Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Megéri az őszinteség az ingatlanpiacon

A kiadó ingatlanok csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, a lakáskiadás szabályait azonban kevesen ismerik.
  
Sopronban 1100 bérleményt kezel a Sopron Holding Zrt.
Akár milliós ráfizetést is eredményezhet, ha valaki eltitkolja a lakáskiadásból származó jövedelmét, míg a befizetendő adó összege egy átlagos lakás esetén éves szinten csupán pár tízezer forint.

Nem árt tudni a szabályokat, rengeteg kellemetlenségtől óvhatja meg magát az, aki kellő körültekintéssel mozog az ingatlanpiacon. De nemcsak az albérletként kiadott lakások tulajdonosai próbálnak feketén jövedelemhez jutni, előfordul az önkormányzati lakások bérlőinél is.

Nagyítóval is alig találni megfizethető, kiadó lakást Sopronban, az ingatlanhirdetésekre azonnal lecsapnak a reménykedő bérlők. Fotó: Illusztráció
Nagyítóval is alig találni megfizethető, kiadó lakást Sopronban, az ingatlanhirdetésekre azonnal lecsapnak a reménykedő bérlők. Fotó: Illusztráció– Az tűnt fel, hogy sorra jöttek a főbérlőnek címzett levelek a szolgáltatóktól és a holdingtól, végül egyet kibontottunk. Megdöbbenve láttuk, hogy több
százezres lakbérhátraléka van a főbérlőnknek, pedig mi minden hónapban fizettük az albérletet – meséli egy pórul járt albérlő, akinek sietve kellett elhagynia bérelt otthonát, miután kiderült: a főbérlővel szerződést bont az önkormányzat a tartozása miatt.

Igen, tudta, hogy a háziúr nem adhatná tovább a lakást, de ez olcsóbb volt, mint a többi meghirdetett lakás...

Sopronban 1100 bérleményt kezel a holding. Az önkormányzati ingatlanok bérbeadása esetében szerződés jön létre a bérlő és a Sopron Holding Zrt. mint az ingatlan kezelője között. A bérlőt az önkormányzat jelöli ki. A szerződés pontosan meghatározza a bérlő jogait, kötelességeit és a bérlemény használatának feltételeit. A holdingnál megtudtuk, évente tartanak ellenőrzést az ingatlanokban, számon tartják annak állapotát és a bérlő személyét is. Néha a szomszédok bejelentéseit is ki kell vizsgálniuk...

Ha kiderül, hogy nem a kijelölt bérlő lakja az ingatlant életvitelszerűen, azonnal felbontják a szerződést.

Sopronban dübörög az albérletek piaca, különösen most, augusztus végén, amikor már az egyetemisták, főiskolások is keresik a kiadó ingatlanokat. A vendégmunkások nagy száma miatt az árak egyre magasabbak, kétszobás lakásért akár 100 ezer forintot is elkérnek. Tudja ezt az adóhatóság is, múlt heti közleményükben fel is hívják a figyelmet a teendőkre.

Eszerint fontos, hogy a bérlőknek a bérbe vett lakásról mindig legyen érvényes lakásbérleti szerződésük, valamint a havi lakbér kifizetéséről kérjenek és kapjanak is átvételi elismervényt. Annak, aki nem turisztikai célból adja ki a lakását, nem kötelező adószámot kiváltania. Az ilyen jellegű bérbeadás áfamentes, így arról nem kell számlát kibocsátani, azonban a nyugta ilyen esetekben is kötelező.

A NAV tapasztalatai szerint a bérbeadók jelentős része még mindig nincs tisztában azzal, hogy bevételi, vagy bevételi és költségnyilvántartást kell vezetnie. Pedig kell... A bérbeadásból származó jövedelmet két módon lehet megállapítani: tételes költségelszámolással vagy a bevétel tízszázalékos csökkentésével. A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, majd az adóbevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. Akár milliós ráfizetést is eredményezhet, ha valaki eltitkolja a lakáskiadásból származó jövedelmét.

Ennek ellenére sokan eltitkolják az ingatlan bérbeadását. Van, aki egyszerűen csak nem akar a NAV látókörébe kerülni – még akkor sem, ha a bérlő átvállalná az adó kifizetését. Nem árt azonban tudni, lebukás esetén a lakás kiadóját „adócsalónak" nyilváníthatják, és akár 200 százalékos bírsággal sújthatják, amelyet 15 napon belül be kell fizetnie.

       

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kokaint fogyasztott, mielőtt autóba ült egy férfi Sopronban

A sofőr a rendőröknek beismerte, alkalmanként fogyaszt kábítószert, a nála talált szer kokain. Tovább olvasom