Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Megbecsülés a közösségtől

Dr. Kiss Lászlóné dr. Döbrössy Máriát, Ágfalva több mint négy évtizeden át dolgozó háziorvosát tüntették ki Ágfalváért-díjjal az idősek napi ünnepségen.
Az ágfalvi faluvezetés és a helyi német nemzetiségi önkormányzat – több más szervezettel és magánszeméllyel közösen – az elmúlt hétvégén rendezte meg a község idősek napi ünnepségét. A fúvószenével, énekkari műsorral, óvodások és iskolások fellépésével színesített összejövetelen Wágner Géza polgármester és Makai Ernő, az ágfalvi német kisebbségi önkormányzat elnöke dr. Kiss Lászlóné dr. Döbrössy Mária doktornőnek nyújtotta át az idei Ágfalváért-díjat.

A sors úgy hozta, hogy aki több mint négy évtizeden át a falu orvosaként tevékenykedett, az elmúlt időszakban maga is ápolásra szorult: dr. Kissné dr. Döbrössy Mária két héttel ezelőtt infarktussal került kórházba, ahonnan a napokban térhetett haza.

Az évek óta tolókocsiba kényszerült Ágfalváért-díjas dr. Kiss Lászlóné dr. Döbrössy Mária férjével
A doktornő – mint mondja – 1989-es nyugdíjazása óta a csöndes hétköznapokat éli erdőmérnök férjével, aki annak idején a soproni egyetemen, később az Erdészeti Tudományos Intézetben dolgozott. – Ágfalva első és egyetlen munkahelyem volt – emlékezik a kezdetekre az Ágfalváért-díjas doktornő. – Szüleim annak idején tanítónői pályára küldtek, de úgy éreztem, nekem a gyógyítás, a beteg embereken való segítés lenne a mindenem. Így aztán a tanítói diploma után elvégeztem a budapesti orvostudományi egyetemet is. Mivel éppen akkor Ágfalván volt üresedés, megpályáztam és el is nyertem a falu orvosi állását. Idővel sokszor és sokfelé hívtak – Lövőre, Sopronhorpácsra éppúgy, mint a soproni szanatóriumba, vagy ötvenhatban Nyugatra –, ám azt mondtam: engem az Isten ide állított, én innen nem mozdulok. Így maradtam Ágfalva orvosa egészen nyugdíjazásomig, negyvenkét éven keresztül. Szerettem a betegeimet, egy-egy mosolyuk, egy-egy köszönő szavuk mindennél többet ért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Férjről feleségre szállt a polgármesterség

Gyalóka és Répcevis is novemberi ködbe burkolózott a hétvégén. Az emberek behúzódtak házaikba,… Tovább olvasom