Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Megbirkóznak a hóhegyekkel

Az elmúlt hetek alatt Sopronban is rengeteg problémát és bosszúságot okozott a leesett nagy mennyiségű hó.
Sok településhez hasonlóan, az elmúlt hetek alatt Sopronban is rengeteg problémát és bosszúságot okozott a leesett nagy mennyiségű hó. Ámbár a városüzemeltetési kft. kertészeti, közterület-tisztító és útkarbantartó részlegeinek munkatársai – a hétvégeket is beleértve – szinte éjjel-nappal dolgoztak, a hó miatt nehézkessé vált a közlekedés.

Gond volt a hókupacokkal

Az autósokat az is kellemetlenül érintette, hogy az út szélére tolt hókupacok miatt lehetetlenné vált több helyen a parkolás. Egyes vélemények szerint sokkal hamarabb rendeződtek volna az áldatlan állapotok, ha a városvezetés a munkanélkülieket is bevonja a hóeltakarítás felgyorsításába. (A megyei munkaügyi hivataltól kapott tájékoztató szerint néhány héttel ezelőtt, decemberben a soproni kirendeltség körzetében 1495 munkanélkülit tartottak nyilván.)

Közcélú vagy közhasznú?

Ezzel összefüggésben Mohay Gábor sajtóreferens elmondta: a kérdés jóval összetettebb annál, mint a munkanélküliek minden további nélkül hómunkásként való alkalmazása. Ez esetre ugyanis kétféle munkavállaló létezik: közcélú, illetve közhasznú. A közhasznú munkabérének kifizetése csak a munkaügyi központokon keresztül történhet, így a város számára maradna az úgynevezett közcélú munkavállalási forma alkalmazása. Ilyen munkavállalókat a polgármesteri hivatal az eddigiekben ügyviteli feladatokra foglalkoztatott nem túl magas számban, évente öt-hat esetben.

Tudni kell ehhez azt is, hogy közcélú munkavállaló az lehet, aki az aktív korúak rendszeres szociális segélyezésére jogosult kategóriába tartozik, amelynek finanszírozása viszont úgyszintén nem önkormányzati, hanem központi, azaz állami feladat. Mindezek tetejébe a közcélú munkavállalói kategória nem alkalmazható arra az esetre, amikor a munkavégzés egy erre a célra fogla lkoztatott vállalat feladata, mint ahogy most ez érvényes a városüzemeltetési kft.-re. Mindennek ellenére, tekintettel a kialakult helyzetre, a városvezetés keresi a jogi lehetőséget a munkanélküliek bevonására a hóeltakarítási munkákba. Döntés két-három napon belül várható.

Az elmúlt három hét alatt Sopronban tehát a városüzemeltetési kft. negyven-hatvan kézi munkására hárult a feladat, hogy folyamatosan mentesítsék a várost és környékét a hótól. Gergácz Gyulától, a kft. főmérnökétől tudjuk, a munkába besegített a hulladékgazdálkodási kft. néhány dolgozója és gépe is.

Kópházán vállalkozó segít

Kópházán a közútkezelő kht. fertőszentmiklósi üzemmérnökségén túl egy falugondnok ügyel a közterületek járhatóságának a biztosítására. – A téli időben egy alkalmi munkást is felvettünk, hogy segítse a hóeltakarítást – mondta Pilsits Mária polgármester. – A ténylegesen ledolgozott órák után ötszáz forintot fizetünk neki, s az önkormányzat rendezi az ezzel járó közterheket is. Emellett egy vállalkozóval is szerződésben állunk, aki erőgépével a községi utak, a határ felé vezető útvonal és az átkelő hótakarítását végzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi betegeket is várnak

A hazai kórházak nagy reményeket fűztek uniós tagságunkhoz, nem titkoltan azért is, hogy külföldi betegeket fogadhassanak. A várakozások eddig nem váltak valóra, elvétve akad magyar kórház, amely szerződést kötött külföldi biztosítóval. Pedig számos országban egy-egy műtétre évekig kell várni, s valószínűleg nálunk olcsóbbak is a beavatkozások. Tovább olvasom