Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Megépül a cséri hulladéklerakó

Szó sincs arról, hogy léket kapott volna a soproni és még 45 település hulladékprojektje – jelentette ki Havas András.
Ismert, hogy a soproni Harkai úti hulladéklerakó engedélye 2008. december 31-én lejár. A városnak tehát égető kérdés, hogy megoldja hulladékkezelését. Ezért épülne – alapvetően uniós forrásból – Cséren egy korszerű lerakó, ahová már csak olyan hulladék kerülne – biológiai, mechanikai előkezelés után –, ami nem hasznosítható. Ezzel párhuzamosan 22 hulladékudvart alakítanának ki és 154 hulladékszigetet. A társulásnak összesen 45 település a tagja. Eddig úgy tűnt, minden rendben, a program halad a maga útján – egy sor szükséges engedély már rendelkezésre áll –, de az elmúlt napokban olyan hírek keltek szárnyra, hogy mégsem lesz az egészből semmi. Elvben persze ez is elképzelhető, hiszen a szemét elég jó üzlet, de az egyáltalán nem mindegy, hogy például a lakosság mennyit fizet azért, hogy rendszeresen elszállítsák háztartási hulladékát. Sajnos az ország más részén – ahol külföldi tulajdonú cég végzi ezt a tevékenységet – akár több mint a kétszeresét fizetik az emberek annak az összegnek, mint amennyit a soproniak. Ezért sem mindegy, hogy megoldódik-e ez a neuralgikus kérdés, amelyre Havas Andrástól kértünk választ.

– Szó sincs arról, hogy valaki(k) esetleg nem szeretné(k) befejezni ezt a programot. Ha úgy tetszik, ez a jelenlegi városvezetésnek is a szívügye – válaszolta az alpolgármester. – Az már más kérdés, hogy Brüsszel az eredeti elképzelésből kivette a rekultivációt – reméljük, erre lesz másik pályázat – és nem szerepelhet benne a törmelék ügye sem, mondván, ezt oldják meg azok, akik „termelik". A program többi részét sikerült megvédeni a különböző tárgyalásokon, most azt várjuk, hogy a kormányzati szervek eljuttassák hozzánk a szükséges dokumentumokat. A város készen áll arra, hogy a társulás többi tagjával együtt benyújtsa a pályázatot. A készülő költségvetésben biztosítjuk az önrészhez szükséges összeget, amely nagy valószínűséggel több lesz, mint az eredeti tíz százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perel a soproni városvezetés

Több százmilliós vagyonvesztés okozása, hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt kezdeményez polgári peres és büntetőeljárást a soproni városvezetés ismeretlen tettesek ellen. Nevek nem ismertek, annyi bizonyos, hogy a felelősöket az előző városvezetők között keresik, ők azonban határozottan cáfolják a vádakat. Tovább olvasom