Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Megéri Ausztriában szőlőt szüretelni

Határ mente - Feketén vagy hivatalosan, de még mindig megéri Ausztriában szüretelni. Az osztrák szőlőkben a magyarok mellett ez idő tájt szép számmal dolgoznak szlovákok és lengyelek is.

– A jobb fizetés, a pénz motivált, amikor húsz évvel ezelőtt először eljöttünk Ausztriába szüretelni – mondta portálunknak a ruszti (Rust) szőlőben Tóbiás Gábor, aki szerdán kilencedmagával épp az ebédhez készülődött. – A tulajdonos, Paul Schandl mindannyiunkat bejelentett. Ez biztonságot ad, hiszen fizetik utánunk a járulékot és az ellenőrzésekkor sem lehet gond.

Még Baja mellől is megéri Ausztriában szüretelni. Felvételünkön Hajósról érkezett magyar csapat. Fotó: Magasi
Még Baja mellől is megéri Ausztriában szüretelni. Felvételünkön Hajósról érkezett magyar csapat. Fotó: Magasi


– Azt tapasztaljuk, a szőlészek, borászok manapság már nem mernek kockáztatni és inkább hivatalosan foglalkoztatják a szüretelőket – mondta Tóbiás Gábor. – A több ezer eurós büntetésnek nagy a visszatartó ereje.

Itt kisebb az adminisztráció, rugalmasabbak a hivatalok, mint Magyarországon. Az osztrák mezőgazdaságban ma már nem nézik, hogy milyen állampolgár a leendő munkavállaló. A munkavállalási engedély megszerzéséhez tulajdonképpen a gazda jóindulata kell. Ha ő be akar valakit jelenteni, gond nélkül megteheti.

Paul Schandl és felesége, Elle: Ilyenkor ősszel magyar szótól hangos a ruszti határ. Fotó: Magasi
Paul Schandl és felesége, Elle: Ilyenkor ősszel magyar szótól hangos a ruszti határ. Fotó: Magasi

Ettől függetlenül a határ mentén élők közül sokan kelnek útra és járnak át az osztrák szőlőkbe. Akár még feketén is. Jól jön az 5–5,5 eurós fizetség. Igaz, a bér évek óta nem változott, hiszen Ausztriában kisebb az infláció, valamint szomszédunknál is megemelkedtek a költségek, így még mindig a béren lehet megtakarítani. Tegyük hozzá, a magyarok sokkal többet nem is kérhetnének a munkájukért, hiszen a szlovák és a lengyel munkavállalók rögtön a helyükbe állnak.

– Ilyenkor ősszel magyar szótól hangos a ruszti határ – jegyzi meg a 15 hektáron gazdálkodó Paul Schandl. – Évek óta így van ez. Kialakultak a brigádok, az összeszokott csapatok. Az osztrák fiatalok többsége nem a mezőgazdaságban vállal munkát. Az sem érzékelhető, hogy a válság miatt az ausztriai munkanélküliek itt helyezkednének el.

A felvásárlási árakat tekintve az osztrák borászok valamelyest jobb helyzetben vannak, mint magyar társaik. Azok, akik valamely szövetkezet tagjai, egy kilogramm szőlőért akár egy eurót (265 forint) is kaphatnak. Viszont a kívülálló gazdák esetenként csupán tíz eurócentre számíthatnak. Az átlagos átvételi ár egyébként 30–40 cent.

Olvasóink írták

 • 3. vitai73 2010. szeptember 22. 14:59
  „szia! szeretnék ausztriában szüret dolgozni”
 • 2. vitriol2 2009. szeptember 13. 14:52
  „zhall 2009.09.12. 14:38-nak
  igazad van, meg különben is ki merné "leirni", hogy Ő "feketén" és nem " 5-5,5 eurós fizetség"-ért dolgozik?”
 • 1. zhall 2009. szeptember 12. 14:38
  „Azért nincs hozzászólás ehhez a cikkhez,mert aki hozzá tudna szólni érdemben az mind szüretel ezidőtájt!:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzükért tüntettek a vállalkozók és munkásaik

Több mint huszonhárommillió forintot nem fizetett ki egy osztrák beruházó azoknak a vállalkozóknak,… Tovább olvasom