Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Megéri? A balesetek ötödét a gyorshajtók okozzák

A statisztika szerint a közlekedők 5-10 százaléka rendszeres gyorshajtó. A balesetek ötödét a száguldozók okozzák.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen közzé teszi az adott időszakban bemért, legnagyobb sebességgel száguldozó gyorshajtók fotóját, videóját. Ezekről portálunkon is hírt adunk. S ennek kapcsán annak jártunk utána, hogy mit mutat a tapasztalat: mennyire vagyunk fegyelmezettek az utakon? Az adatok Vas megyére vonatkoznak, ám nagy valószínűséggel megyénkben is hasonló a helyzet.

- Kettős oka van annak, hogy nyilvánosságra hozzuk a gyorshajtók fotóit - mondta el portálunknak dr. Kazmar Enikő, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. - A sebességtúllépés mellett azt is közöljük, hogy az üzemben tartó mekkora büntetésre számíthat. Másrészt jelezzük a lakosság felé, hogy a szabálysértések nem maradnak büntetlenül. A gyorshajtásról készített videók felhívják a figyelmet arra is, hogy adott körülmények között rendkívül balesetveszélyes, ha a járművezetők nem megfelelően választják meg a sebességet.

A szabálysértések nem maradnak büntetlenül.
A szabálysértések nem maradnak büntetlenül.


A sajtószóvivő így folytatta: a statisztikai adatok szerint a gyorshajtók a közlekedők mintegy 5-10 százalékát teszik ki Vas megyében. Jelentős visszatartó erőt jelentenek a rendszeres ellenőrzések, gyakran az egész országra is kiterjedő rendőri akciók.

Fontos hangsúlyozni, az ellenőrzések nem a büntetések kiszabására irányulnak. A cél az, hogy a gépjárművezetők minden esetben figyeljenek a szabályok betartására, ezáltal is csökkentve a balesetek bekövetkeztének a kockázatát.

- A rendőrség minden esetben vizsgálja a balesetek bekövetkezésének okát és körülményeit - tette hozzá Kazmar Enikő. - A fokozottan balesetveszélyes útszakaszokról a Közlekedésrendészeti Osztály kimutatással rendelkezik, melynek figyelembe vételével kerül sor a rendőri jelenlét szervezésére. A 2012. év első félévében a statisztikai adatok alapján 23,4 százalékában volt a sebesség nem megfelelő megválasztása a közúti közlekedési balesetek bekövetkezésének oka Vasban.

Mint megtudtuk, a gyorshajtók a sebességtúllépés mértékétől függően különböző mértékű pénzbüntetésre számíthatnak. A szabálysértési értékhatárra történő sebességtúllépés esetén a járművezető ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő pénzbírságra számíthat.

Az értékhatárt átlépő szabályszegők – amennyiben nem kerül sor megállításra – a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény rendelkezéseinek megfelelően kerülnek felelősségre vonásra és szabályszegésük szankcionálása a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről, az e tevékenységekre vonatkozó rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, felhasználásának rendjéről és az ellenőrzésben történő közreműködés feltételeiről szóló 410/2007. (XII. 29.) Kormányrendeletben meghatározott büntetési tételeknek megfelelően történik.

Az objektív felelősség hatálya alá tartozó szabályszegések esetén a kötelezett harmincezer forinttól háromszázezer forintig terjedő közigazgatási bírságra számíthat.

Amennyiben a sebességtúllépés mértéke meghaladja a szabálysértési értékhatárt és a járművezető megállításra kerül, ugyancsak harmincezer forinttól háromszázezer forintig terjedő közigazgatási bírságra számíthat a szabályszegő - zárta Kazmar Enikő.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. soproni 2012. augusztus 24. 14:59
  „38. prakker.Amit kifelejtettél :unatkozó,magányos és talán ezért agresszív .”
 • 38. prakker 2012. augusztus 24. 08:49
  „Tudod Mankapunka igaza volt annak a kommentelőnek aki azt mondta, hogy te egy Ős t...k vagy, csak azért szólsz hozzá, hogy másokat bosszants. Ilyen lehetsz a közlekedésben is, másokat bosszantó, az útról letolni akaró, balesetveszélyes helyzeteket elő állító. Mert aki egy egyszerű közlekedési szabályokon kialakult vitában kommunistázik, az tényleg h...e.”
 • 37. Kukac40 2012. augusztus 23. 19:38
  „Ha már az a fő kérdés, a kamionos miért nyomja neki, a válasz egyszerű. Mert a szállításvezetők a maximummal számolnak egy út megtételét. Annyi idő alatt kell odaérni. Tetszik, nemtetszik. Ha nem tudsz megrakodni, lekésed a lerakót is, vagy fordítva. Elég egy párszor késned, és nem kell többet autóra ülni. Az utóbbi 10-15 évben nem véletlenül emelkedett a kamionos balesetek száma. Régen IFa-val addig ment az ember amíg bírt, vagy látott. Sokan még most is így dolgoznak. Nem azzal van a baj, aki a megengedettel megy, hanem azzal, aki megtehetné, de nem teszi. Példul mert sokat eszik az autója. Aki így gondolja az tolja, vagy adja el.”
 • 36. Mankapunka 2012. augusztus 23. 16:13
  „prakker

  Igen,néha ezért nem jut előrébb az ember az országban,mert mindig lesz egy ilyen vaskalapos,aki megmondja,hogy ez a szabály,ezt kell csinálni,és kész.
  Én szabályosan közlekednék,akkor lehet páran már meghaltak volna,én meg sánta lennék.

  Az meg nem tudom,miért fáj neked,hogyha az a kamion,nem 70-nel megy,hanem 80-nal? Te nem sietsz,akkor miért nem tudod elengedni,neki nagy segítség lenne,te meg ameddig leveszed a gázról a lábad,és vígan megelőz,és meg is köszöni.
  Tudom,ez ábránd ebben a balkáni világban,és még lehet jobban is éreznéd magad,hogy egy kis semmiséggel másoknak jobb napot tudsz csinálni.

  Tudom,aki egy kommunista családban nőtt fel,annak az az öröm,hogyha kitolhat a másikkal,és nevethet a markába,nehogy a másiknak jobb legyen,mert hogyha jobb lenne neki,akkor meg irigykedni kelljen.

  Ez miért fáj,erre adj légyszi magyarázatot?”
 • 35. Tonxy 2012. augusztus 23. 14:11
  „32: Én azt olvasom ki az irásodból hogy lehet lassabban menni mint a megengedett. Tehát ha én megyek előtte 40-el főúton te jössz mögöttem kamionnal, garantálom hogy nem kell 20km mire megőrülsz mert nem fogsz tudni megelőzni. Te írtad hogy mehetek lassan mert én úgy itélem meg hogy ennyi a biztonságos sebesség, így nekem a 40 megfelel, ha lehetőséged lesz előzni én gyorsítok 90-ig, mielőtt megkezdenéd az előzést, te úgyis csak 85-el tudsz menni amikor meg jönnek szembe megint 40-el megyek mert nekem az a megfelelő. Gondolom érzed hogy ez nem teljesen ok igy ugye? Ezt persze én nem fogom eljátszani senkivel sem mert ennyire nem szoktam ráérni.
  Sokszor előfordult sopronba menet határtól hazafelé határnál megelőzöm mert nem tud gyorsitani, én megyek olyan 103-al talán még belefér a tűréshatárba, majd akit megelőztem visszaelőz mérgesen rámnéz, és amikor a 2 sávos részhez érünk lefékez és megy 70-el. Előtte senki néhány autó jön szembe pont annyi hogy előzni már ne nagyon lehessen. Ja és napsütés 25 fok felhőtlen égbolt, száraz aszfalt.”
 • 34. Tonxy 2012. augusztus 23. 14:01
  „26: ha beállsz egy teherautó mögé amelyik 85-el megy akkor 4-et fog enni a kocsid mert a szélárnyékban kevesebbet eszik az autód. És máris 85-el mész és nem tartod fel a kamionosokat sem:) De ha vennél egy régi dízel kocsit az elmegy pirossal is, étolajjal, fáradtolajjal, biodizellel, sima dizellel, eszik 90nél 4-et és az autópályán sem próbálna meg mindenki letolni:)”
 • 33. prakker 2012. augusztus 23. 13:43
  „A szabályban megállapított sebesség határokon belül, mindenki olyan sebességgel haladhat, ami az általa biztonságosnak tartott. Indokolatlanul lassan haladni, másokat a közlekedésben akadályozni viszont nem szabad.
  Mivel a szabály nem jelöli meg az indokolatlan lassú haladás számszerűsített határárát. Aki ezzel nem ért egyet olvassa el a közlekedési szabályok sebesség határokra vonatkozó fejezetét, meg úgy általában azt gondolja át, hogy mi a francnak találták ki a szabályokat. Meg van! Azért hogy Őket bosszantsák.”
 • 32. prakker 2012. augusztus 23. 13:17
  „Mankapunka. Mennyi a tgk megengedett legnagyobb sebessége, országúton, autóúton, és autópályán.
  Országúton talán nem "szüttyög" 70 - nel, és te sem előzheted meg, autóúton, és autópályán sem, feltéve, ha szabályosan akarsz közlekedni. Tudod a kresz mindig a megengedett legnagyobb sebességet jelöli meg, azok alatt minden további nélkül lehet közlekedni. Az indokolatlan alacsony sebességet sem az előzni kívánó határozza meg, hanem az útviszonyok, az időjárás, stb. Az is lehet hogy, én többet vezettem nagy súlyú tgk - kat mint te, nekem sohasem volt problémám a "szüttyögőkkel" mert mindig igyekeztem betartani a szabályokat, és ha valaki lassan megy előttem, megvárom a lehetőséget, és megelőzőm. A lehetőség sem mindig akkor van, amikor én akarom.”
 • 31. poháralátét 2012. augusztus 23. 12:45
  „A lassan közlekedők számára benne van a kreszben: Fel kell venni a forgalom ritmusát!
  Szerintem veszélyesebbek, mint a gyorshajtók! De a legrosszabbak a felelőtlenül előzgetők...”
 • 30. Mankapunka 2012. augusztus 23. 11:38
  „itov

  Nem érted,látom! Egy 40 tonnás kamionnal meg kell fordulni egy nap,de úgy,hogy beleférjen a 9 órába,és hogyha te már csak szüttyögsz 60-70 között az országúton,akkor az nekünk egy nap súlyos km veszteséget eredményez.

  Tudod,hamarabb nem indulhat az ember,mert ugye más is reggel 6-ra jön dolgozni,aki megrakja az autót targoncával,és utána előzni nem tudsz az úton,mert a szüttyögő nem segíti elő,hogy megelőzhesse az ember.
  Ezután sem érted,akkor tényleg maradj a kocsidban,csak akkor legalább a többi társad segítsd a továbbjutásban,ha már te nem segítesz.

  Tudod,országúton jobbrairányjelző,hogy megelőzhet,elősegíted akár gázelvételell,meg ilyesmi. Jah,hogy ez a többségeteknek nem megy,mert gyerekkorotokban elnyomtak,és most élitek ki. Lásd,Bit-man olvtársat,aki,hogyha felfújná a gumijait rendesen,akkor 90-nél is ugyanannyit enne a kocsija,mint 80-nál,meg persze,ha megvárná,hogy ne fújjon szembe a szél sem,mert attól is nő a fogyasztás.”
 • 29. prakker 2012. augusztus 23. 10:13
  „22.Kukac40. Csak azt felejted el hogy, a BMW-s hölgy totál részeg volt. lehet, hogy ha józan a gyorshajtásából "jobban" jön ki. Szerintem a gyorshajtás, az ittas vezetés szándékos szabálysértési cselekedet. Egy szabálytalan parkolásból, nem nagyon történik súlyos baleset, gyorshajtásból, ittas vezetésből sűrűbben. Pontosan azért mert nem mindenki tudja megfizetni nagyobb teljesítményű, ezáltal biztonságosabb autókat. Megjegyzem a teljesítményhez adott biztonsági felszerelések, minden típus teljesítményéhez mért és jó. A Suzukié a Suzukihoz hasonló teljesítményű gk-hoz mérve, a BMW pedig a szintén hasonló teljesítményű gk-hoz. A kresz - ben meghatározott sebességet nem illik túllépni, sem a Suzukisnak, sem a BMW nek.”
 • 28. Contar 2012. augusztus 23. 09:16
  „Azért érdekes, hogy javarészt azok kérik számon a többiektől a szabályos közlekedést, akik maguk is bevallottan szabálytalanul közlekednek!
  Aki pedig nem bírja idegekkel a közlekedéssel járó terhelést, az maradjon otthon. A többi közlekedő érdekében is!”
 • 27. itov 2012. augusztus 23. 08:43
  „Mankapumpa, Kukac!
  Azt érzékelem, hogy számotokra feladat, hogy megszegjétek a szabályokat (x órán belül megfordulni valahonnét). Amennyiben ez így van, akkor talán a feladatot kiadó személynél kell keresni a gondot, ha ezt magatok határozzátok meg (ha elöbb visszaérek letelik a munka, vagy elmondhasd, hogy x órán belül megfordiltál és milyen f...a csávó vagy) akkor itt a baj!”
 • 26. Bit-man 2012. augusztus 23. 08:01
  „Ha már a vezetésnél tartunk, napi min.250 km-t vezetek egy 1000 éves suzukival. Igen, nem száguldozok, mert 1. lehetne, de minek tépessem szép a kocsit 100-110-el, ha a megengedett 90? 2. 90-100-nál eszik 5,3-5,6-ot, 80-nál 4,8-at. Bocs, nekem számít! De odaérek időben ahova kell, szóval senki ne mondja hogy száguldani kell hogy időben odaérj. Ha esetleg valaki átvállalja az üzemanyagköltségem és a büntetési tételeket, akkor én is beállok a gyorshajtás táborába, addig meg marad ez. De az azért érdekes, hogy M1-es, 130-as tempo, és amint előztem a 90-el menő citroent, meglátta mivel vagyok, taposni kezdte mint állat. Bp-ig kb 12 játszotta el velem, mert ugyebár utolértam többször. Jót röhögtem rajta, mert az ilyen nem a nadrágjába hordja, henem a feje helyén.”
 • 25. Mankapunka 2012. augusztus 22. 19:38
  „Kukac

  Nem értik meg úgysem,mert múltkor Lobbó írta,hogy levezetett 600 km-t. Csak azt nem írta,mivel,és hogyan,szabadidejében,saját autóval.

  Ők nem értik meg,hogy neked 5 óra alatt meg kell tudni fordulni A-B-A között.”
 • 24. soproni 2012. augusztus 22. 19:19
  „17. isti-58! Igen kedves Isti,ha a megengedett 70,akkor annyival megyek és nem csak azért,hogy ne a büntetésekre keressek:-)”
 • 23. karakter 2012. augusztus 22. 19:18
  „Mutasson valaki egy statisztikát a lassan hajtók okozta balesetekről!”
 • 22. Kukac40 2012. augusztus 22. 18:39
  „19.Mankapunka Na végre valaki. Erről nyavajgok már nagyon régóta. Sokkal veszélyesbb az aki lassan megy ott, ahol egyébként lehetne menni a maximumot. (Megengedettet.) Aki nézelődni szeretne az álljon félre, és gyönyörködjön. Ne az én időmmel, munkahelyemmel játszon. Ez így is fel lehet fogni. A követési távolságot mindenki maga határozza meg adott határokon belül. A most történt M3-as balesetnél kiváncsi lennék a Punto menyivel kezdte előzni a kamion, gyanítom ott sem volt nagy sebesség különbség, pedig 50km/h-nak kellett volna lenni.”
 • 21. 1x2=? 2012. augusztus 22. 18:07
  „Aki a követési távolságot nem tartja be és a <moderálva>be lóg kilómétereken ekkor vizet spriccelek a szélvédöre. Azonnal megvan közöttünk a "rés". Különben betartom az elöirt sebességet.”
 • 20. tati 2012. augusztus 22. 16:03
  „18! BITman
  ki a <moderálva>t érdekel,hogy suzuki,vagy merci....
  ahol 80-90 -nel lehet menni veszély nélkül,és a kresz sem tiltja,ott tök mindegy melyik birka poroszkál 50-nel,mert mazsola,és a szembe röpülő darázs is fékezésre kényszeríti.....
  ezek valóban veszélyesebbek,mint a gyorshajtók,mert a mögötte haladó 10 autót az őrületbe kergeti,és az ilyen idegállapotban való vezetés a veszélyes.
  még egy teljesen nyugodt embert is ki tud akasztani.
  ps:
  min.havi ezer km-em megvan ,és mindig időben érek oda,mert időben indulok....
  úgyhogy keress más fogást rajtam kérlek.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vaddal ütközött egy sopronkőhidai autós Sárvárnál

A kocsi vezetője azért, hogy az ütközést elkerülje, elrántotta a kormányt, emiatt elvesztette… Tovább olvasom