Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Megalakult a szociáldemokrata-szélsőjobboldali tartományi kormány Burgenlandban

Első döntésük szerint rendszeres időközönként lesz forgalomellenőrzés, váratlanul és Burgenland minden egykori határátkelőhelyénél.

Határellenőrzést rendelt el Burgenland tartomány helyettes vezetője péntek késő délutánra, azonban a helyi rendőrség túlterheltségre hivatkozva nem hajtota végre a rendeletet.

Johann Tschürtz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tartományi frakcióvezetője csütörtöktől tölti be a tartományi kormányfői helyettesi posztot. A politikus a burgenlandi Csajta (Schachendorf) község egykori határátkelőjénél pénteken este hat órától érvénybe lépő közvetett határellenőrzést jelentett be a közlekedés biztonságának elősegítése érdekében.

Közleménye szerint az autóvezetők és a gépjárművek ellenőrzése "a bűnözők szabad mozgásának megakadályozásához "járulna hozzá.

Tschürtz bejelentette azt is, hogy mostantól rendszeres időközönként lesz hasonló forgalomellenőrzés, váratlanul és Burgenland minden egykori határátkelőhelyénél.

A politikus közleménye szerint a rendőrség arra hivatkozva utasította el a péntekre bejelentett akciót, hogy a migránsok áradata komoly többlet munkaterhet jelent most számukra.

A szabadságpárt az Osztrák Néppárt (ÖVP) által vezetett szövetségi belügyminisztériumot véli a meghiúsult akció mögött. Geza Molnar, az FPÖ tartományi képviselője szerint már a tartományi kormány felállásának első napján látszik, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) nem a polgárok biztonságát tartja szem előtt, hanem a tartományi kormánykoalíció működését kívánja akadályozni.
Az ÖVP tartományi frakcióvezetője Christian Sagartz visszautasította és nevetségesnek nevezte a szabadságpárti vádakat.

A burgenlandi Kismartonban (Eisenstadt) csütörtökön kezdte meg működését az új, eddig példa nélkül álló szociáldemokrata-szélsőjobboldali tartományi kormány. Hans Niessl szociáldemokrata tartományi kormányfő, akinek pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) országos szinten elutasítja az együttműködést a bevándorlás-ellenes, szélsőjobboldali FPÖ-vel, rekord gyorsasággal lépett koalícióra a párttal a május végén lezajlott burgenlandi tartományi választásokat követően.

A választásokon az SPÖ és a konzervatív ÖVP megőrizte első, illetve második helyét, de mindkettő támogatottsága visszaesett. A szélsőjobboldali FPÖ viszont - bár a harmadik helyen végzett - jelentősen megerősödött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a SÜH - fotók

Közel 23000-en látogattak el a több héten át Sopronban tartott rendezvényekre. Tovább olvasom