzinkútra... Vicc”
 • 12. lúcs 2008. május 23. 19:42
  „a lényeg:hát elég nagy lúzer volt az a 2 balfaszjancsi,akik okozták a tűzet.ilyenkor a bíztosító fizet az oké,de gondolom ezeket is jóll seggbe rúgják...”
 • 11. parancsnok 2008. május 23. 19:40
  „az oltásban résztvevők

  Kapuvár-1 /6 fő/
  Kapuvár -víz /1 fő/
  Kapuvár - gyorsbeavatkozó /2 fő parancsok + törzstiszt /
  Sopron-1 /6 fő/
  Sopron- műszaki mentő /1 fő/
  Csorna-1 /5 fő/
  Sárvár-1 /5 fő/
  Petőháza ÖTE -1 /6 fő/

  a létszámok autókhoz való rendelése szigorú szabályok szerint történik , nem részletezem ,”
 • 10. parancsnok 2008. május 23. 19:33
  „bővebb információ és kezdeti oltáskor készített fényképek
  a www.kapuvarituzoltosag.hu címen

  az hogy mikor mennyi tűzoltó vonul ki mindíg az adott jelzés alapján dönti el a tűzoltásvezető, a kin lévő létszám és gépjármű mennyiség szükséges volt mivel a vizet több száz méterről kellett hordani , nem volt a közelbe használahtó vízforrás, a tűzolók légzőkészülékben dolgoztak , ami kb 30 perig elég , ezért váltás is kell, a hőterhelés sem volt kicsi , stb , ami lényeg hogy ahogy fogy a feladat úgy csökken a beavatkozó létszám , mindíg csak a szükséges de elégséges erőnek kelll kint lenni a helyszínen

  Molnár Sándor őgy
  Kapuvár HÖT”
 • 9. csá 2008. május 23. 13:36
  „Heló
  Én Fertődön lakok de még itt is lehettett érezni a büzt”
 • 8. susu 2008. május 23. 11:27
  „Shell kúttal szemben dolgozom, a 85-ös túloldalán. Kicsit izgultam, mi van ha átterjed a benzinkútra is :D
  Bazi nagy füst volt, a napot is eltakarta. Sőt, lángok is voltak. :)
  Meg nagy szirénázás.”
 • 7. kutyus 2008. május 23. 10:36
  „az esettől 300mre dolgoztam...a füst nem 10 percig,hanem 35 percig füstölt,és a főútvonal felé,lehetett látni,h nem cigifüst,baromi fekete volt egész végig.”
 • 6. Bubi 2008. május 23. 08:39
  „Kb. 10 percig volt nagy füst, akkor miken kellett 10 autó a helyszínre??? Kicsit az esetnek nagyobb volt a füstje, mint a lángja, nem...?”
 • 5. Anonimus 2008. május 22. 21:47
  „A tűznél Soproni, Kapuvár, Csornai, Győri,Sárvári Tűzoltóság és a katasztrófavédelem emberei voltak kinn. A füstöt elöször a szél Fertőd fele vitte és azután fújta Fertőszentmiklóson a Rákoczi utca felől.”
 • 4. miracle 2008. május 22. 19:39
  „No és hol az a fotó?”
 • 3. petőházi 2008. május 22. 18:56
  „..több helyen is azt olvastam, hogy a település felé terjedt a füst...nos ez így ebben a formában egy kicsit pontatlan info..ugyanis a nem túl bizalomkeltő sötét füstfelhő Petőházát szinte nem is érintve a főút felé terjedt...és inkább Fertőszentmiklós határában és a főúton volt a felszínhez viszonylag közel is észlelhető...kiváncsian várom a tűzeset pontos okát..örülök, hogy személyi sérülés nem történt...”
 • 2. MACI 2008. május 22. 17:03
  „ÉN IS OTT VOLTAM,ÉS SOPRONI,SÁRVÁRIKAPUVÁRI ÉS MOSONMAGYARÓVÁRI TŰZÖLTOK IS VOLTAK A PETŐHÁZI ÖNKÉNTESEK
  MELLET!”
 • 1. n. 2008. május 22. 14:59
  „Hát én egy darabig ott álltam a gyár előtt de addig csak a kapuváriak jöttek ki, és rövidesen abba is maradt a füstölgés. szirénát meg többet nem is hallottam,na mindegy a lényeg hogy senkinek nem lett baja”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

István bíró utca: első fokon érvényes a szerződés

Sopron - Első fokon ítéletet hirdetett kedden a megyei bíróság a soproni, István bíró utcai ingatlan… Tovább olvasom