Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Megbüntetik a felelőtlen tűzgyújtókat

A tél végeztével egyre gyakrabban gyújtanak tüzet a gazdák, a kiskertekben ugyanis megkezdődött a takarítás, az avar, az elszáradt gallyak égetése.


Csuka Zsolt tűzoltó-parancsnoktól megtudtuk, a kerti hulladék, vagy avar égetéséhez egyaránt tisztában kell lennünk a helyi önkormányzati rendeletben foglaltakkal és a tűzgyújtási szabályokkal. 

Az önkormányzati rendelet elsősorban a környezetkárosítást hivatott megelőzni, büntetést abban az esetben szabnak ki a közterület-felügyelők, ha a természetre káros hatású anyag égetését észlelik. Mivel a Lövéreket klimatikus gyógyhatású területnek nyilvánították, így ott a város egyéb területeivel szemben más szabályok érvényesek a tűzgyújtásra.

Ott az avar és a kerti hulladék október 15-től égethető május 1-ig, aztán a tűzgyújtás tilos. A város más területein március, április, október és november hónapokban szabad égetni hétfőtől-szombatig 8-18 óra között.

A tűzvédelmi előírások arra figyelmeztetnek, hogy a nyílt lángot ne hagyjuk őrizet nélkül, mindig legyen valamilyen eszköz vagy víz a kezünk ügyében, amivel egy esetlegesen feltámadó szél esetén megfékezhetjük a lángokat. Ha alkalomszerűen tarlót, nádat, növényi maradványt égetünk jelentsük be az illetékes tűzoltóságnak a műveletet.

Gyakran előfordul ugyanis, hogy a szomszédok füstöt észlelnek, s hívják az ügyeletünket. Amennyiben viszont tudjuk, hogy valaki az adott környékről bejelentette az égetést, akkor egy telefonhívással ellenőrizhetjük, mi az oka a füstnek és nincs felesleges kivonulás - nyilatkozta a parancsnok.

Megtudtuk, természetkárosítás esetén a szabálysértés 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal vagy maximum 10 ezer forintos helyszíni bírsággal büntethető, a tűzvédelmi vétség elkövetője 3000-20000 forintos helyszíni bírsággal vagy 60 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal sújtható.

Olvasóink írták

  • 2. info2009* 2010. április 01. 15:21
    „Sopron keleti reszen naponta 10-15 fust eg egyszerre, reggel 5-tol este 11-ig. Nehany hete, a szarhalmi erdo elott levo nyaralo hatalmas langokkal egett, de valahogy eloltottak. Az emlitett buntetesek nevetseges osszegek. 100ezer forintnal kellene kezdeni, helikopterrol ellenorizni es lecsapni a bunozokre. A legszennyezes elviselhetetlen, nem lehet az ablakokat kinyitni, mert a muanyag egett szaga mindenutt bejon. Ugy ket hete, nagy langokat lattam a plaza mogott teruleten is, azt hittem, hogy leeg az egesz bevasarlo kozpont. Persze a tisztelt sopron es kornyeki lakok nem csak a kertben egetik a szemetet es a muanyag flakonokat, hanem a sajat hazuk kemenyebol az az arad. Valamit tenni kell, mert en mar laktam az orszagban tobb helyen, de ilyen rossz levegot es ilyen fegyelmezetlenseget meg nem tapasztaltam.”
  • 1. Innen 2010. március 30. 09:05
    „A szomszédunk rendszeresen éget, tojik rá, hogy milyen idő van, zöld lombot, műanyagot, szemetet, amit talál. És nagyon okosan otthagyja a tüzet. Büntetés 10.000.- Ft, ugyan, ez mégis kit tart vissza???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos diákkonferencia a környezettudományról

Sopronban tartják a XII. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferenciát április… Tovább olvasom