Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Megemlékezés Árpád vezér feltárásra váró sírjánál

Árpád vezér halálának 1106 éves évfordulóján megemlékezést tartanak Németóváron, ahol a hagyomány szerint a legnagyobb magyar fejedelem sírja található.

Árpád vezér halálának 1106 éves évfordulóján Civilek a Nemzetért közösségének soproni tagjai 2013. július 13-án szombaton, délelőtt 10 órai kezdettel megemlékezést tartanak Németóváron, ahol a hagyomány szerint a legnagyobb magyar fejedelem sírja található.

Pozsonytól 15 kilométerre nyugatra, Németóvár (Deutsch Altenburg) temetője mellett, a Duna fölött, a Templom-hegyet magasítja egy hatalmas kurgán, (hügelgrab, tumulus), amit a hagyomány Árpád vezér sírjának tart.

Az utóbbi évszázadokban több külföldi és magyar történész is felfigyelt a helyre és többen úgy vélik, Árpád magyar nagyfejedelem temetkezési helye lehet a kurgán, amit ténylegesen egy ásatás tisztázhat. A téma egyik hazai kutatója Tóth Sándor történész, aki a témával kapcsolatos dolgozatát 2009-ben publikálta. (A tanulmány az interneten is elérhető >>)

Jeremiah Milles (1714-1784) brit kutató is úgy vélte, hogy Árpád magyar nagyfejedelem temetkezési helye lehet a kurgán, amelynek magassága 16 méter, míg kúp alakú hantjának átmérője 80 méter. A sírdombra kerengő út vezet fel, egészen a csúcsáig. Alakjában monumentálisnak hat, és magányosan áll a temető parkjában.

A pozsonyi csata és Árpád vezér halálának 1106 éves évfordulóján Civilek a Nemzetért közösségének soproni tagjai 2013. július 13-án szombaton délelőtt 10 órai kezdettel megemlékezést tartanak a kurgánnál, ahol a jelenlévőknek Tóth Sándor történész tart előadást valamint fellép Sinkovits Vitay András színművész, Wéber Iréna ( Hungarica ) Szíva Balázs. (Romantikus Erőszak )

A rendezvény szervezője Gőbl Gábora Jobbik soproni szervezetének elnöke. "Örömmel álltunk a civilek kezdeményezése mellé, és fontosnak tartjuk, hogy régészeti ásatás keretében tudományos módszerekkel kerüljön sor a németóvári hatalmas sírhalom feltárására, amivel egyértelműen tisztázni lehetne a hely történelmi szerepét" – jelentette ki Gőbl Gábor.

Hozzátette:ennek megindításához állami akaratra és forrásokra van szükség, és bízunk abban, hogy a magyar kormány mielőbb lépéseket tesz az ügyben. Hangsúlyozta: sajnálatos, hogy a pozsonyi csatatértől pár kilométerre kőbe vésett hun liliomos motívumokkal díszített keleti keresztény kőrtemplom tőszomszédságában fekvő hatalmas vezéri kurgán feltárására eddig egyetlen forint állami forrás sem jutott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orrba vágták, mert szétválasztotta a verekedő fiúkat Sopronban

A két, ökölre menő fiút akarta szétválasztani a sértett Sopronban, amikor orrba vágták. Súlyos… Tovább olvasom