Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Megérkezett a válasz a fogyatékkal élőknek

A fogyatékosokat is érintő törvénymódosításokról érdeklődött Gyurcsány Ferenchez címzett levelében a Mozgáskorlátozottak és Siketek Soproni Sportegyesülete (MSSS).
Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz címzett levelet a Mozgáskorlátozottak és Siketek Soproni Sportegyesülete és a Csökkent Munkaképességűek és Rokkantnyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete. A két egyesület azokat a kérdéseket firtatta a levélben, amelyek minden megváltozott munkaképességű érdeklődésére számot tarthatnak.

– Nem csak Sopronból, de az ország más részeiből is felkeresték szervezeteinket azzal kapcsolatban, hogy mi igaz a bennünket érintő jogszabályváltozásokból – tudtuk meg a levelet feladó Szakonyi Imrétől, az MSSS elnökétől. – Ígéretet tettünk a bennünket megkeresőknek, hogy a tisztánlátás végett a lehető legközvetlenebb formában tájékozódunk a változásokról.

A válasz már meg is érkezett, és tartalmazza a feleletet a feltett kérdésekre. – Mint kiderült, sajnálatos módon a fogyatékossággal élő főiskolai vagy egyetemi hallgatók nem tartoznak a hátrányos helyzetűek közé, így rájuk-ránk is vonatkozik a tandíj-hozzájárulási kötelezettség – mondta el Szakonyi Imre. – A vizitdíjat érintő kérdésre megtudtuk, hogy az egységes, háromszáz forintos fizetési kötelezettség alól részben vagy teljesen mentesülhetünk. A közgyógyellátottak továbbra is térítésmentesen juthatnak hozzá a százszázalékosan támogatott gyógyszereikhez. A kórházi napidíj szintén háromszáz forint, a receptdíj bevezetéséről még nem született döntés.

A gépjárműadó számításában történő változások is érintik a fogyatékkal élőket. A súlyos mozgáskorlátozottakat a 2007-től tulajdonukban lévő személygépkocsi után illeti meg a teljes adómentesség, akkor, ha a gépkocsi teljesítménye nem haladja meg a 100 kW-ot és nem személytaxi besorolású. Szintén mentesség illeti meg a súlyos mozgáskorlátozott kiskorút szállító, vele közös háztartásban élő szülőt, hozzátartozót. Ha a mentességre jogosult tulajdonában több személygépkocsi is van egyidejűleg, azok közül csak a legkisebb teljesítményű után jár mentesség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekülhet az iskola

Nagyot változott a világ egy nap alatt Fertõszéplakon. Csütörtökön este még úgy tûnt, meghiúsul az az elképzelés, hogy ingyenlakásért iskolájukba íratnak legalább tizenkét ötödik, hatodik és hetedik osztályos gyereket annak érdekében, hogy megmaradhasson a nyolcosztályos iskola. Mostanra azonban már kiderült: 54 család szeretné gyermekét a helyi iskolába íratni. Tovább olvasom