Kisalföld logö

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 4°C

Megemlékezés Árpád vezér feltárásra váró sírjánál

Árpád vezér halálának 1106 éves évfordulóján megemlékezést tartanak Németóváron, ahol a hagyomány szerint a legnagyobb magyar fejedelem sírja található.

Árpád vezér halálának 1106 éves évfordulóján Civilek a Nemzetért közösségének soproni tagjai 2013. július 13-án szombaton, délelőtt 10 órai kezdettel megemlékezést tartanak Németóváron, ahol a hagyomány szerint a legnagyobb magyar fejedelem sírja található.

Pozsonytól 15 kilométerre nyugatra, Németóvár (Deutsch Altenburg) temetője mellett, a Duna fölött, a Templom-hegyet magasítja egy hatalmas kurgán, (hügelgrab, tumulus), amit a hagyomány Árpád vezér sírjának tart.

Az utóbbi évszázadokban több külföldi és magyar történész is felfigyelt a helyre és többen úgy vélik, Árpád magyar nagyfejedelem temetkezési helye lehet a kurgán, amit ténylegesen egy ásatás tisztázhat. A téma egyik hazai kutatója Tóth Sándor történész, aki a témával kapcsolatos dolgozatát 2009-ben publikálta. (A tanulmány az interneten is elérhető >>)

Jeremiah Milles (1714-1784) brit kutató is úgy vélte, hogy Árpád magyar nagyfejedelem temetkezési helye lehet a kurgán, amelynek magassága 16 méter, míg kúp alakú hantjának átmérője 80 méter. A sírdombra kerengő út vezet fel, egészen a csúcsáig. Alakjában monumentálisnak hat, és magányosan áll a temető parkjában.

A pozsonyi csata és Árpád vezér halálának 1106 éves évfordulóján Civilek a Nemzetért közösségének soproni tagjai 2013. július 13-án szombaton délelőtt 10 órai kezdettel megemlékezést tartanak a kurgánnál, ahol a jelenlévőknek Tóth Sándor történész tart előadást valamint fellép Sinkovits Vitay András színművész, Wéber Iréna ( Hungarica ) Szíva Balázs. (Romantikus Erőszak )

A rendezvény szervezője Gőbl Gábora Jobbik soproni szervezetének elnöke. "Örömmel álltunk a civilek kezdeményezése mellé, és fontosnak tartjuk, hogy régészeti ásatás keretében tudományos módszerekkel kerüljön sor a németóvári hatalmas sírhalom feltárására, amivel egyértelműen tisztázni lehetne a hely történelmi szerepét" – jelentette ki Gőbl Gábor.

Hozzátette:ennek megindításához állami akaratra és forrásokra van szükség, és bízunk abban, hogy a magyar kormány mielőbb lépéseket tesz az ügyben. Hangsúlyozta: sajnálatos, hogy a pozsonyi csatatértől pár kilométerre kőbe vésett hun liliomos motívumokkal díszített keleti keresztény kőrtemplom tőszomszédságában fekvő hatalmas vezéri kurgán feltárására eddig egyetlen forint állami forrás sem jutott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orrba vágták, mert szétválasztotta a verekedő fiúkat Sopronban

A két, ökölre menő fiút akarta szétválasztani a sértett Sopronban, amikor orrba vágták. Súlyos… Tovább olvasom