Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Megérkeztek a soproni színészek - fotók

Beköltözött a színészházba a Soproni Petőfi Színház új társulatának több tagja. Az évadnyitó augusztus 24-én lesz.

A Katona Imre, a teátrum rendezőjének, vezető dramaturgjának a vezetésével műhelymunka mellett már elkezdték próbálni az idei évad gyermekdarabjait.

Pataki András igazgató irányításával új, önálló társulat alakul a városban. Az önkormányzat vezetésének kérésére szakítanak a befogadó színházi hagyományokkal, a szerződtetett színészek zöme a városba költözik, a nagyszínházi produkciók pedig Sopronban készülnek. Mindemellett Demcsák Ottó Harangozó-díjas balettművész nevével fémjelezve megalakult a színházban a tánctagozat.

Próbálnak a színházban. Fotó: Torma Sándor.


A soproni teátrum nyolc táncossal kezdi meg az évadot és előreláthatólag 18 tagú lesz a társulat, a vendégművészek között pedig olyan ismert nevek is találhatók, mint Bánsági Ildikó, Ulmann Mónika, Kézdy György. A szerződtetések még nem fejeződtek be, de ami már biztos, a Forrás Színház hat színésze Sopronba igazolt és a településre költözött.

Molnár Anikó, Szlúka Brigitta, Ács Tamás, Horváth László, Papp Attila és Czár László a színészházi otthonteremtés mellett naponta kétszer próbál a teátrumban. A feszített őszi tempó miatt három gyermekelőadás, A szivárvány szép kapujában, a Székely betlehemes és a Holdbeli csónakos című produkciók jelenetein már most dolgoznak a színészek Katona Imre irányításával. A próbákhoz, a társulatépítéshez szükséges műhelymunkához az évadnyitó után csatlakozik a többi színész.

A Soproni Petőfi Színház új, önálló társulata a nagyszínpadon október 6-án mutatkozik be először a nézőknek John Steinbeck Egerek és emberek című színművében. Az előadást Pataki András állítja színpadra.

Olvasóink írták

 • 7. bali00004 2012. augusztus 11. 16:27
  „korrekt válasz! végre a "másik oldalról" is véleményeznek.”
 • 6. zoltán79 2012. augusztus 10. 10:32
  „Kedves Karoli99!

  Sárdy Zoltán vagyok.
  Örömömre szolgál, hogy már bizonyított, igazi soproni színésznek nevez, jól esik, hogy név szerint is megemlít.
  A következő évadtól a Soproni Petőfi Színház tagja leszek, mivel részt vettem az új vezetés által kiírt válogatáson, s ezután szerződést ajánlottak.
  Úgy tudom, hogy Sövegjártó Áron is színpadra lép a Sing, sing, sing... című előadásban.
  Az Ön által diákszínjátszósnak titulált Forrás Színháztól érkezett fiatal művészekről -hatan vannak- engedje meg, hogy megjegyezzem: többnyire diplomás, és remek tehetségű szakemberekről beszélünk. Volt módom megismerni őket azon a bizonyos felvételi során, melyen részt vettek.
  Az új társulatban három Kossuth-díjast számoltam össze, de lehet, hogy nem tudok mindenkiről, ugyanis a társulaton kívül a honlap is megújulóban van, őszre biztosan pontosabban lehet majd tájékozódni.
  Ezzel együtt köszönjük jókívánságait, és remélem, hogy a Soproni Petőfi Színház új társulatának teljesítménye az Ön megelégedésére is rászolgál majd. Várjuk bérleteseink közé!
  Tisztelettel:
  Sárdy Zoltán színművész”
 • 5. csingilingi 2012. augusztus 09. 12:38
  „Toncsi1! Gratulálok! Szeretnélek életnagyságban látni, mert még nem láttam olyant, akit soha nem vezettek meg!”
 • 4. Toncsi1 2012. augusztus 09. 12:19
  „karoli 99 Ez megint a jó magyaros összetartás!Miért kell előre kritizálni, amiről még semmit sem tud!
  A frissítés mindig jót tesz, a fiataloké a jövő, belőlük hogy szeretne látni Kossuth díjas színészt, ha már előre leszólja és megvonja a bizalmat tőlük.
  Innen látszik, hogy ebből is politikát gyárt: "Megint megvezették a lakosságot"
  Én nem vagyok egyik pártnak sem a tagja, de engem még nem vezettek meg, pedig én is itt élek.
  Kérem, hogy Ön se "megvezetéses" alapon álljon a kérdéshez!”
 • 3. karoli99 2012. augusztus 09. 10:21
  „Kár, hogy most is 80%-ban befogadó színház maradt. A produkciók többsége a Forrásszínház produkciói, a társulat "soproni" tagjai pedig szinte egytől-egyig forrásszínházasok. Meg kell csak nézni a pro kultura honlapján a társulati tagokat és a forrás színház honlapján a társulati tagokat. Ráadásul eddig Kossuth díjasok és valóban tehetséges fiatalok voltak a színháznál, akikre rá lehetett bízni főszerepeket is, most viszont diákszínjátszós fiatalokat állítanak be színésznek és workshop-pal képzik őket. :)
  Egy színház nem attól lesz nívós, hogy a színészek abban a városban laknak-e, hanem a tehetségtől és a művészeti vezetéstől. Megint megvezették a lakosságot azzal, hogy "igazi soproni" társulat lesz. Nem lesz, mert nem lehet. Nem tudnak nívós, neves, az országban több helyen is játszó színészeket egy városhoz kötni és nem is kell.
  Ráadásul vannak igazi soproni színészek, akik itt születtek, bizonyítottak több éven keresztül és mégsem látom a szereplők között: pl.: Sövegjártó Áron, Sárdy Zoltán.
  Ezektől függetlenül sok sikert kívánok!”
 • 2. Cloeon_dipterum 2012. augusztus 08. 17:00
  „Köszöntjük őket a Hűség Városában!
  Sopron város polgársága érdeklődve várja az előadásokat az ország egyik legszebb és legszínvonalasabb estéket tartó színházában.”
 • 1. nága 2012. augusztus 08. 13:18
  „Isten hozta őket Sopronban! Bizalmat kell előre szavaznunk nekik, s az évadban majd remélhetőleg rá is szolgálnak erre. Az ifjaknak is kezdeniük kell valahol, s övék a jövő. Egyébként melyik a színészház, ahová beköltözhettek? Egy saját társulat mindig lojálisabb, mintha csak befogadó a színház.
  Pl. az iskolák jobb színvonalához is nagyban hozzájárult régen az is, hogy szinte évtizedekig állandó tantestület volt, tanév végén nem bocsátották el őket vagy nem kellett munkanélküli ellátásra menniük, a menzán is a jól ismert szakács nénik osztották az ebédet a név szerint megszólított gyermekeknek stb. Összetartást így lehet építeni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anya és fia szíve együtt dobog

A hároméves Csabánál két éve diagnosztizálták oxigénhiányos betegségét. Azóta sok megpróbáltatáson… Tovább olvasom