Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Megdolgoznak a karok az innovációs járulékért

A vállalkozások innovációs járulékkal segíthetik a felsőoktatási intézmények kutatási tevékenységét, konkrét munkáért cserébe. A Nyugat-Magyarországi Egyetem karai felkészültek az ilyen jellegű megállapodásokra.
Az innovációs járulék olyan adónem, amely nagyvállalatoknál elérheti éves szinten akár a több tízmillió forintot is. A cégeknek lehetőségük van arra, hogy ezzel az összeggel – az államkincstárba való befizetés helyett – támogassák a felsőoktatási intézményeket. Mindez előnyös befektetéssé válik, ha az egyetemhez befizetett járulék fejében a cég valós feladatokkal bízza meg az intézményt. Az elmúlt években egyre több vállalkozás élt ezzel a takarékos – az innovációs járulék befizetését kiváltó, többletköltségbe mégse kerülő – megoldással. Ugyanis a szerződést kötő vállalatok, vállalkozások saját fejlesztésüket megalapozó kutatási feladatokat rendelhetnek meg a karoktól.

Eltérő helyzetben

A Nyugat-Magyarországi Egyetem karai ilyen szempontból meglehetősen eltérő helyzetben vannak.

– Egyelőre törjük a fejünket, miképpen részesülhetnénk az innovációs járulékokból. Elsősorban a humán erőforrás, a menedzselési technikák, a személyiségfejlesztő tréningek, a környezeti nevelés területén elégíthetnénk ki az igényeket – fogalmaztak a soproni Benedek Elek pedagógiai kar és a győri Apáczai Csere János kar dékánjai, dr. Szála Erzsébet, illetve dr. Cseh Sándor.

Szélesebb kínálat

– A közgazdaság-tudományi kar innovációs megbízásokkal elsősorban a közgazdasági összefüggések feltérképezésében, a humán erőforrás fejlesztésében, a menedzsment- és marketingtevékenységek korszerűsítésében játszhat szerepet – mondta dr. Székely Csaba dékán. – A kar bevétele idén már meghaladta a tízmillió forintot. Tovább szélesítjük kínálati spektrumunkat a vállalati és banki pénzügyek, biztosítások, továbbá a matematikai, statisztikai módszerek kifejlesztésében, alkalmazásában.

Jó kezdeti eredmény

– Kutatási bevételeink éves szinten elérik a 200–250 millió forintot – tájékoztatott dr. Ördög Vince, a mosonmagyaróvári mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi kar dékánja. – Főképpen élelmiszer-ipari és agrárcégek jelentkezését várjuk megállapodások megkötésére. Úgy érzem, vannak tartalékaink az innovációs járulékok vonatkozásában, szükség is lesz rá, hiszen nem lehet tudni, mikor írják ki idén a kutatási pályázatokat. Óvatosan fogalmazva, az innovációs járulékokból beérkező 30–50 millió forintot jó kezdeti eredménynek tartanánk.

Nehéz a  támogatás megszerzése

– Azok a cégek, amelyek innovációs járulék fejében karunknál jelentkeznek, nyilvánvalóan gazdaságilag rövid távon is kiszámítható hasznot szeretnének látni. Ugyanakkor a mi szakterületünkön zömében csak hosszú távú megtérülést hozhatnak kutatásaink, ezért az innovációs támogatások megszerzése nem túl könnyű feladat a kar számára – mondta az erdőmérnöki kar dékánja, dr. Náhlik András. – Ennek ellenére az elmúlt évben néhány tízmillió forintos bevételt könyvelhettünk el, reméljük, az eredményt idén is tartani tudjuk.

Országos funkció

– Mióta Budapesten megszűntek a faipari  kutatási-fejlesztési innovációs intézmények, a soproni faipari mérnöki kar országos funkciót tölt be ezen a szakterületen – fejtette ki dr. Molnár Sándor dékán. – Ezért viszonylag könnyű helyzetben vagyunk az innovációs járulék kapcsán. Tavaly nyolcvanmilliós volt a bevétel, reméljük, idén sem lesz kevesebb. Az összeg harminc százaléka a kar fejlesztését szolgálja, a többit kutatási célokra fordítjuk.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók: kárelhárítás a vihar után

Kilencszer riasztották a soproni tűzoltókat a térségünk felett átvonult vihar miatt. Sopronban a legtöbb esetben sárban megsüllyedt autók, leszakadt faágak és légvezetékek adtak munkát a kármentőknek. Tovább olvasom